Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tržní druhy piva Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 78
Tržní druhy piva
Tržní druhy piva Pivo můžeme členit dle několika hledisek: Podle barvy: Světlé pivo, Tmavé pivo, Polotmavé pivo. Podle druhu kvašení svrchně, spodně, spontánně kvašená piva. Zdroj obrázku: http://karlos-tacky.wz.cz/pivo.html
Tržní druhy piva Dle druhu (stupňovitosti) Lehké pivo Pivo s množstvím extraktu a maltosy v mladině do 7%. Zdroj obrázku: http://www.odklep.cz/
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Výčepní pivo Pivo s množstvím extraktu a maltosy v mladině od 8% do 10% . Zdroj obrázku: http://www.bowling-bar-zdirec.cz/pivovar-rychtar.html
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Ležák S množstvím extraktu a maltosy v mladině od 11 do 12%. Zdroj obrázku: http://www.kam-na-pivko.cz/piva/budweiser-budvar-krouzkovany-lezak-56
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Speciální pivo S množstvím extraktu a maltosy v mladině na 13%. Zdroj obrázku: http://linkuj.cz/?id=show&viewnr=4&typ=0&par=156016
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Porter Tmavé pivo množstvím extraktu a maltosy v mladině 16 až 18%. Zdroj obrázku: http://www.vhospode.cz/pivo/80-porter-19/
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Pivo se sníženým obsahem alkoholu Nejvýše do 0,5% obsahu alkoholu Zdroj obrázku: http://plzensky-prazdroj.heureka.cz/piva/?o=4&m=1
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Pivo se sníženým obsahem cukru Je hluboce prokvašené pivo s obsahem cukru do 0,75g/100 ml. Zdroj obrázku: http://www.salenateka.cz/salenateka/pivo-lahvove-diety/popis/primator-diamant-05l/1/
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Kvasnicové pivo Vyrobené dodatečným přídavkem podílu rozkvašené mladiny, která se přidá do hotového piva v průběhu stáčení. Zdroj obrázku: http://beer.txt.cz/clanky/97175/cerstve-kvasnicove-pi/
Členění piva dle druhu (stupňovitosti) Ochucené pivo Vyrobené dodatečným přídavkem aromatizujících látek, doplňků ovocných šťáv, lihovin, apod. Zdroj obrázku: http://www.akcniceny.cz/detail/gambrinus-ochucene-pivo-1078807/
Pivo a jeho značení Pivo, které je uváděno do oběhu musí být označeno etiketou, na které je nutné uvést: Název pivovaru, Druh piva, Stupňovitost piva, Obsah alkoholu. Minimální trvanlivost. Stupňovitost piva označená v ° (např. 12 °) neznačí obsah alkoholu, ale obsah kvasících cukrů v mladém pivě.
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6. http://hotelovyprovoz.webnode.cz/maturitni-okruhy/napojova-gastronomie/