Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Buhismus David Lučný :D (budha).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Buhismus David Lučný :D (budha)."— Transkript prezentace:

1 Buhismus David Lučný :D (budha)

2 Bůh :D Buddha je výraz, který v buddhismu popisuje bytost, která dosáhla dokonalé realizace, tzv. osvícení, a tak definitivně ukončila koloběh neustálého zrozování. Plně probuzené bytosti jsou osvobozené od tzv. tří jedů mysli (nevědomost, hněv a chtivost) a od připoutaností poutajících bytostí v samsáře. Jsou tak osvobozeny od utrpení a neustálého znovuzrozování, plně chápou pravou podstatu bytí a jsou naplněny soucitem ke všem bytostem.

3 Myšlenky buddhismu Osvobození od utrpení
Gautama Buddha neměl v úmyslu vytvořit filosofický systém ve smyslu rozsáhlé interpretace světa. Jeho učení bylo motivováno úsilím o vysvobození bytostí z nekonečného koloběhu zrození a smrti. Ve středu jeho rozhovorů je proto praxe, která osvobozuje od narození a smrti nebo umožňuje lepší zrození či uvědomělý, blažený život.

4 Samsára :D Samsára je označení pro koncept znovuzrozování známý zvláště ve východních náboženstvích. V těchto náboženstvích je tento koloběh stále nových a nových životů považován za strastiplný, na rozdíl od častých interpretací v rámci hnutí New Age. Únik z něho je možný prostřednictvím poznání pravé skutečnosti (záleží pak na tom kterém duchovním směru, co za pravou skutečnost považuje). Tak je dosaženo stavu „vysvobození“ (a v některých variantách i „věčného štěstí“), který hinduisté označují jako mókša a buddhisté jako NIRVÁNA (nemyslí skupinu NIRVÁNA :D).

5 Hystorie Dějiny buddhismu počínají 6. stoletím př. n. l., kdy se narodil buddha Šákjamuni. Díky tomu patří buddhismus k nejstarším, avšak zároveň stále „živým“náboženstvím. Buddhismus vznikl v Indii, odkud se šířil do dalších částí Asie. K výraznému rozšíření buddhismu na indickém subkontinentu a dokonce i mimo něj došlo až za vlády krále Ašóky. Buddhismus se postupně začal štěpit na školy, přičemž nejstarší známou školou buddhismu je théraváda. Vedle ní postupně vznikaly i další školy později označované jako hínajánové směry.

6 KONEC (luxus mam 3 :DDDDDD smrdite)


Stáhnout ppt "Buhismus David Lučný :D (budha)."

Podobné prezentace


Reklamy Google