Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovoce – Význam ve výživě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
VÁNOČNÍ JARMARK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Dohnalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Zdroj obrazového materiálu
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Sušené ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Potraviny a výživa – Med
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Obrázkové čtení se spojkou I.
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
PEXESO – OVOCE francouzsky
PEXESO – OVOCE anglicky
Ruský obrázkový slovník I Ovoce − фрукты
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Černý Petr slovní zásoba ovoce - francouzsky
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Ovoce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika1 Význam ve výživě1 Druhy1 Jakostní znaky a vady1 Skladování1 Výrobky z ovoce a jejich druhy1 Požadavky na jakost výrobků z ovoce1 Skladování výrobků z ovoce1

Obecná charakteristika Potraviny rostlinného původu Nepostradatelné ve výživě Obr. 1: Ovoce

Význam ve výživě Zdroj vitaminů (C, B1, B2, provitamin A) Zdroj minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, mangan) Cukry (fruktóza, glukóza) Tuky Bílkoviny Pektiny Celulóza Obr. 2: Cukr

Druhy – domácí ovoce 3. Bobulové 1. Jádrové Pravé jednotlivé (rybíz, ...) Pravé složené z několika srostlých drobných bobulek (maliny, …) Bobule nepravé (jahody, ...) Lesní plody (borůvky, ...) 4. Skořápkové vlašské ořechy, lísková jádra 1. Jádrové hruška, jablko 2. Peckové švestky, višně, třešně, meruňky, broskve, …

Druhy – jižní ovoce Citrusové 3. Sušené jižní plody citrony, pomeranče, mandarinky, grapefruity, ... 2. Ostatní druhy citrusových plodů banány, ananas, kiwi, mango, liči, papája, granátové jablko, … 3. Sušené jižní plody rozinky, fíky, datle 4. Sušená semena mandle, pistácie, paraořechy, arašídy, kokos, jedlé kaštany

Jakostní znaky a vady domácího a jižního ovoce Jednotnost odrůdy Stupeň zralosti Velikost Vlastnosti Tvar, barva, pevnost Chuť Vůně Nedozrálost Plesnivost (hniloba) Pomačkanost Strupovitost Červivost Skvrnitost

Skladování Jižní ovoce Domácí ovoce Jádrové, peckové, bobulové – chladírna 4 °C Skořápkové – chladné suché místo Nejdokonalejší skladování – upravená atmosféra Bez světla, kolísání teploty, pachů a škůdců Chladné suché místnosti Ananasy – banány 14 °C Nejdokonalejší skladování – upravená atmosféra Bez světla, kolísání teploty, pachů a škůdců Dostatečný přístup vzduchu

Výrobky z ovoce a jejich druhy Charakteristika: Zpracované čerstvé ovoce konzervárenským průmyslem při zachování výživových hodnot Obr. 3: Sušené ovoce

Výrobky z ovoce a jejich druhy Kompoty (jednodruhové, směsi, nízkoenergetické-diabetické) Zmrazené ovocné výrobky (bez nálevu, dřeně, pěny, krémy, dezerty) Sušené ovoce (jednodruhové, směsi)

Výrobky z ovoce a jejich druhy Kandované ovoce (neupravované, krystalické, glazované) Ovoce v nálevu obsahující lihoviny (bowle) Ovocné pomazánky (marmelády, džemy, povidla, rosoly) Ovocné polevy (jahodová, meruňková)

Požadavky na jakost výrobků z ovoce Laboratorně Senzoricky Vzhled Tvar Konzistence Chuť Vůně Obsah cukru Obsah těžkých kovů Obsah chloridu sodného, oxidu siřičitého, …

Skladování výrobků z ovoce Zmrazené ovoce: nekolísavá teplota –18 °C Ostatní výrobky z ovoce sucho, chladno Ochrana před mrazem, sluncem, aromatickými látkami, změnou teplot

Kontrolní otázky Popište význam ovoce ve výživě. Vyjmenujte druhy domácího ovoce. Vyjmenujte druhy jižního ovoce a uveďte příklady. Uveďte požadavky na jakost ovoce. Uveďte podmínky skladování domácího a jižního ovoce. Jaké znáte sortimentní skupiny a podskupiny výrobků z ovoce? Uveďte podmínky skladování výrobků z ovoce.

Literatura – knihy 1. KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. č. j. 815141/95-74.

Literatura – obrázky Obrázky: DADEROT. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit_Stall_in_Barcelona_Market.jpg>. BEHAR ROMAIN. [online]. [cit. 2013-02-21]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sucre_blanc_cassonade_complet_rapadura.jpg>. 3. PATRICIA FIDI. [online]. [cit. 2013-02-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dry_fruits.jpg?uselang=cs>.