Romantické vztahy v adolescenci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Sexuální výchova.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
- Romské etnikum a sport - percepce, přínosy a bariéry
Hodnotová orientace svobodné generace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Rodina.
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Emoce (city).
Vývoj člověka Ontogeneze.
Sociální práce s rodinou 3
Rozdíly mezi osobnostmi
VY_32_INOVACE_PSYPS13860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
SOS dětské vesničky.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Strachy v období rané adolescence
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Analýza textů dospívajících Příběhy napsané v rámci studie ELSPAC
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Od bestselleru k výzkumu
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Ředitelé českých škol a jejich životní a profesní dráha
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Sociální práce s rodinou 4
Úvod do kvalitativního výzkumu
Psychologie adolescentů
Psychologie výchovy a vzdělávání
Psychologie adolescentů
Psychologie dospělých
Výzkum hodnot u adolescentů s poruchami chování
Volnočasová pedagogika
Co říká česká veřejnost?
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Romantické vztahy v adolescenci Lenka Lacinová a Radka Michalčáková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií MU

Výzkum romantických vztahů v adolescenci Zcela samozřejmé spojení – romantická láska a dospívání Vědecké zkoumání – poměrně krátká historie Završení linie zkoumání sociálních vztahů – matka/dítě; otec/dítě; vztahy mezi sourozenci; vrstevnické vztahy; přátelství; romantické vztahy

Proč byly romantické vztahy v adolescenci dlouhodobě výzkumně opomíjeny? Podoba adolescentních milostných vztahů nenasedá dokonale na dominantní teorie sociálního a emočního vývoje Charakter těchto vztahů je většinou přechodný, krátkodobý a proměnlivý

Důležitost výzkumu této oblasti Tento typ vztahů tvoří významnou součást sociálního života dospívajících Jsou důležitou náplní reálného i fantazijního světa dospívajících Jsou jedním z dalších stavebních kamenů budoucích dospělých partnerských vztahů Jejich poznávání je neodmyslitelně spjato s dalšími oblastmi – vývoj identity, sebehodnocení aj.

Možné přístupy k výzkumu romantických vztahů adolescentů se zaměřují: na formativní vlivy vycházející z předchozích zkušeností jedince v blízkých vztazích na možné konsekvence a souvislosti tohoto jevu v jiných oblastech psychického vývoje na deskripci samotného jevu

Formativní vlivy předchozích vztahových zkušeností Vztah rodič – dítě (teorie citové vazby) Podoba partnerského vztahu rodičů (teorie sociálního učení) Vrstevnické, kamarádské vztahy (prostředí vrstevníků jako kontext pro případný vznik raného partnerství)

Romantické vztahy v širším kontextu vývoje Sledovány konsekvence a souvislosti s mnoha dalšími psychickými jevy, např. vývoj intimity a identity sebepojetí depresivita rizikové chování

Deskripce podoby romantických vztahů v adolescenci Odůvodněním tohoto přístupu je velká rozmanitost podoby raných partnerských vztahů v adolescenci • časové zahájení romantických aktivit (načasování „chození s někým“) • intenzita nebo kvantita zkušeností • kvalita vztahu • individuální reprezentace tohoto typu vztahu

Romantické vztahy třináctiletých dospívajících a jejich reprezentace v rámci výzkumu ELSPAC V rámci rozhovoru sledovány: deskriptivní charakteristiky romantických vztahů ve vzorku třináctiletých dospívajících (273 dívek, 298 chlapců) osobní zkušenost dospívajících s tímto typem vztahu

Rozhovor – 13 let V rámci rozhovoru položeny dotazy: “Co to podle Tebe znamená chodit s někým?” „A co Ty, chodíš s někým?” Pokud ne – „A chtěl bys?”

Reprezentace pojmu „chodit s někým“ u třináctiletých Kategorie % chlapců % dívek 1. Emoční blízkost 64,0 74,7 2. Společné aktivity, komunikace, sociální reprezentace vztahu 41,3 41, 5 3. Fyzická přitažlivost 19,4 28,3 4. Nevím, nepřemýšlel/a jsem o tom 11,0 7,2 5. Jiné, nezařaditelné 9,9 5,3 6. Péče, podpora 6,7 7. Ne/žádoucí vlastnosti partnera/ky 4,9 6,8 8. Společná budoucnost, závazek 2,8 2,6 9. Nezralost 2,1

Zkušenosti třináctiletých S někým chodí/chodilo v minulosti: 14,6 % (z toho 52,4 % dívek) Z dospívajících, kteří ještě partnerskou zkušenost neměli, jich 51,6 % (z toho 55,4 % dívek) uvedlo, že by chtěli s někým chodit

Rozšířené dotazování 15 let – rozhovor (probíhá sběr dat) Co to podle Tebe znamená chodit s někým? V čem to podle tebe může být fajn? V čem to podle Tebe nemusí být fajn? Jaké vlastnosti by měl mít Tvůj životní partner, co je pro Tebe nejdůležitější? Jaké vlastnosti by mít neměl? Chodíš s někým? Jaké vlastnosti se Ti na Tvém partnerovi/partnerce líbí? Jaké vlastnosti se Ti na něm/ní nelíbí?

Rozšířené dotazování 15 let – PC dotazník – zpracována část vzorku

Zkušenosti patnáctiletých (cca 300 respondentů) S někým chodí/chodilo 18,7% chlapců a 19,3% děvčat Z patnáctiletých respondentů, kteří ještě partnerskou zkušenost neměli, 92, 2% chlapců a 96,9% dívek uvedlo, že by chtěli s někým chodit

Subjektivní důležitost romantického vztahu pro dospívající mezi 13 Subjektivní důležitost romantického vztahu pro dospívající mezi 13. a 15. rokem

Další výsledky a výhledy Respondenti, kteří v 15 letech udávají, že „s někým chodí/chodili“, vykazují statisticky významně vyšší míru extraverze (Big Five). Budeme sledovat především vývoj reprezentací „romantického vztahu“ mezi 13. a 15. rokem. V následné vlně šetření (17 let) se zaměříme na podobu stávajících romantických vztahů adolescentů prizmatem teorie citové vazby.

Děkujeme za pozornost Lenka Lacinová (lacinova@fss.muni.cz) Kontakt: Lenka Lacinová (lacinova@fss.muni.cz) Radka Michalčáková (michalca@fss.muni.cz)