Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15"— Transkript prezentace:

1 Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15
Technická mechanika Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15 Ing. Martin Hendrych

2 Anotace Materiál seznamuje žáky se základními pojmy při namáhání ohybem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Martin Hendrych (Autor) Jazyk čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Nosník, podpora, vetknutí, neutrální osa Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinované Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí STR_TEM_Pruznost a pevnost

3 Namáhání na ohyb - nosník
Druh namáhání v oblasti strojírenství, dopravních prostředků a průmyslových konstrukcí. Základní konstrukční prvek nosník. Nosníky jsou většinou přímá tělesa(pruty) uložená na podporách nebo pevně vetknutá. Jejich délka je podstatně větší než jejich průřez. Jsou uzpůsobeny pro přenos příčného zatížení – jsou zatíženy na ohyb.

4 Nosníky Ohyb nosníků je závislý na:
uložení nosníku velikosti a tvaru průřezu nosníku velikosti, druhu a vzájemné poloze zatěžujících sil materiálu nosníku Patří sem hlavně nosné hřídele (osy), hřídelové čepy, páky, ramena, nápravy vozidel, rámy vozidel, trámy, traverzy, mosty, lávky, …

5 Nosníky Rozdělení: Podle uložení nosníku
Nosníky na dvou či více podporách

6 Nosníky Rozdělení: Podle uložení nosníku Nosníky vetknuté
Nosníky vetknuté i podepřené

7 Nosníky Rozdělení: Podle zatížení nosníku
Zatížené jednou nebo více osamělými silami Zatížené spojitým zatížením

8 Nosníky Rozdělení: Podle zatížení nosníku
Zatížené osamělými silami i spojitým zatížením

9 Nosníky Rozdělení: Podle statické určitosti nosníku
Nosníky staticky určité Nosníky staticky neurčité Staticky neurčité nosníky – v uložení vzniknou více než 3 složky reakcí. K řešení nestačí 3 podmínky statické rovnováhy!

10 Podpory Druhy podpor (viz Statika):
Podpora volná – přenáší reakce pouze kolmo ke styčným plochám. Představuje jednu neznámou veličinu. Umožňuje posuv nosníku např. dilatací, průhybem, …

11 Podpory Podpora pevná – také kloubová. Přenáší reakce v obecném směru, představuje dvě neznámé veličiny. Umožňuje otáčení nosníku kolem kloubu a znemožňuje jakýkoliv posuv.

12 Podpory Vetknutí – přenáší reakce v obecném směru, představuje tři neznámé veličiny. Znemožňuje jak otáčení nosníku, tak jakýkoliv posuv.

13 Schéma namáhání ohybem
Z obrázku namáhání části nosníku je patrno: nejvíce namáhány jsou okrajové vrstvy (vlákna) neutrální vrstva (vlákno, osa) není namáhána, je v ní nulové napětí! Závěr: Napětí je po průřezu rozloženo nerovnoměrně, maximální je v krajní vrstvě, nulové v neutrální vrstvě!

14 Literatura a zdroje informací
MRŇÁK, Ladislav a Alexander DRLA. MECHANIKA: Pružnost a pevnost. 3., opravené vydání. Praha: SNTL, 1981.


Stáhnout ppt "Pružnost a pevnost Namáhání na ohyb 15"

Podobné prezentace


Reklamy Google