Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Advertisements

Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Nakladatelská licenční smlouva
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Pracovní smlouva Po úspěšném absolvování pracovního pohovoru čeká uchazeče před nástupem další důležitý krok – podpis pracovní smlouvy.
Komanditní společnost
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Obchodní smlouvy Obecně.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Výtah z autorského zákona
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Obchodní závazkové vztahy
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Licenční smlouvy k předmětům průmyslového vlastnictví Ingrid Ambruzová, LL.M. INVENTIA s.r.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Autorské právo.
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§ 2358-2389 LICENČNÍ SMLOUVY Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§ 2358-2389

LICENCE ZAVEDENÍ JEDNOTNÉHO POJMU PRO CELOU OBLAST DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ V PRÁVU PRŮMYSLOVÉM VŠAK JINÝ ZPŮSOB VZNIKU I JINÝ OBSAH – REGISTRACE – UDĚLENÍ PATENTU CHYBÍ OSOBNÍ PRVEK

ZÁKLADNÍ VÝCHODISKA PRÁVNÍ ÚPRAVY SMLUVNÍCH VZTAHŮ V AP JDE O SOUČÁST ZÁVAZKOVÝCH VZTAHŮ V OBČANSKÉM PRÁVU JE ODSTRANĚNA RIGORÓZNOST A FORMÁLNOST PŘEDCHOZÍ ÚPRAVY SMLUVNÍ SVOBODA – VYVRATITELNÉ PRÁVNÍ DOMNĚNKY – JISTOTA PRÁVNÍHO STAVU

SMLUVNÍ TYPY LICENČNÍ SMLOUVA NAKLADATELSKÁ LICENČNÍ SMLOUVA PODLICENČNÍ SMLOUVA Převodová ustanovení pro práva související s právem autorským a pro pořizovatele databází

LICENČNÍ SMLOUVA PODLE ROZSAHU OPRÁVNĚNÍ ROZLIŠUJEME VÝHRADNÍ NEVÝHRADNÍ

FAKTICKÁ PŘEVODITELNOST NEPŘEVODITELNÝCH PRÁV !!?? VÝHRADNÍ LICENCE Poskytovatel nemůže po sjednanou dobu poskytnout tutéž licenci třetí osobě a není-li dohodnuto jinak, i sám se musí zdržet výkonu práva ZPŮSOBY UŽITÍ – JEDEN – VŠECHNY ČAS UŽITÍ – PŘESNÝ DEN – PO DOBU ŽIVOTA MÍSTO UŽITÍ – V DIVADLE X – KDEKOLIV FAKTICKÁ PŘEVODITELNOST NEPŘEVODITELNÝCH PRÁV !!??

NEVÝHRADNÍ LICENCE VYVRATITELNÁ PRÁVNÍ DOMNĚNKA: POKUD NENÍ DOHODNUTO JINAK, JE OBECNÁ LICENČNÍ SMLOUVA CHARAKTERU NEVÝHRADNÍHO

PODSTATNÉ NÁLEŽITOSTI LICENČNÍ SMLOUVY OBSAHOVÉ - ZPŮSOB UŽITÍ - ROZSAH UŽITÍ - ODMĚNA FORMÁLNÍ – PÍSEMNÁ FORMA U : - VÝHRADNÍ LICENCE - NEBO MÁ-LI BÝT LICENCE ZAPSÁNA DO VEŘEJNÉHO SEZNAMU

ABSENCE OBSAHOVÝCH NÁLEŽITOSTÍ NEVEDE K NEPLATNOSTI SMLOUVY – KONSTRUKCE § 2376 PŘEDJÍMÁ CESTOU VYVRATITELNÝCH PRÁVNÍCH DOMNĚNEK OBVYKLOU, BĚŽNOU A TEDY I PŘEDPOKLADATELNOU VŮLI STRAN § 2376

ZPŮSOB UŽITÍ DÍLA JEDNOTLIVÉ ZPŮSOBY UŽITÍ §§ 13-23 ČI VŠECHNY MOŽNÉ ZPŮSOBY UŽITÍ S OHLEDEM NA CHARAKTER DÍLA A ÚČEL LICENCE V PŮVODNÍ NEBO ZPRACOVANÉ PODOBĚ Vyvratitelná právní domněnka § 2376 odst.2 Má se za to, že licence byla poskytnuta k takovým způsobům užití a v takovém rozsahu, jak je nutné k dosažení účelu smlouvy.

ROZSAH UŽITÍ Je omezený či neomezený co do MNOŽSTVÍ MÍSTA ČASU Vyvratitelná právní domněnka §2376 dost. 2+3 Má se za to, že licence byla poskytnuta k takovým způsobům užití a v takovém rozsahu, jak je nutné k dosažení účelu smlouvy. Nevyplývá-li z účelu smlouvy jinak, má se za to, že: - územní rozsah je omezen územím ČR - časový rozsah je omezen na dobu obvyklou u daného druhu díla a způsobu užití – maximálně však 1 rok - množstevní rozsah je omezen na množství, které je obvyklé u daného druhu díla a způsobu užití.

ODMĚNA NENÍ-LI VÝŠE ODMĚNY NEBO ZPŮSOB JEJÍHO URČENÍ SJEDNÁNA, JE SMLOUVA PLATNÁ POKUD: - SE STRANY DOHODLY, ŽE SE LICENCE POSKYTUJE BEZÚPLATNĚ - Z JEDNÁNÍ STRAN VYPLÝVÁ VŮLE UZAVŘÍT ÚPLATNOU SMLOUVU I BEZ URČENÍ VÝŠE – ODMĚNA OBVYKLÁ

ODMĚNA JE-LI VÝŠE ODMĚNY SJEDNÁNA V ZÁVISLOSTI NA VÝNOSECH Z UŽITÍ LICENCE, MUSÍ NABYVATEL V DOHODNUTÝCH TERMÍNECH POSKYTNOUT POTŘEBNÉ INFORMACE A VYUČTOVÁNÍ NENÍ-LI STANOVENA DLE TRŽET A JE-LI S OHLEDEM NA DOSAŽENÝ ZISK NEÚMĚRNĚ NÍZKÁ – DODATEČNÁ ODMĚNA – NELZE SE JÍ VZDÁT, URČUJE JI SOUD

OMEZENÍ NABYVATELE LICENCE Označení autora smí nabyvatel upravit či jinak změnit, jen bylo-li to ujednáno Nabyvatel smí dílo nebo jeho název upravit či jinak změnit, jen bylo-li to ujednáno, ledaže se jedná o takovou úpravu nebo jinou změnu, u níž lze spravedlivě očekávat, že by k ní autor vzhledem k okolnostem užití svolil § 2375 odst. 2

Omezení nabyvatele licence Rozmnoženiny pro autora = autorské výtisky – lze-li to po nabyvateli spravedlivě požadovat a je-li to obvyklé, poskytne autorovi na své náklady alespoň 1 rozmnoženinu jeho díla.

ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY ZE STRANY AUTORA Z DŮVODŮ NEČINNOSTI NABYVATELE § 2378 - 2381 Z DŮVODU ZMĚNY PŘESVĚDČENÍ AUTORA § 2382

ZÁNIK LICENCE SMRTÍ FYZICKÉ OSOBY ČI ZÁNIKEM PRÁVNICKÉ OSOBY LICENCE NEZANIKÁ, PŘEVÁDÍ SE NA NÁSTUPCE, POKUD TO NEBYLO VE SMLOUVĚ VYLOUČENO.

LICENČNÍ SMLOUVA NAKLADATELSKÁ ZVLÁŠTNÍ USTANOVENÍ § 2384-2386

CHARAKTERISTIKA Licenční smlouva nakladatelská je typem licenční smlouvy. Autor touto smlouvou poskytuje nabyvateli licenci k ROZMNOŽOVÁNÍ a ROZŠIŘOVÁNÍ díla, pokud nejde o užití díla v provedení výkonnými umělci. * slovesné, hudebně-dramatické, hudební, výtvarné, fotografické, vyjádřené způsobem podobným fotografii

VÝHRADNOST SMLOUVY: POZOR! Nevyplývá-li ze smlouvy jinak, má se za to, že licence je poskytnuta VÝHRADNĚ. Toto ustanovení neplatí, jde-li o rozmnožování a rozšiřování díla v periodické publikaci.

AUTORSKÁ KOREKTURA Autor má právo provést drobné tvůrčí změny díla před jeho vydáním v přiměřené lhůtě poskytnuté nabyvatelem, pokud: nevyvolají na straně nabyvatele potřebu vynaložení nepřiměřených nákladů, nezmění-li se jimi povaha díla, není-li ve smlouvě stanoveno jinak. NEUMOŽNĚNÍ PROVEDENÍ AUTORSKÉ KOREKTURY – MOŽNOST ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY – POKUD: UŽITÍ DÍLA ZPŮSOBEM SNIŽUJÍCÍM JEHO HODNOTU.

PLATNOST LICENCE Množstevní rozsah licence omezen na určitý počet rozmnoženin – rozebrání rozmnoženin před uplynutím doby trvání licence – zánik licence, pokud se smluvní strany nedohodnou na zvýšení množstevního rozsahu do šesti měsíců ode dne, kdy autor nabyvatele k takové změně smlouvy vyzve.

PODLICENČNÍ SMLOUVA SMLOUVA, KTEROU JE PŘEVÁDĚNO PRÁVO ZÍSKANÉ LICENČNÍ SMLOUVOU NA DALŠÍ OSOBU PÍSEMNÁ FORMA BEZ ZBYTEČNÉHO ODKLADU SDĚLÍ NABYVATEL POSKYTOVATELI, ŽE POSTOUPIL LICENCI A KOMU