Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ"— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
ČÍSELNÍK A STUPNICE Ing. Petr Hanáček

2 Anotace Seznámení s číselníkem a stupnicí analogových měřicích přístrojů. Materiál umožňuje použití pro samostatnou práci a je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petr Hanáček (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechnika Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Číselník, stupnice, značky Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu Elektrotechnická měření 3. ročník

3 Číselník Číselník analogového měřicího přístroje je rovinná plocha, na níž je zakreslena stupnice, předepsané značky a další informace k přístroji. Materiál pro číselník je obvykle hliníkový nebo mosazný plech, může to být i plast. Nejčastější barva pro číselník je bílá s tmavou stupnicí i popisnými údaji.

4 Prvky na číselníku Stupnice Značka měřené veličiny (případně veličin)
Značka měřící soustavy Značka třídy přesnosti Značka druhu proudu Značka zkušebního napětí Značka polohy stupnice při měření Logo výrobce a výrobní číslo Další údaje (např. odpor měřicích cívek)

5 Příklad číselníku Univerzální přístroj, který měří více veličin a má více stupnic. Stupnice pro měřené veličiny Zkušební napětí Druh proudu Měřicí systém Třída přesnosti Poloha přístroje při měření Logo výrobce

6 Stupnice Je to soustava čárek a číslic na číselníku, které umožňují odečítání výchylky. K usnadnění čtení se například každý 10 dílek vyznačí delší. Stupnice má obvykle tvar kruhového oblouku s úhlem 80 až 90°. U rozváděčových přístrojů může být oblouková stupnice s úhlem 240 až 270 °. U laboratorních přístrojů s nožovými ručkami by ryska stupnice neměla být tlustší než nožový konec ručky.

7 Druhy stupnic Lineární – všechny dílky jsou od sebe stejně vzdáleny.
Nelineární – dílky nejsou od sebe stejně vzdáleny (například stupnice kvadratická, logaritmická, s potlačenou nulou…)

8 CITACE: Elektrotechnická měření. 1. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2002, 255 s. ISBN


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google