Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu"— Transkript prezentace:

1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu
KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu Mgr. Marie Šiková

2 Anotace Materiál graficky a slovně rozkrývá souvislosti mezi hmotností tělesa tuhostí pružiny a frekvencí odpovídajícího jednoduchého harmonického kmitavého pohybu a odpovídající pohybovou rovnicí jednoduchého oscilátoru. Materiál musí být doplněn výkladem učitele, ale umožňuje také použití pro samostatnou práci žáků. Autor Konzultant na PC grafiku Mgr. Marie Šiková RNDr. Jan Hrdý, Ph.D. Jazyk Čeština Očekávaný výstup 23-41-M/01 Strojírenství 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Harmonický (kmitavý) pohyb, hmotnost tělesa, tuhost pružiny, pohybová rovnice, frekvence a doba kmitu (perioda) Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály KVJ (kmitavé a vlnové jevy)

3 09. Dynamika harmonického pohybu
Jedním z nejjednodušších harmonických oscilátorů je těleso zavěšené na pružině. Přitom předpokládáme, že délka pružiny lineárně závisí na působící síle. Udělejte náčrtek: (mezerník)

4 Vysvětlete pojem prodloužení pružiny: (mezerník)

5 Vysvětlete pojem tuhost pružiny: (mezerník)

6 Jak velká síla působí na kmitající těleso? (mezerník)

7 Odvoďte vztah pro úhlovou frekvenci harmonického
kmitavého pohybu tělesa zavěšeného na pružině: (mezerník)

8 Odvoďte vztah pro vlastní úhlovou frekvenci, vlastní periodu a
vlastní frekvenci harmonického kmitání tělesa zavěšeného na pružině: (mezerník)

9 Literatura MECHLOVÁ, Erika a Karel KOŠŤÁL. Výkladový slovník fyziky pro základní vysokoškolský kurz. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 4. uprav. vyd. Praha: Prometheus, 2006, 531 s. ISBN LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Mechanické kmitání a vlnění vyd. Praha: Prometheus, ISBN LEPIL, Oldřich. Malý lexikon fyziky. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "MECHANICKÉ KMITÁNÍ 09. Dynamika harmonického pohybu"

Podobné prezentace


Reklamy Google