Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_26Hoň1 Název DUM: Nejstarší mýty světa - úvod - prezentace Jméno autora: Mgr. Jana Hoňková Datum (období) vytvoření DUM: květen 2013 Ročník: ročník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura – Stvoření světa, mýty Vzdělávací obor: Obory zakončené závěrečnou zkouškou Klíčová slova: mýtus, archetyp, kolektivní nevědomí, C.G. Jung Anotace: materiál vysvětluje pojem mýtus, zabývá se jejich významem pro člověka, způsobem jejich předávání mezi lidmi, zabývá se pojmy Jungovy psychologie Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: znalost základních pojmů týkajících se mytologie Metodika učebního materiálu: Jedná se o prezentaci, která se se slovním doprovodem přehraje krok za krokem žákům. K prezentaci patří též pracovní list 2 - Nejstarší mýty světa - úvod – test s testovými otázkami, jejichž řešení žáci najdou v prezentaci, a pracovní texty Nejstarší mýty světa - Mezopotámie - pracovní text a 12 - Nejstarší mýty světa - Indie - vznik světa - pracovní text, které mohou být využity k doplnění znalostí k tématu a recepci uměleckého textu

2 Mýtus

3 Obr. 1

4 Ať už jsou o lásce, udatných recích, velkých dobrodružstvích nebo o stvoření světa, mýty jsou zrcadlem našich každodenních lidských příběhů.

5 Původ slova „Mýtus“ Mythos je řecké slovo označující „vyprávění“ nebo „řeč“. Ve starověkém Řecku se jednalo o protiklad ke slovu “logos“, sled událostí postupující podle zásad logiky.(1)

6 Mýtus je: posvátný příběh, kteří si lidé předávají po tisíce let;
zrcadlem lidstva - odrážejí se v něm naše touhy, potřeby i obavy; základem mnohých náboženství; reflexí vývoje lidstva.

7 Skryté pravdy mýtů: Mýty jsou posvátné příběhy využívající symboly jako nástroje k předání pravdy. Takto se předávalo hluboké poznání tisíce let vývoje lidstva. Například v Indii nebo Egyptě se učily i méně vzdělané vrstvy základnímu poznání a ctnostem právě pomocí naslouchání vyprávěných mýtů. Mýty odpovídají na základní otázky typu: „Kdo jsem?“ nebo „Jaký je smysl mého života?“.

8 Smrt je jedním z hlavních témat mytologických příběhů.
Obr. 2 Smrt je jedním z hlavních témat mytologických příběhů.

9 Předávání mýtů Většina posvátných příběhů se původně předávala ústně z generaci na generaci a tak se také v průběhu času mýty vyvíjely. Pouze několik vysoce organizovaných civilizací jako je Egypt, Indie nebo Čína, začalo své mýty zaznamenávat.

10 Jungovo kolektivní nevědomí
Známý švýcarský psycholog 20. století Carl Jung věřil, že se v mytologii odrážejí vzpomínky a představy nashromážděné v celé historii lidstva. Najdeme v ní jak obecná témata (vznik světa, původ přírodních sil…), tak motivy spojené s růstem jedince nebo celého lidstva.(2)

11 Obr. 3 Carl Jung

12 Archetyp Mýty obsahují takzvané archetypy. Jedná se o pravzory, něco univerzálního, základního pro celé lidstvo. Archetypy v nás vyvolávají pocity, představy a obavy, které máme jako lidé všichni společné.

13 Smysl mýtu Mytologie je zrcadlem odrážejícím lidskou psychiku i celý svět, do něhož si promítáme své vlastní myšlenky a touhy. Mytologii můžeme využít jako zdroj uvědomění a pochopení sebe samých i celého lidstva.(3)

14 Použité zdroje a citace:
(1) Sarah Bartlettová: Mýty a báje od A do Z, Metafora, ISBN , str.10 (2) Sarah Bartlettová: Mýty a báje od A do Z, Metafora, ISBN , str.12 (3) Sarah Bartlettová: Mýty a báje od A do Z, Metafora, ISBN , str.14

15 Obrázky Obr. 1: Me. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 2: Jacek Malczewski. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3: unbekannt. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Hoňková.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google