Č OKOLÁDA ÚVOD P ů vod č okolády Výroba Č okolády Druhy č okolád Zkušební otázky Využití č okolády Záv ě re č ný test.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

Zde najdete informace pro vlastní web vytvo ř ený na Blog.cz Návod: Jak na blog Info:
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Dobrý den, vítám vás u po ř adu Vodní sv ě t. Jelikož m ů j partner na uvád ě ní po ř adu ješt ě zatím nedorazil budu si muset poradit sama, pokud nep.
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
 A) 6  B)5,22  C) 9 ABC 0,3+3,7 = 4 0,08+0,92 = 1 1/4+3/4 = = 6.
Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
Letošní spá č i – Jarda, Honza, Markétka, Martinka, Standa, Št ě pán, Jirka a Martin. Najdete vet ř elce? (já to nejsem )
R ECEPT NA MUFFINY S TROJTOU Č OKOLÁDOU Dobré a p ř íprava nebude trvat dlouho.
Pica pica Straka obecná.
Ž ivot je škola Dostal jsi t ě lo. M ůž eš je mít rád nebo nenávid ě t, ale je tvou jedinou jistotou, ž e je budeš mít a ž do konce ž ivota.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
word – Tabulky podle normy
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Bezobratlí.
Prezentace o tom co nám FYZIKA dala a vzala
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Český jazyk 1. ročník Čtení - doplňovačky.
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
Čokoláda.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PTÁCI VY_32_INOVACE_10.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: KUŘÁCTVÍ ČÍSLO PROJEKTU:
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Projekt Čistá řeka Sázava ZŠ Dukelská Benešov u Prahy Dukelští přírodovědci.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_20_Disk slo ž ka Šablona č íslo: VII.Sada č íslo: 3.Po ř adové č íslo DUM: 20. Autor:Mgr. Milan Ž i ž ka.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
OVESNÉ KULIČKY (Rahima) 20/10/15 | Recept | AfghánistánAfghánistán
Základy automatického řízení 1
Autor: Mgr. Radana Marelová
Seznámení se s hláskami a jejich dělení
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
1. Popiš co vidíš a odhadni teplotu na obrázku?
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
pravodaj Z Obce Troubky - Zdislavice Vážení spoluobčané,
Dýňování aneb Čechova strašidelná stodola
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
KUCHYŇ Ahoj, jmenuji se Adrianka a zvu vás k nám do kuchyně, která je maminčiným i tatínkovým královstvím. Tady mi uvaří pokaždé nějakou dobrotu. Jsou.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
KRÁDEŽE Z BANKOMATŮ Na našem prvním diapozitivu vidíte osobu, která podle všeho provádí bankovní transakci na bankomatu.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Hry.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
KRÁDEŽE Z BANKOMATŮ Na našem prvním diapozitivu vidíte osobu, která podle všeho provádí bankovní transakci na bankomatu.
Transkript prezentace:

Č OKOLÁDA

ÚVOD P ů vod č okolády Výroba Č okolády Druhy č okolád Zkušební otázky Využití č okolády Záv ě re č ný test

……….. č okoláda………….. Božská to substance, neodolatelný h ř ích, smyslné pot ě šení…to vše a více v nás vzbuzuje jedine č ná chu ť č okolády. Velice ráda bych se s Vámi cht ě la pod ě lit o poznatky a tipy. Pozorn ě sledujte a sladce si vychutnávejte zajímavosti v oblasti č okoládového sv ě ta. „ M ň am, to je ale dobrota.“

Odkud se bere č okoláda? Ž e by z obchodu?

….z továrny na č okoládu?

…špatn ě, ale odkud tedy? Za správnou odpov ě dí se musím vydat na vzdálený kontinent, který objevil Kryštof Kolombus tedy do ……..Ameriky

Kde se první č okoláda objevila, u ž víme, ale jak vlastn ě č okoláda vzniká? Tak jako jablka na mamin č in štr ů dl musí vyr ů st a dozrát, tak to samé platí u č okolády. Ale nebudu p ř edbíhat, poj ď me se tedy podívat, jak vlastn ě č okoláda vzniká….

Z kakaovníku vzniká č okoláda? Na obrázku p ř ímo vidíme strom, kterému se ř íká kakaovník, má hn ě dé plody, které rostou nejen na silných v ě tví stromu, ale i p ř ímo u kmene stromu.

….sb ě r plod ů kakaovníku… Sesbírané hn ě dé plody obsahují dužinu s bílými boby, které se nechávají rozkvasit a poté sušit.

…plody máme sesbírané a usušené a te ď nás č eká…. pražení

mletí, kterým se jádra m ě ní na ř ídkou kaši

Z této směsi se odděluje kakaové máslo a zbylá směs se zpracovává na kakaová prášek.

… ž e by u ž č okoláda? Kdepak, na n ě co jsme zapomn ě li..! Pro č je č okoláda sladká?

….správn ě, protože obsahuje cukr..na n ě j se nesmí zapomenout

Jestlipak víte, pro č je č okoláda tak jemná? Aby se nám č okoláda rozpoušt ě la na jazyku, je pot ř eba ji po ř ádn ě pomocí válce zjem ň ovat

.. uff…poslední krok…. Vzniklá sm ě s se musí na vysoký stupe ň zah ř át, pak zmírnit teplotu a hned formovat do tabulek č i jiných tvar ů.

…kone č n ě …. č okolááááda Byl to náro č ný proces, ale stál za to, nemyslíte?

…dávali jste pozor? Zkusme si navzájem odpov ěď na tyto otázky….  Odkud pochází č okoláda?  Jak se nazývá strom, ze kterého se vyrábí č okoláda?  Než č okoládu vyrobíme, musíme boby sesbírat, pak sm ě s pražíme,meleme, zjem ň ujeme a než ji rozlijeme do forem, tak musíme…? (nápov ě da – teplota)  Máte rádi č okoládu?

Jak d ě líme č okolády? Bílá č okoláda Mlé č ná č okoláda Ho ř ká č okoláda

Víte, č ím je zp ů sobené to, ž e máme mlé č nou, ho ř kou č i sv ě tlou č okoládu? Zkuste vybrat jednu ze správných odpov ě dí: Č okolády jsou zbarv e né, protože mistr kucha ř háže lentilky do sm ě sí a tak vznikají barevné č okolády, Každý kakaovník má jiné zbarvení, hn ě dé,bílé a č erné, proto odlišné i č okolády, Barevnost č okolády závisí hlavn ě na tom, kolik kakaa se p ř idá do výroby dané č okolády, jestli hodn ě č i mén ě. Pro zajímavost se m ů žeme podívat na reportáž týkající se č okolády videovideo

Jestli pak víte, co všechno m ůž eme z č okolády zpracovat? figurky zmrzliny oplatky trubi č ky bonbony …a spoustu dalších dobrot..

Č okoláda nejen k mlsání… Víte, že č okoládu lze používat nejen, když nás „honí mlsná“ a bohužel k vyšší kazivosti zub ů, ale také se využívá v kosmetice? Nev ěř íte? Tak se poj ď me p ř esv ě d č it …..

N ě které kosmetické salony nabízí č okoládovou masáž. P ř i masáži č i zábalu t ě lo p ř es pokožku vst ř ebává vitamíny. Má p ř íznivý vliv na srdce a pro č istí váš organismus.

Č okoládového másla se pom ě rn ě hojn ě využívá v kosmetice. Kakaové máslo - zm ě k č uje a zjem ň uje pokožku.

Záv ě re č ný testík (každá otázka má jednu správnou odpov ěď ) 1)Z jakého kontinentu pochází čokoláda? a)Austrálie b)Asie c)Amerika 2) Plody kakaovníku rostou: a)na keři b)na stromě s názvem kávovník c)Na stromě s názvem kakaovník 3)V čokoládě nesmí chybět: a)sůl b)cukr c)Káva 4) Při výrobě čokolády se ohřívá na vysoký stupeň z toho důvodu, aby: a)se dala rozlévat do předem nachystaných forem b)neztvrdla c)zůstala stejná barva 5) Čokoládu můžeme nejen jíst, ale také používat jako: a)Zábal nebo maska na obličej či tělo b)mazadlo na kola c)surovina při výrobě keramických hrníčků Pro ty, kte ř í si cht ě jí ov ěř it své odpov ě di a i pro ty, kte ř í si s otázkami nev ě d ě li rady, slouží další stránka

Než vám sd ě lím správné odpov ě di, chci vám všem pop ř át zdravé mlsání a pod ě kování za pozornost. Správné odpov ě di: 1c,2c,3b,4a,5a Na záv ě r……

…pravil jeden moudrý pán… „Silný č lov ě k se pozná tak, že rozlomí tabulku č okolády na dva kusy a pak sní jen jeden.“ Judith Viorst

Vypracovala: Martina Horváthová Masarykova univerzita, sociální pedagogika, výpo č etní technika Brno, únor 2009 Zdroje: Obrázky: