MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY www.zlinskedumy.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmitavý pohyb.
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 20. Mechanické vlnění – příklady II.
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
PHP Cyklické příkazy v PHP - 08
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 11. Vlnění v řadě bodů KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 15. Stojaté vlnění na struně
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Český jazyk a literatura
Statika Vazbové síly na nosníku 15
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ46 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
OPTIKA 02. Elektromagnetické spektrum, IR a UV záření
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 12. Oko a vidění Mgr. Marie Šiková
KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
KVANTOVÁ OPTIKA 17. Kvantová optika, příklady I.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 05. Souvislost úhlové rychlosti a úhlové frekvence KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Excel úpravy grafu, karta Návrh
Pružnost a pevnost Kvadratické momenty složených průřezů 07
ACCESS SESTAVY, CVIČENÍ Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ACCESS PŘÍKAZOVÉ TLAČÍTKO, CVIČENÍ 20 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Ing. Bohuslava Vitekerová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Technická mechanika Pružnost a pevnost Vnitřní statické účinky nosníků, Schwedlerovy věty 19 Ing. Martin Hendrych
Procentový počet Prezentace_12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
ČÁSTI ANALOGOVÝCH MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ
GEOMETRICKÁ OPTIKA 07. Zobrazení dutým kulovým zrcadlem OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Statika Vazbové síly na páce 11
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
GEOMETRICKÁ OPTIKA 10. Zobrazení tenkou spojkou Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 14. Model podélného stojatého vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Statika Moment silové soustavy, nahrazení síly silou 07
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
Programovatelné automaty CV rozlišení směru pohybu 17
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
Hydromechanika Síla na dno uzavřené nádrže 07
Kmitání.
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 13. Vady oka Mgr. Marie Šiková
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_432_Kmitání a vlnění Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 13. Vznik a šíření podélného postupného vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
OPTICKÉ JEVY OPTIKA 03. Vznik světla Mgr. Marie Šiková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY

Anotace Materiál graficky a slovně rozkrývá základní pojmy a vlastnosti mechanického kmitání (kmitavý pohyb, periodické mechanické kmitání, rovnovážná poloha). Materiál musí být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Konzultant na PC grafiku Mgr. Marie Šiková RNDr. Jan Hrdý, Ph.D. JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika M/01 Strojírenství Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Rovnovážná poloha, kmitavý pohyb, mechanické kmitání, periodický kmitavý pohyb Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiályKVJ (kmitavé a vlnové jevy)

01. Úvod (mechanické kmitání) Všude kolem nás, v přírodě i technické praxi, se setkáváme se zvláštním typem pravidelně se opakujících pohybů, pro které je charakteristické, že těleso vykonávající tento druh pohybu se stále nachází v blízkosti určitého pevného bodu zvaného rovnovážná poloha. Takový typ pohybu nazýváme mechanické kmitání nebo kmitavý pohyb tělesa. Jestliže těleso konající kmitavý pohyb prochází rovnovážnou polohou pravidelně, hovoříme o periodickém kmitavém pohybu.

Těleso nazýváme mechanickým oscilátorem, jestliže po počátečním vychýlení z rovnovážné polohy pokračuje dále samostatně v konání periodických kmitavých pohybů po dostatečně dlouhou dobu a bez dalšího vnějšího působení. Úloha: Nakreslete nejdůležitější fáze periodického kmitavého pohybu, který koná ocelový pásek upevněný na jednom konci po vychýlení z rovnovážné polohy. (mezerník)

a)Po maximálním vychýlení konce ocelového pásku se tento ocelový pásek dostane do tzv. amplitudy výchylky: (mezerník) b) Po uvolnění konce ocelového pásku se ocelový pásek vlivem působení sil pružnosti vrací zpět do rovnovážné polohy: (mezerník) + (mezerník)

c) V rovnovážné poloze se však ocelový pásek nezastaví, protože vlivem působení sil setrvačnosti pokračuje dále za rovnovážnou polohu, směrem na druhou stranu, než na kterou byl pásek původně vychýlen.(mezerník) d) Síly pružnosti stále více a více brzdí pohyb ocelového pásku směrem dolů, až se pásek na okamžik úplně zastaví v konečné dolní poloze (opačná amplituda) a ihned se začne působením sil pružnosti vracet zpět do rovnovážné polohy. 2 x (mezerník)

e) Ani tentokráte se ocelový pásek v rovnovážné poloze nezastaví, ale vlivem působení sil setrvačnosti pokračuje dále, tentokráte směrem nahoru. (mezerník) f) Síly pružnosti opět brzdí jeho pohyb vzhůru tak dlouho, dokud se nevrátí do výchozí polohy – do amplitudy výchylky. Celý děj se tak postupně neustále opakuje. 2 x (mezerník)

Nejznámějšími příklady jednoduchých mechanických oscilátorů jsou těleso zavěšené na pružině (pružinový oscilátor) nebo na tenkém vlákně (kyvadlo), na jedné straně upevněný ocelový pásek (nebo pásek z jiného pružného materiálu) nebo kulička v nádobě polokulovitého tvaru apod. Kromě periodických kmitavých pohybů hrají ve fyzice velkou roli také složitější a obecnější periodické děje. Studium jednodušších periodických kmitavých pohybů je potom důležitým východiskem ke studiu některých dalších periodických dějů (hlavně v elektrotechnice a atomové fyzice).

Literatura MECHLOVÁ, Erika a Karel KOŠŤÁL. Výkladový slovník fyziky pro základní vysokoškolský kurz. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 4. uprav. vyd. Praha: Prometheus, 2006, 531 s. ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Malý lexikon fyziky. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN