VY_12_INOVACE_Vl_4.64. Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_Vl_4.64 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
římský císař, král český a uherský
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
VY_12_INOVACE_ČJL1.41 VY_12_INOVACE_ČJL1.41
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Odpovídej na otázky, hledej v textu.
Josef II. obdivovatel Fridricha II. pruského "selský císař„
Česká vážná hudba 20. století
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
ŠPANĚLSKO Bára Bažantová 7.B.
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
Josef II
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
VY_32_INOVACE_15_Marie Terezie Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
První císařovna.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Marie Terezie Mgr. Štěpán Rubíček.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
PRVNÍ PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst, zkoumat a tvořit AnotaceŽák se seznámí.
Ročníková práce Filip Grábl, VI.B Školní rok 2012/2013.
Náboženská tolerance Josefa II. © Lucie Stárková, č. 1.
MARIE TEREZIE RODINA HANI a ANI.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Vypracovala: Andrea Vařílková Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky,o.p.s. Brno 2011.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_31_ JOSEF II. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_Lul_I_04 Marie Terezie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

VY_12_INOVACE_Vl_4.64

Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_Vl_4.64 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k čtenářské a informační gramotnosti Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Člověk a jeho svět- Vlastivěda Tematický okruh - téma:Josef II. Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Mgr. Eva Janíčková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 5. Datum: Metodický list/anotace: Žáci se seznamují s panovníkem Josefem II., jeho životem a reformami.

JOSEF II.

Josef II. se narodil dne 13. března roku 1741 ve Vídni do habsbursko-lotrinské rodiny. Císař Svaté říše římské, král uherský, král český a arcivévoda rakouský. Je jedním z nejdůležitějších panovnických představitelů evropského osvícenství, prosadil řadu osvícenských reforem.

MATKA MARIE TEREZIE

OTEC – FRANTIŠEK I. ŠTĚPÁN LOTRINSKÝ

RODINA Josef II. byl nejstarším synem rakouské, české a uherské panovnice Marie Terezie a císaře Svaté říše římské národa německého Františka I. Mezi jeho početné sourozence patřili např. Leopold II. či Marie Antonie. Josef byl prvním panovníkem pocházejícím z Habsbursko-Lotrinské dynastie.

 Byl dvakrát ženatý.  Poprvé s Isabellou Parmskou, kterou hluboce miloval, ale která jeho city neopětovala.  S Isabellou měl dvě dcery: Marii Terezii, která ve svých osmi letech zemřela na kloubní revmatismus, a Kristýnu (která zemřela druhý den po porodu).  Po předčasné smrti první manželky již nebyl schopen navázat žádný užší citový vztah k jiné ženě, ani ke své druhé choti, kterou byla jeho sestřenice. JOSEF II.

ISABELLA PARMSKÁ

 Již od mládí se Josef II. zajímal o správní otázky matčiny říše.  Od roku 1764 vládl po boku své matky Marie Terezie, když byl ve Frankfurtu zvolen císařem Svaté říše římské.  Moc však v rukou stále měla Marie Terezie.  V tomto období se se svou matkou často dostával do ostrých konfliktů.  Zatímco Josef II. přistupoval k reformě říše jako osvícenský panovník, Marie Terezie se dala více vést svou hlubokou katolickou zbožností. VLÁDA

Od smrti své matky v roce 1780 vládl sám. Byl zvolen i králem českým a uherským. V této době také prosadil své hlavní reformy. Během své vlády vydal přes patentů (v průměru téměř 2 denně). Za nejdůležitější z nich lze považovat toleranční patent a zrušení nevolnictví (z roku 1781).

Byly ale i jiné změny:  zlepšení postavení židů  možností provozovat řemesla  reforma trestního práva (mj. v podstatě zrušen trest smrti)  zavedení nových úřadů a úředních hodin  tajná policie  zřízení sítě nemocnic, porodnic, nalezinců, blázinec  reformy školství,…

Vydal krátce po nástupu na císařský trůn Roku 1781 Je to zákon, kterým se rušila náboženská nesvoboda Lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolictví Toleranční patent

 Zrušil také mnoho klášterů  Ponechal jen ty, v nichž mniši ošetřovali nemocné nebo učili a vychovávali mládež  Ze zrušených klášterů nařídil vybudovat nemocnice a ústavy pro chudé a sirotky

Roku 1781 Znamenalo to, že všichni lidé byli prohlášeni svobodnými občany Poddaní se mohli bez svolení stěhovat, uzavírat manželství, posílat své děti na studia nebo do učení Nadále však museli robotovat – pracovat na poli vrchnosti Zrušení nevolnictví

Byl vzdělaný panovník Své znalosti si doplňoval cestami po své říši i do ciziny Byl označován „selským císařem“- protože zrušení nevolnictví znamenalo snesitelnější život na vesnici Nebyl oblíbený u císařského dvora, protože nenáviděl okázalosti- například klekat před panovníkem a líbat mu ruku JOSEF II.

Josef II. se narodil dne 13. března roku 1741 ve Vídni. Josef II. se narodil dne 13. března roku 1841 ve Vídni. Je jedním z nejdůležitějších panovníků osvícenství, neprosadil řadu osvícenských reforem. Je jedním z nejdůležitějších panovníků osvícenství, prosadil řadu osvícenských reforem. TEST zvýrazni nebo podtrhni správnou větu

Josef II. byl nejmladším synem Marie Terezie. Josef II. byl nejstarším synem Marie Terezie. Mezi jeho sourozence patřili např. Leopold II., Marie Antoinetta,Marie Karolína, Maximilián František. Mezi jeho sourozence patřili např. Leopold II., Marie Terezie,Marie Karolína, Maximilián František. Byl dvakrát ženatý, poprvé s Isabellou Parmskou, kterou hluboce miloval. S Isabellou měl dvě dcery: Marii Terezii a Kristiána (která zemřela druhý den po porodu). Byl dvakrát ženatý, poprvé s Isabellou Parmskou, kterou hluboce miloval. S Isabellou měl dvě dcery: Marii Terezii a Kristýnu (která zemřela druhý den po porodu).

Od roku 1764 vládl po boku své sestry Marie Terezie. Od roku 1764 vládl po boku své matky Marie Terezie. Moc však v rukou stále měla Marie Terezie. V tomto období neměl s matkou žádné konflikty. Moc však v rukou stále měla Marie Terezie. V tomto období se se svou matkou často dostával do ostrých konfliktů. Od smrti své matky- v roce vládl sám. Od smrti své matky- v roce vládl se svým bratrem Leopoldem II.

Za nejdůležitější jeho reformu lze považovat toleranční patent a zákaz pohřbívání v rakvích (z roku 1781). Za nejdůležitější jeho reformu lze považovat toleranční patent a zrušení nevolnictví (z roku 1781). Během své vlády vydal přes 6000 patentů. Během své vlády vydal přes 600 patentů. Toleranční patent - je zákon, kterým se nerušila náboženská nesvoboda, lidé nemohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolictví. Toleranční patent - je zákon, kterým se rušila náboženská nesvoboda, lidé mohli vyznávat i jiná náboženství než jen katolictví.

Zrušil také mnoho klášterů, z nich nařídil vybudovat nemocnice a ústavy pro chudé a sirotky. Zrušil také mnoho nemocnic, z nich nařídil vybudovat kláštery pro chudé a sirotky. Zrušení nevolnictví znamenalo to, že všichni lidé byli prohlášeni svobodnými občany, poddaní se ale nemohli bez svolení stěhovat, uzavírat manželství, posílat své děti na studia nebo do učení. Zrušení nevolnictví znamenalo to, že všichni lidé byli prohlášeni svobodnými občany, poddaní se mohli bez svolení stěhovat, uzavírat manželství, posílat své děti na studia nebo do učení.

Byl vzdělaný panovník. Byl nevzdělaný panovník. Byl označován „selským císařem“- protože zrušení nevolnictví znamenalo snesitelnější život na vesnici. Byl označován „selským císařem“- protože zrušení nevolnictví znamenalo těžší život na vesnici. Nebyl oblíbený u císařského dvora, protože nenáviděl okázalosti- například klekat před panovníkem a líbat mu ruku. Byl oblíbený u císařského dvora, protože miloval okázalosti- například klekat před panovníkem a líbat mu ruku.

Použitá literatura  Čapka František: Vlastivěda 5, Nová škola2005. ISBN  Lněničková Jitka : České země v době osvícenství, Albatros 2002, ISBN   terezie-1.jpg&imgrefurl= 9&h=378&w=305&sz=34&tbnid=UbT0oJ- JDRs2hM:&tbnh=95&tbnw=77&prev=/search%3Fq%3Dmarie%2Bterezie%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom =1&q=marie+terezie&usg=__JJlH5kdBYCjd5blVxJY7XpLQkEo=&docid=4Wqfa- fSIDq46M&hl=cs&sa=X&ei=qMpVUYnkLYv44QSp_4G4Bw&sqi=2&ved=0CEUQ9QEwBA&dur=1  lotrinsky-kolor-mediryt-1745.jpg&imgrefurl= frantisek-i-stepan-lotrinsky-kolor-mediryt html&h=972&w=836&sz=147&tbnid=VS3JedHyLJRgMM:&tbnh=95&tbnw=82&prev=/search%3Fq%3D%2 5C5%25A1t%25C4%259Bp%25C3%25A1n%2Blotrinsk%25C3%25BD%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1 &q=%C5%A1t%C4%9Bp%C3%A1n+lotrinsk%C3%BD&usg=__S- bfnfqETRwrCJB8nac8rhJQC1k=&docid=HzpsOTCPgu_AYM&hl=cs&sa=X&ei=z8pVUauhJMrYswaZiYDQAw&s qi=2&ved=0CGEQ9QEwCA&dur=1484   osef+ii.+selsk%C3%BD+c%C3%ADsa%C5%99&oq=josef+ii.+selsk%C3%BD+c%C3%ADsa%C5%99&gs_l=im g j ac.1.7.img.8gUsJ4GXmDk#imgrc=MloWdc5lM QfaTM%3A%3BIdDSt-y6pPe6KM%3Bhttp%253A%252F%252F2.bp.blogspot.com%252F- AYDMLghPo3c%252FTbVelSep- yI%252FAAAAAAAAAKk%252F1QrgTAlkzgY%252Fs1600%252Ft_josef_ii.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fw ww.staretravcice.cz%252F2011%252F04%252Fze-zivota-cisare-josefa-ii.html%3B251%3B400