Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÍTĚZSLAV NEZVAL 1900 - 1958.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÍTĚZSLAV NEZVAL 1900 - 1958."— Transkript prezentace:

1 VÍTĚZSLAV NEZVAL

2 ŽIVOT Vítězslava Nezvala
Narodil se v Biskoupkách u Třebíče, na moravském venkově jako syn učitele. Psal od 16i let. Po gymnáziu studoval práva a pak filozofickou fakultu KU, studia nedokončil.

3 Poetistické období Současně s prvotinou Most vznikla sbírka básní Podivuhodný kouzelník a později další sbírky psané v duchu poetismu – Pantomina a Edison. Báseň Edison oslavuje aktivní život, tvůrčí činnost člověka.

4 Poetistické sbírky

5 Nezvalova reakce na surrealismus
Mezi jeho surrealistické sbírky patří Žena v množném čísle, Praha s prsty deště, Absolutní hrobař. Těmto sbírkám předcházely sbírky Zpáteční lístek a Sbohem a šáteček.

6 Další Nezvalova tvorba je motivována úzkostí o matčin život – Matka Naděje.
Na Mnichov básník reaguje cyklem Historický obraz a sbírkou Pět minut za městem.

7 Próza Vítězslava Nezvala
V letech vydal Nezval sérii próz – Kronika z konce tisíciletí, Posedlost, Chtěla okrást lorda Blamingtona, Jak vejce vejci, Monaco.

8 Dramatická tvorba Mezi jeho nejznámější dramata patří Milenci z kiosku, Manon Lescaut a Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou.

9 Text z Manon Lescaut Manon Lescaut
Manon je můj osud. Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych.Manon je motýl. Manon je včela. Manon je růže, hozená do kostela. Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Manon je rozum, který mi uletěl! Manon je dítě. Manon je plavovláska. Manon je první a poslední má láska. Manon, ach Manon, Manon z Arrasu! Manon je moje umřít pro krásu.

10 Tvorba pro děti Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti
Anička Skřítek a slaměný Hubert

11 Různá vydání knihy

12 Rukopis Vítězslava Nezvala

13 Fotografie Vítězslava Nezvala

14 Busta a náhrobek V.Nezvala

15 Vítězslav Nezval

16 Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025
Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í


Stáhnout ppt "VÍTĚZSLAV NEZVAL 1900 - 1958."

Podobné prezentace


Reklamy Google