Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií"— Transkript prezentace:

1 Cesty do dospělosti: Psychologické a sociální charakteristiky dnešních dvacátníků
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Brno

2 Projekt Cesty do dospělosti: Longitudinální výzkum vývojových trajektorií a prediktorů autonomie a identity Projekt podpořený Grantovou agenturou České republiky (GAP407/12/0854) Cíle projektu: prozkoumat přechod z adolescence do dospělosti se zaměřením na vývoj autonomie a identity v současném společenském a kulturním kontextu; sledovat a popsat vnější okolnosti života mladých lidí v oblasti bydlení, vztahů s rodiči i partnery, studia a práce i jejich prožitky a názory v těchto oblastech či doménách. Realizace: 2012 – 2016; celkem 13 vln online dotazování

3 Charakteristika výzkumného souboru
Mladí lidé narození v letech 1990 – 1994 (pokrytí celé třetí dekády života). Nábor přes instituce, posléze sociální síť FB. Start studie podzim 2012: cca 1600 respondentů. Závěr studie zima 2016: cca 540 respondentů. Převaha vysokoškoláků a žen (v obou kritériích cca 80 %).

4 Vynořující se dospělost? Tranzice z adolescence do dospělosti
Právní dospělost - 18 let Sociální dospělost - odchod z původní rodiny, ekonomická nezávislost Psychologická dospělost explorace identity období mnoha možností zaměření na sebe období nestability pocit „jsem někde mezi“ „emerging adulthood“ (Arnett, 2000; 2016)

5 Během 2 let našeho výzkumu:
poklesl počet těch, co bydlí s rodiči o 10%; více než dvojnásobně narostl počet těch, kteří se v bydlení zcela osamostatnili (v závěru studie 36%); 47% respondentů společné bydlení s rodiči nepokládá za příliš vhodné; 99% respondentů společné bydlení s partnerem v tomto věku pokládá za běžné a správné. Bydlení V mamahotelu už žije polovina mladých Čechů.

6 Partnerství, rodičovství, sex
Během našeho výzkumu: Ano: 58% (2013); 64% (2014); 66% (2015); 74% (2016). Plány a cíle zahrnující partnerství udává 59% žen a 46% mužů. Plány a cíle zahrnující budoucí rodinu a děti udává 31% žen a 23% mužů. Na partnerství je pro ně důležité: partner jako zdroj opory, jistoty (71%) společně trávený čas a aktivity (37%) na vztahu pracovat a udržovat jej (37%) závazek (19%) sebepoznání, osobní rozvoj (19%) Partnerství, rodičovství, sex Češi se do svatby a dětí neženou, chtějí si déle užívat svobodného mládí.

7 V našem výzkumu: Práce a kariéra
50% účastníků kombinuje studium a práci: obživa x příprava na budoucí kariéru v oboru. Během 2 let 40% mění práci a vzrůstá spokojenost a oddanost vůči práci: od nekvalifikované práce k přípravě na kariéru. Mají více jasno o budoucím pracovním vývoji. Práce a kariéra Proč jsou mladí Češi líní a nechtějí pracovat?

8


Stáhnout ppt "Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií"

Podobné prezentace


Reklamy Google