Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu"— Transkript prezentace:

1 Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu
Přírodověda 5. ročník

2 Sleduj pozorně prezentaci.

3 Vodnář – Aquarius

4 Ryby – Pisces

5 Beran – Aries

6 Býk – Taurus

7 Blíženci – Gemini

8 Rak – Cancer

9 Lev – Leo

10 Panna – Virgo

11 Váhy – Libra

12 Štír – Scorpio

13 Střelec – Sagittarius 23.11. - 21.12.

14 Kozoroh – Capricorn

15 Mapa nejbližších hvězd

16 Přiřaď symbol k názvu souhvězdí:
Střelec Vodnář Blíženci Rak Kozoroh Váhy

17 Ke kterému znamení se váže následující pověst či popis?
Pověstmi opředená postava Kentaura, napůl koně, napůl člověka, Moudrý Cheiron, lovec, lékař a botanik, žil v ústraní. Božského původu a nesmrtelný, těšil se skvělé pověsti jako vychovatel hrdinů. Jeden z jeho žáků, divoký Herakles, z nepozornosti zasáhl do nohy svého otcovského přítele jedním ze svých jedovatých šípů napuštěných dračí krví Hydry. Cheiron, který si jinak věděl vždy rady, nemohl sám sobě nijak pomoci. Tolik trpěl svou těžkou ranou, že požádal bohy o smrtelnos.t. Takto přišel Kentaur ke svému místu na obloze. Je to znamení: Pomoc hledej na:

18 Tento jediný neživý symbol ukazující se ve zvěrokruhu byl původně atributem panny Astraie, dcery Dia a Themidy. Tato bohyně, odpovědná za čistotu a spravedlnost, byla předchůdkyní moudré Pallas Athény (jež "pocházela z hlavy Dia"), které byly svěřeny také vědy. Je to znamení:

19 Doplň do textu: Tímto znamením bozi připomínají bratrskou lásku, která dokáže přemoci smrt. Podle římského mytografa Hygina (Poetica Asronomica, napsaná kolem roku 207 n.l.) má však jít o Apollona a Herakla. Právě tyto dva nejvíce připomíná vyobrazení, na kterém jeden z …………………………………………………………………….. drží v rukou šíp a luk, zatímco druhý kyj. Římané, kteří se rádi dovolávají Argonautů jako svých praotců, dvojčata rádi převzali: Jakožto Romulus a Remus byli tito odložení chlapci tak dlouho kojeni vlčicí (jež je znamením Říma), až byli schopni oněch skutků, na které je celá Itálie dodnes pyšná.

20 Odkazy: Historická znamení: Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. na www: Hvězdné mapy: dostupné pod licencí Svobodné licence GNU pro dokumenty verze 1.2, autor: Bronger na www: Piktogramy znamení: Tento soubor nemůže být předmětem autorských práv, a je tedy volným dílem, protože sestává výhradně z informací, jež jsou veřejným vlastnictvím, a neobsahuje žádné autorské dílo na www: Mapa nejbližších hvězd: Já, autor tohoto díla, jej tímto uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově na www:

21 Autor materiálu: Mgr. et Mgr. Pavlína Burdová
Datum vytvoření: Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět


Stáhnout ppt "Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu"

Podobné prezentace


Reklamy Google