Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…za vším hledej tělo ženy
Advertisements

 (asi 1250 – 24. srpna 1290)  nejvýznamn ě jší p ř edstavitel krumlovské v ě tve č eského šlechtického rodu Vítkovc ů  druhorozený syn Budivoje z Krumlova.
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (

Odměna za velmi dobrou práci Pozvánka na velikonoční dovolenou od (Plavky nejsou za pot ř ebí, koneckonc ů jsme mezi námi)
Příběh o chudé dívce, která ke štěstí přišla…
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Co napsat do pisku Co vytesat do kamene.
Letošní spá č i – Jarda, Honza, Markétka, Martinka, Standa, Št ě pán, Jirka a Martin. Najdete vet ř elce? (já to nejsem )
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Radovan Hanslík k vinta A.  sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž.
Apollo(Foibos) Apollón. Je synem Dia a Létó Má sestru-dvoj č e Artemis Apollón je b ů h um ě ní, slunce, múz, v ě št ě ní apod. U sebe nosí p ř edevším.
Souhvězdí.
Ud ě lej si č as! Udělej si čas na lásku … Je to tajemství věčného mládí.
Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu
DEX (alias Alf) … aneb má cesta z útulku Kralupy nad Vltavou do nového domova.
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Astrologie.
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Photo by Aneta Brožovská Present by Aneta Brožovská.
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
-Dalším hr ů zostrašným místem je práv ě „uli č ka smrti“ -Pro č zrovna „uli č ka smrti“? -Šlo o to, ž e z podzemní místnosti vyšla nap ř. č ty řč.
Řecko Jana Kalusová.
 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.
Řecké náboženství.
Chenonceau Francie.
Hvězdy, souhvězdí 5. ročník
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 16 TÉMA: Mapa oblohy ČÍSLO PROJEKTU:
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
CESTA KE ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ HARMONII
Exkurze z muzea.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Rozbor tematické písně k jarnímu období
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
VY_32_INOVACE_12_01_vesmír (Křížovka)
VY_32_INOVACE_18_Výprava do vesmíru I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_20_STAROVĚK - ŘECKO
Nový vývoj Řecka.
Jilemnický Krakonoš
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Řecké báje (3) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Slovní druhy (hra) VY_32_INOVACE_274_Slovní druhy šablona III/32 Mgr
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Transkript prezentace:

Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy. Vstupte do světa mýtů, bájí a pověstí. Projděte se hvězdnou oblohou. Poznejte příběhy, které se váží k některým znamením zvěrokruhu.

Ryby Kdysi dávno se procházela Afrodita (Venuše) se svým synem Erótem po břehu řeky Eufratu. Náhle se před nimi objevil obr Tyfón. Měl sto hlav dračí, psí i lidské podoby a ničil vše, nač přišel.

Na památku této události je ryba zvěčněna na noční obloze. Vyděšena bohyně skočila se svým synem do vln řeky a proměnila se v rybu. Tyfóna později přemohl Zeus, ale ne úplně. Zchromil ho bleskem a uvěznil pod horu Etnu na Sicílii. Na památku této události je ryba zvěčněna na noční obloze.

Beran Souhvězdí zobrazuje legendu o výpravě Iasona za zlatým rounem. Beran se zlatým rounem byl dar boha Herma, aby chránil Frixa a Hellé, děti bohyně oblaků Nephelé.

Býk Podle řeckých bají se Zeus, když chtěl unést Európu, proměnil ve sněhobílého býka a vmísil se do královských stád. Európa si krotkého býka brzy oblíbila. Jednou se na něho posadila. Býk rychle opustil stádo, skočil do moře a odplaval až na ostrov Krétu.

Blíženci Blíženci Kastor a Pollux byli Diovi synové. Matkou jim byla spartská královna Leda. Helena, kvůli které později vypukla trojská válka byla jejich sestra.

Bratři se zúčastnili plavby Argonautů za zlatým rounem do Kolchidy Bratři se zúčastnili plavby Argonautů za zlatým rounem do Kolchidy. Jednou vypukla strašlivá bouře a plavci již stráceli naději. Orfeus začal hrát na svou kouzelnou harfu a bouře naráz ustala. Na čelech Kastora a Poluxe se rozzářily jasné hvězdy. Námořnici je od té doby pokládají za své ochránce.

Bohyně Héra, která něměla Hérakla ráda přenesla kraba na oblohu. Souhvězdí připomíná velkého kraba, který pomáhal Hydře v boji proti Héraklovi. Když se krab zakousl Héraklovi do nohy, střelil po něm Hérakluv pomocník Loláos šípem a dobře mířenou ranou kraba usmrtil. Bohyně Héra, která něměla Hérakla ráda přenesla kraba na oblohu.

Lev Delfská věštkyně Pýthie poradila Herkulovi aby vstoupil do služeb mykénského krále a udobřil si na něj rozhněvanou bohyni Héru. Ten uposlechl. Prvním královským úkolem bylo zabít lva, který žil v blízkých horách (Nemeje). Herkules jej našel ve sluji, omráčil kyjem a zardousil. Král se velmi poděsil jednak ze lva tak i z Herkulovy síly.

V době zlatého věku na Zemi (před otevřením Pandořiny skříňky) nikdo neznal zákony a sám od sebe ctil právo a věrnost. Tehdy sestoupila mezi lidi bohyně spravedlnosti a pořádku Astraia, dcera Diova. Učila lidi znát řád. Panna

Potom však lidé poznali nemoce, sobeckost, válku a bohové opustili Zemi. Poslední zůstala Astraia v naději, že se jí ještě podaří odvrátit Diův hněv a zkázu lidstva. Nakonec i ona Zemi opustila a odebrala se mezi ostatní bohy.

Váhy Jsou symbolem podzimní rovnodennosti a udávaly rolníkům čas osevu ozimy. Jedná se o velmi staré souhvězdí známé nejen v antice a Egyptě, ale též indům a číňanům.

Štír Obřího štíra bohyně Héra vypustila z podzemí, aby usmrtil lovce Orióna. Orión byl zdatný lovec a zdálo se, že vyhubí všechnu zvěř a navíc se Héře vysmíval.

Střelec Kentaurové, napůl lidé a napůl koně žili až na malé výjimky jako barbaři. Jen málo jich bylo nakloněno lidem. A z těch jeden vynalezl lukostřelbu a za své zásluhy byl zařazen mezi souhvězdí jako Střelec.

Kozoroh Bohem pastýřů, lesů, polí a stád byl Pan. Protože svým vzhledem naháněl strach, chodil raději sám a hrál na píšťalu. Měl rád hudbu i tanec a za jasných nocí hrál nymfám k tanci. Pan byl symbolem klidné pohody a přece se ho lidé báli (panický strach).

Vodnář Všechny staré civilizace spojovali toto souhvězdí s vodou. V antice představovalo souhvězdí boha Dia, který lije proud vody na zem, aby potrestal hříšné lidstvo.

Krásný a pohodový den a pohled na noční oblohu přeji právě dnes … Z