DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Vyhledávání zdrojů ZP. P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Advertisements

Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Textová média v DV AR 2013/2014.
Co má obsahovat prezentace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Sociologický výzkum.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
1 Elektronická evidence paleontologických sbírek na příkladu paleontologických kolekcí České geologické služby Pavel Bokr, Petr Budil, Jan Sedláček, Marika.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
Úvod do studia- 7. seminář Elektronické informační databáze Robert Zbíral.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Skupinové interview (Focus group)
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
STRATEGIE TLUMOČNICKÉ PŘÍPRAVY
Definování cíle a hypotézy
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Případová studie Seminář 2014.
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Teoretická a analytická část Závěr.
Struktura bakalářské práce
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ 2. setkání. P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího vědění.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Jak napsat zprávu z praxe
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
11. Výběr tématu odborného textu, bakalářská práce
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Informační prameny I. část
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vzor individuální prezentace
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Transkript prezentace:

DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Vyhledávání zdrojů ZP

P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího vědění - Literatura jako pomocník při hledání vhodných témat a otázek - DP – nelze napsat z hlavy, nejedná se o esej, úvahu - Výběr dat – ovlivní celkovou strukturu a charakter práce, ovlivní i obsah práce (neodbíhat, držet se zvolené linie textu) - Zdroje hledám tak, abych odněkud získal(a) základní informace o tématu a dále pro argumentaci, popř. pro analýzu - Málo kvalitní DP jsou často spojeny se špatným výběrem zdrojů a literatury, popř. nedostatečným zdrojem dat 2

O RGANIZACE ČTENÍ TEXTU A PRÁCE S INFORMACEMI DP není žurnalistika – je nezbytné přesáhnout interpretace a popis a ukázat/ objevit nové souvislosti a významy studované problematiky Časová omezení: jak v malém času získat co nejvíce z dostupných zdrojů a podkladů? Ekonomika času. Příliš mnoho informací – tlak na zvolení takových podkladů, které jsou kvalitní a které odpovídají záměrům práce Kvalita textu DP – přímo úměrná kvalitě četby Rozšířit oblast poznání k dané problematice – umět si položit „správné“ výzkumné otázky (cíl DP) Nejvíce času získáme tím, že si nejprve uvědomíme co přesně chceme, co od práce čekáme a jak to uděláme! 3

D RUHY ZDROJŮ Primární zdroje Sekundární zdroje Formy zdrojů 4

P RIMÁRNÍ ZDROJE Poskytují nějakou informaci, ale nezpracovávají tuto informaci, nemají k ní žádný normativní postoj Odstup od tématu – originální dokument, není interpretací jiných zdrojů nebo dat Právní předpisy a judikáty Dokumenty vydané různými institucemi Analýzy různých institucí (zprávy ministerstev) Statistiky, průzkumy Prosté informace o událostech Informace z archivů 5

S EKUNDÁRNÍ ZDROJE Vychází z primárních zdrojů nebo jiných sekundárních zdrojů a je na nich založen Sdělené informace používají k argumentaci – normativní, hodnotící charakter DP je textem sekundárním Tenká hranice mezi primárními a sekundárními zdroji: statistika EK je zdroj primární, odborná studie EK analyzující určitý problém – zdroj sekundární Specifika obou zdrojů – proto je nutné je odlišit! Primární materiály poskytují informaci v původní nezkreslené podobě (např. smlouva mezi ČR a Německem – ne její interpretace) Sekundární zdroje – poskytují pohled jiných autorů na Vámi zpracovávané téma, je dobré vědět, co k danému tématu napsal někdo jiný – měli byste mít přehled, jak se ke zkoumané otázce staví jednotliví autoři, znalost odborné literatury, doklad o studiu problematiky 6

P OMĚR PRIMÁRNÍCH A SEKUNDÁRNÍCH ZDROJŮ Není dán Oba typy zdrojů mají své výhody a nevýhody – záleží na tématu a zvolených metodách práce Zřídka jsou zdroje pouze primární – znamená to, že by se tématem nikdo nezabýval – málo pravděpodobné Stejně tak i zpracování aktuálních dat a událostí – např. výsledky voleb, lze zakotvit do odborné literatury, např. druhy voleb, volební chování, preference, analýza předchozích voleb apod. Sekundární zdroje jsou cenné pro DP – musí být ale kvalitní!!! 7

F ORMY ZDROJŮ Knihy Odborné časopisy Working papery, materiály z konferencí Internet 8

KNIHY Základní zdroj poznání Jsou nezbytným základem pro obecná teoretická východiska Široké spektrum informací – zpravidla nejkvalitnější zdroj České knihovny – preferují české autory, nedostatečný výběr zahraniční literatury Zpracování odborné knihy vyžaduje čas - nemusí být v některých oblastech nejaktuálnější Menšinová témata nejsou knižně zpracována 9

O DBORNÉ ČASOPISY Mnoho různých typů vědeckých časopisů – významný informační zdroj, aktuální témata Úzce zaměřené časopisy – vybrané otázky, specifická témata Časopisy zaměřené na teorii x praxi Dostupnost – české x zahraniční časopisy – elektronické informační databáze Pokrývají široké spektrum otázek a témat Jsou nezbytným zdrojem informací při zpracování ZP Sociologický časopis, Právník, Mezinárodní vztahy, Politologický časopis, Finance a úvěr, Regionální studia …. 10

W ORKING PAPERY, PŘÍSPĚVKY Z KONFERENCÍ Široké spektrum informací, průběžné publikování cílů a výsledků výzkumných studií Diferencované pohledy na nějakou problematiku z mnoha úhlů pohledů --- kritické názory ostatních Vysoká míra různých odborných setkání – účastnit se debat a poslouchat Working papery – dle jednotlivých oborů European research paper archive 11

INTERNET Pozor na plagiáty! Nestačí zadat klíčová slova a strávit rychlý čas u internetu Kvalita informací na internetu – potřeba rozlišovat zdroje (dle ověřených autorů, zdrojů, institucí) Většina stránek není ověřena, wikipedie CO Z INTERNETU NECITOVAT Neověřené stránky jiných studentů, „výpomocné „ servery, …. Platí i pro přípravu na státnicewww.seminarky.cz Encyklopedie, chronologické výčtové přehledy Informace u nichž nelze dohledat zdroj, autora 12

C O LZE Z INTERNETU VYUŽÍT Primární dokumenty – právní předpisy, judikáty, dokumenty státních institucí, stránky EP, Úřadu vlády… Primární data – dokumenty a statistiky veřejné správy, NO, firem apod. Archivní zdroje – digitalizované archívy, např. (vývoj evropské integrace), zvukové záznamy, rozhovory s pamětníky … Databáze vědeckých textů – working papery, elektronické knihy Přípustné – specializované odborné servery – např. ipravnik, epravo …. 13

Z HODNOCENÍ ZDROJŮ Text přejatý převážně z internetových zdrojů – malá kvalita,převažovat by měly zdroje vědeckého charakteru Rozlišit kvalitu výuky: Původ – nakladatelství, časopisy s prestiží, důkladné anonymní recenzní posudky Autor Stáří – rok vydání zdroje, hlavně v oblastech rychlého posunu událostí (evropská integrace) 14

KRITÉRIA VÝBĚRU LITERATURY A ZDROJŮ Každá problematika je studována v nějaké návaznosti, v již existujících znalostech – můžeme vycházet z jiných autorů a na nich stavět Výběr knih – syntéza k danému tématu, zhodnocení, srovnání autorů – ne případové studie, statistiky apod., texty, které představují hlavní problém, charakteristiku situace – ne popis dat (např. demografický rozvoj regionu, příčiny nezaměstnanosti…) Různé přístupy/ názory k tématu 15

KRITÉRIA VÝBĚRU LITERATURY A ZDROJŮ Po přečtení určité části textů – vlastní reflexe textu, konzultace a diskuse s kolegy/školitelem, výměna názorů 2 fáze četby – definování problému, následné rozvíjení znalostí Není nutné číst celé knihy – struktura problému, vybrané kapitoly Konzultace se školitelem/dalšími odborníky při výběru literatury a místa, kde ji najdeme 16

J AK EFEKTIVNĚ ČÍST ? Čtecí rastr Shrnutí – porovnat hlavní myšlenky, syntéza poznání 17 Hlavní myšlenky autoraKritéria struktury textu Vlastní zhodnocení textu Sluneční erupce v minulostiHlavním cílem projektu je představit vliv slunečních erupcí na současnou civilizaci. Mechanismus slunečních erupcíAutor představuje charakter tohoto jevu na vymezení příčin slunečných erupcí a zabývá se aktuálními výkyvy a pohyby magnetického pole Slunce a proudění plynu pod povrchem Slunce. Rotace rovníku a magnetické pole slunce Vysvětlení příčin výkyvů je nedostatečné: chybí historická data a přesná pozorování, včetně dalších faktorů Změny sluneční aktivity v současnosti Při porovnání aktivit slunce a vlivu na změnu klimatu nejsou dostatečně postiženy globální změny proměny ŽP Dopady na civilizaciZávěry a komparace nejsou dostatečné, ale přesto můžeme při dalším studiu vycházet z ….