Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE 25. 7. 2006 Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Výroba elektrické energie - obecná část
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Petr HoloubekJelenovská.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Vysoké učení technické v Brně
Barum Continental, spol. s r.o., Otrokovice
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Činnost Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč ústřední ředitel.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Teplárna Otrokovice a.s.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Výroba elektrické energie - obecná část
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky a plynárenství Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost v oblasti stavů nouze

Historie kontrolní činnosti SEI v oblasti dodržování sjednaných odběrů elektřiny září 1952, vládní nařízení č. 47 o SEI cíl, učinnější zajišťování hospodárného používání elektřiny, prohloubené kontroly zaměření především na elektrickou energii zák. č. 64/1962 Sb., rozšíření působnosti SEI do všech druhů paliv a energie, pokuty hluboké plánování NH, podpora rozvoje energeticky náročných výrob vznik častých disproporcí mezi zdroji a potřebami vztah mezi pohotovým výkonem zdrojů a okamžitou spotřebou

časté vyhlašování regulačních opatření kritický rok / , kolaps v elektrizační soustavě, omezení výroby elektrické energie, nedostatek tuhých paliv plné aktivizování kontrol SEI na dodržování denních odběrových diagramů a regulačních stupňů určitá nestabilita soustavy v 80. letech, vyhlašování regulačních stupňů zásadní změna po roce 1990, likvidace energeticky náročných výrob, výrazný pokles spotřeby elektřiny, přebytek zdrojů

období do r. 1994, naprosto otevřená nabídka zdrojů potlačování principů regulačních opatření při sjednávání smluvních vztahů potlačování činnosti útvarů energetického hospodářství u odběratelů kontrolní činnost dodržování sjednaných odběrů byla zcela nadbytečná zájem výrobců a dodavatelů elektřiny na maximálních dodávkách, dosažení co největších tržeb, a to i bez ohledu na další možné dopady

Změny legislativního prostředí zák. č. 79/1957 Sb., elektrizační zákon povinnost odběratelů přizpůsobit odběr elektřiny současné energetické situaci, dbát pokynů dodavatele vyhláška FMPE č. 171/1982 Sb., o ZPD elektřiny neplnění odběrových diagramů – penále od dodavatele Směrnice FMPE č. 21/83 – pravidla pro řízení odběru a spotřeby elektřiny u VO a SO

část operativního řízení + regulační plán, 16 RS RS č. 1-6 – provoz při vyrovnané bilanci č. 7 a 9 – napjatá bilance č. 8, – nevyrovnaná výkonová bilance č. 15 a 16 – havarijní situace vymezen význam RS, jejich výkonová náplň, časová aplikace

Období rozvoje podnikání v energetických odvětvích zák. č. 222/1994 Sb., o podmínkách rozvoje stavy nouze § 12, povinnost omezit spotřebu cílem opětovně zavést důslednost pro řešení krizových situací doposud trvající přebytek zdrojů, malá účinnost aplikování zásad regulace do sjednávaných smluvních vztahů § 15 zákona č. 222/1994 Sb., smlouva na dodávku (výkon, množství a časový průběh (odběrový diagram))

prováděcí vyhláška č. 250/1996 Sb., o stavech nouze snaha o znovuzavedení zásad regulace do smluvních vztahů regulační plán, frekvenční plán, vypínací plán regulační stupně č. 1-7, snížení z technického maxima o 37 %, bezpečnostní minimum vyjmutí vyjmenovaných oborů činnosti z regulace, číselníky z odvětvové klasifikace ekonomických činností způsob vyhlašování RS, hromadné sdělovací prostředky

zák. č. 458/2000 Sb., energetický zákon § 50, smlouva o dodávce, obsahuje mj. výkon, množství, časový průběh odběru (odběrový diagram) i pro stavy nouze vyhláška č. 219/2001 Sb., o stavech nouze, převzetí až na některé změny vyhlášky předchozí regulační plán nespecifikuje odvětví a obory pro vyjmutí z regulace, mnoho nejasností novelizace EZ, otevírání trhu prováděcí vyhláška nereaguje na změny podmínek není vymezen pojem sjednaného výkonu jako základny pro snížení v RS

Kontrolní činnost v období podnikání v energetických odvětvích kontrolní orgán porovnává stav skutečný se stavem žádoucím nejasné vymezení požadovaného stavu, to ve stavech nouze neumožňuje důslednou kontrolu regulační plán jako součást smluvních ujednání kontrola porovnání sjednané hodnoty od skutečně dosažených hodnot odběru SEI mohla kontrolovat způsob sjednávání regulačního plánu (časový průběh odběru) ve skutečnosti tato kontrola nebyla rozvíjena stavy nouze, regulační plán nebyly obecně prioritní problematikou

za této situace SEI nechtěla sehrávat roli orgánu administrativně lpícího na nepreferovaných oblastech do července 2006 nebyl vyhlášen stav nouze v novodobé éře v době rozvoje podnikání v energetických odvětvích a otevření trhu s elektřinou SEI neprováděla kontroly dodržování regulačního plánu naléhavá nutnost změny vyhlášky aktivní účast SEI Ing. Stanislav Vitner ústřední inspektorát Státní energetické inspekce