Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

MĚŘENÍ ČASU PhDr. Jana Žáková.
Copak nám nadělil rok 2008 V tomto roce jsme zažili mnoho nečekaných změn. Dokonce takových změn, že je nám mnozí můžou závidět, ale určitě se nechceme.
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_16  
Románský sloh.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Doba Charakteristika Znaky
Občanská výchova Milan Šimek
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Romantismus.
Baroko Život v barokní době.
Umělecké slohy a moderní umění 6. Romantismus a Secese
BAROKO Doba protikladů.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Kultura.
…Vystupte na horu, přivezte dříví a budujte dům… Pachtíte se za mnoha věcmi a máte z toho málo… Ageus
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Baroko VY_32_INOVACE_ 08 Baroko.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Kdo jsem Zdenka Suchánková Jsem pátá zleva.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Poezie ve světové literatuře
RENESANCE - pokračování
Konzumní společnost Petr Machala.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
A. Sova – Květy intimních nálad
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
KYBERŠIKANA.
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jak pracovat s učebnicí
MOTIVACE.
Buhismus David Lučný :D (budha).
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Psychologické působení propagace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Dekadence Název pochází z latiny (úpadek, úpadkovost) Označení pro taková období kulturního vývoje, která jsou pokládána za vyznívání velkých tvůrčích epoch a jež nedostatek spontánních tvůrčích sil nahrazují rafinovaností. Vžilo se zvláště pro část literatury z konce 19. a začátku 20. století. Její autoři sami takto pojmenovávali složitý komplex sociálně psychologických rysů své tvorby, například nonkonformismus bohémského typu, zálibu v odstínech, hledanost a zjemnělost stylistických prostředků, zaměření ke kulturně historickým námětům, opovržení soudobými životními formami a stesk po jiných kulturnějších epochách, aristotelismus a pesimismus. A. Procházka, K. Hlaváček, M. Marten, S. Solovjov, Fjodor Michajlovič Dostojevskij a dalši.. Osobnosti, které vyznávali dekadenci:

Pochopení dekadence Tento sloh je ukázkou působení pocitů na člověka a na jeho duši Záleží na člověku a jeho mysli, ne na umění a znalostech

Katolická dekadence Dekadence, která je předělána k obrazu náboženství, proto už není tak citová. Toto káže katolická dekadence: "Není zlý človek, je jen zlo." Je mnoho lidí, kteří se cítí být kvůli něčemu vyloučeni ze světa i z Církve. Ale Kristus "stoloval s nevěstkami a hříšníky" a Církev je všeobecná, tedy v ní má právo být každý.

Pomluvy a pověry Jsou to fanatičtí blázni, co věří v SATANA a uctívají ho ! Toto je dekadence a ne satanismus, i když si to lidé často pletou. Dekadentista je člověk, který prozkoumává pocity a snaží se je pochopit víc než jen jako upozornění. Když lidé něco nemohou pochopit, hned je to Satanovo dílo.

Jak poznám, že je určitě dekadentista? Jak se stát dekadentistou? Nejdříve si promuvte s někým o kom víte, že je dekadentista a poraďte se sním. Internet je plný klamů a nesprávných informací. Jak poznám, že je určitě dekadentista? Pokud vám poradí a vysvětlí vše na co se ho zeptáte (o dekadenci).

Začala dekadence ve 19. a začátku 20. století ? Podle dekadentistů začala už mnohem dříve: Shakespear se věnoval citům, už v 16.století

Sakespearovi básně a sonety Dokonce i básně, které Sakespear skládal byly plné zamyšlení nad dekadencí, ale název vznikl, až v 19.století. Než jsem se nadál, přišlo stáří, až k zemi ohnulo mi hřbet. Ne,nikomu se nepodaří uchovat oheň mladých let.

Závěrem Dekadence je slohem, ale zároveň je povznesením, které nám umožní pochopit smysl světa a jeho cíl.

Konec dekadentista Lukáš Veselý Použil: - své znalosti a Vytvořil: dekadentista Lukáš Veselý Použil: - své znalosti a - internet (obrázky)