 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Integrita bezúhonnost
Poslání, principy a metoda skautingu
O Název Desatero O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 12 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Jirka Pospíšil, AC Vyškov, POSLÁNÍ CÍRKVE A KŘESŤANŮ Jirka Pospíšil, AC Vyškov,
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
Dosáhni cíle!.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vrchol Zjevení, základní pravda a podstata křesťanského života.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Poselství starozákonní svatyně
Vypracoval: Jakub Moravec
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
1. Jak dobré je žít, Pane, z tvého slova, | jež mezi námi tvoří pouta nová | a ve všech vztazích je nám pomocí | i ve zdraví i v každé nemoci. | Dej, Otče.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Práva a povinnosti rodičů a dětí
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Vzdejme Pánu díky Ref.: Své kroky rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej, láskou je rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej. 1. Vzdejme Pánu díky za vše co nám.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Práva a povinnosti mezi manželi
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ježíš.
Lidská práva.
Digitální učební materiál
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Smrt Pohřbívání – zvyky dříve a dnes Sebevražda
Starověká Palestina.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili sobotu, jako vrchol Božího stvoření (Bůh dle bible stvořil svět v šesti dnech).

 V přikázání jsou obsaženy dva rozměry: STVOŘENÍxVYKOUPENÍ

STVOŘENÍ  Člověk vyšel z Božích rukou a k Bohu se má zase vrátit.  Vztah k Bohu dává jeho konání smyl a naplnění – směřuje k věčnosti.

VYKOUPENÍ  Křesťané slaví den Páně v neděli, kdy Kristus vstal z mrtvých a obnovil porušené stvoření hříchem.  Novým stvořením jsme se stali při křtu a nedělní bohoslužbou vztah k nebeskému Otci obnovujeme.  Účast na nedělní bohoslužbě vytváří identitu křesťana.

Z toho vyplývají dvě skutečnosti: 1. Svěcení nedělního dne klidem od těžké a výdělečné práce.  Práce některých profesí je potřebná i v neděli.  Dále mohou být nějaké nutné neodkladné práce, které je třeba vykonat i v neděli.  Dispens může udělit místní farář.

Z toho vyplývají dvě skutečnosti: 2. Účast na nedělní bohoslužbě (také v zasvěcené svátky 1.1. a )  Účast na nedělní bohoslužbě je vážnou povinností.  Dispens může udělit místní farář.

 První přikázání ze druhé desky desatera. 1. Rodiče jsou našimi největšími dobrodinci po Bohu. 2. Čtvrté přikázání vychovává ke správným vztahům mezi lidmi, bez kterých by byla anarchie a nemožnost lidského soužití.

 Děti jsou vázáni k úctě k rodičům po celý svůj život.  V dětství je úcta spojena s poslušností. Kdy končí dětství a tím i poslušnost vůči rodičům?

 Děti jsou vázáni k úctě k rodičům po celý svůj život.  V dětství je úcta spojena s poslušností. Kdy končí dětství a tím i poslušnost vůči rodičům?  Je to přerod kolem 18. – 20. roku, určitě je to den svatby. Jsou nějaké oblasti, kdy děti nemusí nebo dokonce nesmí poslechnout své rodiče, i když nejsou dospělí?

 Děti jsou vázáni k úctě k rodičům po celý svůj život.  V dětství je úcta spojena s poslušností. Kdy končí dětství a tím i poslušnost vůči rodičům?  Je to přerod kolem 18. – 20. roku, určitě je to den svatby. Jsou nějaké oblasti, kdy děti nemusí nebo dokonce nesmí poslechnout své rodiče, i když nejsou dospělí? Ano. Nesmí, pokud je navádějí ke zlému a nemusí ve výběru povolání a životního partnera.

 Děti jsou povinni se postarat o své staré a nemohoucí rodiče.  Toto přikázání zavazuje také rodiče, aby se dobře starali o své děti v jejich nedospělosti, dali jim správnou výchovu a vedli je k Bohu.  Výchova dětí je právo a povinnost rodičů, všichni ostatní to vykonávají s jejich posláním.  Děti jsou darem, rodiče na ně nemají právo.

 Čtvrté přikázání odkazuje na respekt vůči přirozené lidské autoritě, bez které by nebyla lidská společnost myslitelná.  Kdy musím lidskou autoritu poslechnout?

 Čtvrté přikázání odkazuje na respekt vůči přirozené lidské autoritě, bez které by nebyla lidská společnost myslitelná.  Kdy musím lidskou autoritu poslechnout? Kdy jedná ve své pravomoci ke společnému dobru.

 Čtvrté přikázání odkazuje na respekt vůči přirozené lidské autoritě, bez které by nebyla lidská společnost myslitelná.  Kdy musím lidskou autoritu poslechnout? Kdy jedná ve své pravomoci ke společnému dobru.  Kdy nesmím poslechnout?

 Čtvrté přikázání odkazuje na respekt vůči přirozené lidské autoritě, bez které by nebyla lidská společnost myslitelná.  Kdy musím lidskou autoritu poslechnout? Kdy jedná ve své pravomoci ke společnému dobru.  Kdy nesmím poslechnout? Pokud by porušovala Boží zákony.

 Lidský život je největší pozemské dobro a je zaměřen k Bohu a k věčnosti.  Je povinností lidský život chránit od jeho začátku do přirozeného konce.  Jen v případě ochrany vyšších hodnot mohu obětovat svůj život nebo odvrátit útok i za cenu zabití útočníka. (sebeobrana i před znásilněním, spravedlivá válka??, poprava těžkých zločinů??)

 Hřích je tedy vše, co je namířeno proti dobru lidského života (i sebevražda, potrat – exkomunikace a eutanazie)  Hříchem je také vše, co narušuje celistvost (zmrzačení, sterilizace) a zdraví nebo co s těmito hodnotami riskuje (adrenalinové sporty).  Zdraví není absolutní hodnotou – „člověk může mít něco ze života“.

 MODERNÍ ZPŮSOBY OHROŽENÍ ŽIVOTA:  drogy  vědecké pokusy zaměřené proti důstojnosti osoby nebo mravnímu zákonu  transplantace orgánů nesmí být proti vůli člověka a způsobit jeho zmrzačení nebo smrt  genetické inženýrství, manipulace s lidskými zárodky (umělé oplodnění)