Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak pracovat s učebnicí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak pracovat s učebnicí"— Transkript prezentace:

1 Jak pracovat s učebnicí
dva druhy textu: na bílém podkladě základní učivo : v barevném pruhu rozšiřující učivo, zajímavosti, zamyšlení, námět na referát za kapitolami otázky a úkoly k porozumění a procvičení od pravěku na horním okraji časová osa k lepší představě o minulosti uvedeny obrázky, fotografie, mapy

2 Úvod do dějepisu Nutnost znát termíny (odborná slova)
Dějiny jsou minulostí lidstva, jsou jen částí minulosti, jsou to, co dokážeme o životě předků zjistit. Dějepis je školní předmět o významných událostech dějin. Historie je věda zabývající se dějinami, dějiny zkoumají historici.

3 Dějepis umožňuje: znát události lidských dějin
rozumět příčinám událostí pochopit příčiny současných problémů a konfliktů chápat důsledky událostí pochopit souvislosti rozumět politice vážit si odkazu předků

4 Historické prameny= zdroje historického poznání
1. Hmotné (nástroje, nádoby, zbraně, nábytek, budovy, oděvy, šperky, kosterní pozůstatky, …) 2. Písemné (knihy, listiny, smlouvy, dopisy, …) 3. Obrazové (umělecké předměty: obrazy, sochy, mapy, …)

5 Zařízení uchovávající prameny
1. Muzea (hmotné, výstavní prostory= expozice, muzejní sklady= depozitáře) 2. Galerie (umělecké předměty) 3. Knihovny (písemné tištěné prameny, studovna) 4. Archivy (netištěné písemné prameny, badatelna)

6 Okolnosti práce s písemnými prameny
písmo i jazyk se mění nutno znát latinu a němčinu ověření hodnověrnosti sdělení z dalšího pramene (k vyloučení omylu, přehlédnutí, záměrné dezinformace) informace z internetu je nutné ověřit v encyklopedii nebo odborné publikaci

7 Archeologie= věda, která zkoumá hmotné prameny
Při zkoumání obrazových pramenů zjišťujeme co, jak a proč znázorňují Mapy informují o představě lidí o světadílech, o hranicích států, o existenci měst

8 Počítání času Lineární= od pevného začátku v minulosti, např. od narození Krista, od 1. olympiády, od založení Říma, od útěku Mohameda z Mekky Cyklické= podle střídání ročních období jako sled opakujících se událostí, podle jmen úředníků, podle let vlády panovníka My vnímáme čas lineárně, znázorňujeme ho jako přímku (časovou osu)

9 Počítání času Čas stále plyne stejným směrem – zleva doprava
Události před naším letopočtem od začátku letopočtu odečítáme Pokud nevíme přesný rok události, datujeme jen tisíciletí nebo století (pravěk a starověk) Počítání století: 2. století= 2. století př. n. l. = 200 – 101 Další způsoby datace: začátek nebo konec století, první nebo druhá polovina století, první, druhá, třetí nebo poslední čtvrtina století před. n. l. = r. 590 př. n. l. je na začátku 6. století n. l. = r. 590 je na konci 6. stol.

10 Počítání času Země vznikla před 4 miliardami let.
Lidské dějiny jsou nepatrnou chvílí ve srovnání se vznikem Země. Nejdelší bylo období vývoje člověka, po vzniku zemědělství se vývoj zrychlil.

11 Periodizace dějin= rozdělení do období
důvodem snaha se v různorodém a dlouhém období vyznat 1. pravěk (vznik člověka – vznik písma) 2. starověk (končí r zánikem západořímské říše) 3. středověk (končí r – konec 30leté války, nebo 1453 – Turci dobyli Konstantinopol nebo 1492 Kolumbus doplul do Ameriky) 4. novověk (do 1918 – konec 1. světové války) 5. dějiny nejnovější (20. století)


Stáhnout ppt "Jak pracovat s učebnicí"

Podobné prezentace


Reklamy Google