Návrh 5 knih – rok vydání 2009 a ž 2011 Aneta Byrtusová Tento materiál byl vytvo ř en v rámci projektu „Inovace studijních obor ů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
• N ě mecký ekonom a myslitel • P ř edch ů dce marginalismu • Autor tzv. Gossenových zákon ů z roku 1854.
Advertisements

Státní statistická služba za oblast kultury
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_221_ORIENTACE_V_ČASE Téma: ROK, ROČNÍ.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Světová literatura po 1. světové válce
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVa Ro č ník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Portréty literárních osobností světové literatury.
František Ladislav Čelakovský
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dopravní značky.
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Adolf Born.
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
Mgr. Jana K ř ehlíková.  základní funkce um ě ní  spjata s kategorií odrazu a obraznosti  zobrazení a vysv ě tlení mimolit. skut.  dílo rezignující.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a mate ř ská škola Doma ž lice, Msgre B. Staška 232, p ř ísp ě vková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_28_Karel.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Adolfa Borna Anotace: Seznámení s ilustracemi Adolfa Borna Autor: Mgr.
Malí ř ská esence 20. století Č íslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 8) Dělení podle funkce, námětu a žánru Název sady: Výtvarná příprava.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
OSNOVA PRO STUDENTY ST Ř EDNÍCH PEDAGOGICKÝCH ŠKOL.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pravopisná cvičení 1 Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Vypracovala Mgr. Pavla Gajdošová Hodina čtení v 5. ročníku
Poezie Od Roku 1942 průřez básníky. Poezie Od Roku 1942 průřez básníky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Matematika Koule.
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Spisovatelé a ilustrátoři
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pravopis předpon a přípon
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Antoine de Saint Exupèry
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Návrh 5 knih – rok vydání 2009 a ž 2011 Aneta Byrtusová Tento materiál byl vytvo ř en v rámci projektu „Inovace studijních obor ů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

 1. Milion meloun ů – Daniela Fisherová (2011)  2. Listonoš vítr (co p ř inesl a co mi šeptal) - Radek Malý (2011)  3. P ř eshádky – Petr Nikl (2010)  4. Písn ě mraven č í ch ů vy – Daisy Mrázková (2009)  5. Zbornaplaz – Adolf Born (2009)

„Sbírka Daniely Fischerové Melounové dny obsahuje p ě tat ř icet básni č ek pro d ě ti, které si hrají s d ě tskou p ř edstavivostí i s jazykem. Nabízejí ř adu slovních h ř í č ek, pohrávají si i s formálními mo ž nostmi básn ě a jsou plné humoru. Autorka se pokouší p ř iblí ž it d ě tem n ě které tradi č ní básnické útvary, formy a postupy - nap ř. klasický sonet, limerick, ale i zvukomalbu, absolutní báse ň, kalambúr, dvojsmysl apod. P ř itom vytvá ř í vnit ř n ě dokonale propracovanou autonomní literární hru, která obstojí jako samostatné dílo. Navazuje tak na tradici poetických poetik (Nezval, Brukner aj.).“ (1)

 V ě k: 9+  Autorka: „Daniela Fischerová je autorkou rozhlasových her, scéná řů krátkých, animovaných i celove č erních film ů, povídek, knihy aforism ů, spoluautorkou v ě decko-populární publikace Hv ě zdy a osudy a u č ebnice Ob č anská výchova pro 6.–9. ro č ník. Od poloviny 70. let se v ě nuje básnické a prozaické tvorb ě pro d ě ti. Jejím prozatím posledním vydaným dílem je kniha detektivních povídek Sváte č ní vra ž dy (2013). Za svoji divadelní a rozhlasovou tvorbu získala domácí i mezinárodní ocen ě ní. „(2)  Ilustrátorka: Irena Šafránková  „P ů vodním povoláním výtvarnice a ilustrátorka (ilustruje nap ř íklad knihy Daniely Fischerové.“(3)

  Fisherová, 2011, s. 2

 „Básník Radek Malý, dnes ji ž uznávaná osobnost mladé básnické generace, napsal pásmo nápaditých verš ů o podzimu, a výtvarník Pavel Č ech, uznávaná osobnost sou č asného č eského komiksu, je doprovodil svými k ř ehkými, snovými ilustracemi. Vznikla nádherná kní ž ka, z ní ž na č tená ř e zavane jemný dech podzimních mlh, v nich ž tan č í padající listy. Verše Radka Malého jsou hravé i tesklivé, veselé i smutné, rozpustilé i nostalgické, ale v ž dy p ů sobivé a originální, tak ž e kní ž ka Listonoš vítr bude literárním i výtvarným objevem pro všechny vnímavé malé č tená ř e a jejich rodi č e.“ (4)

 V ě k: 8+  Autor: Radek Malý (* 24. č ervence 1977Olomouc) je č eský básník, autor kní ž ek pro d ě ti, p ř ekladatel a vysokoškolský u č itel.  Ilustrátor: Pavel Č ech

  Malý, 2011, s. 16

 „Kniha absurdních básní a próz P ř eshádky u ž svým názvem nazna č uje volnou návaznost na knihu Zá hádky (Kniha roku 2008 v Magnesii Lite ř e). Obsahuje nonsensové kotrmelce a minip ř íb ě hy v ě nované neexistujícím tvor ů m, novotvar ů m a fantaskním situacím. Výtvarná č ást rovn ěž modifikuje kombina č ní hru n ě kterých na t ř etiny roz ř ezaných stran. Kniha se oproti Zá hádkám pouští do ješt ě krkolomn ě jších p ř emet ů. Proto ta p ř edpona p ř es v názvu. S linoryty autora.“ (5)

 V ě k: 10+  Autor: Petr Nikl  „Vydává autorské knihy pohádek. V ě nuje se výtvarným a divadelním performancím. Č len souboru Mehedada, spolupracuje s r ů znými divadelními t ě lesy i s jednotlivciZa knihu Záhádky získal v roce 2008 ocen ě ní Magnesia Litera v kategoriích „kniha roku“ a „kniha pro d ě ti a mláde ž “. (6)  Ilustrátor: Petr Nikl

 Nikl, 2010, s. 9

 „K ř ehké básn ě, pozorování p ř írody o č ima mraven č í ch ů vy nejsou ž ádné snadné veršovánky. Je to krystalická poezie, hledání slov, dívání se. Práv ě to „dívání se“ je pro d ě ti tak podstatné. Zastavit se, d ř epnout, lehnout si do trávy, jen tak pozorovat, u ž není v dnešním sv ě t ě nic obvyklého. Písn ě mraven č í ch ů vy jsou malým zastavením, úlevným vydechnutím a d ů le ž itým vyznáním velké č eské malí ř ky 20. století.  Knihu graficky upravila Helena Šantavá.  Ocen ě ní: Cena spolku Hollar v sout ěž i Nejkrásn ě jší kniha roku Č R 2009.“ (7)

 V ě k: 6+  Autorka: Daisy Mrázková ˇ“* v Praze. Je malí ř ka a spisovatelka. Studovala na Um ě leckopr ů myslové škole v letech 1943– V ě novala se olejomalb ě, od roku 1962 té ž d ě tské literatu ř e a ilustrování knih pro d ě ti, pozd ě ji p ř eva ž ovala v její tvorb ě perokresba, kresba barevnými tu ž kami a v devadesátých letech malba vaje č nou temperou. V 70. letech se stala pr ů kopnicí ž ánru bilderbuchu pro d ě ti. A ž ivotním osudem z ů stává spjata se svým man ž elem, malí ř em Ji ř ím Mrázkem (1920– 2008).“ (8)  Ilustrátor: Daisy Mrázková

 „Malí ř a ilustrátor Adolf Born si touto knihou splnil sv ů j celo ž ivotní sen - ilustrovat svého oblíbeného autora Christiana Morgensterna, jen ž inspiroval k tvorb ě také nes č etné mno ž ství č eských básník ů a p ř ekladatel ů. Rozli č né motivické variace č eských p ř eklad ů byly Adolfovi Bornovi výzvou, aby si s nimi pohrál a vytvo ř il vlastní vizi sv ě ta Morgensternových básní, s jejich vá ž ným i nevá ž ným, temným i hravým humorem. Adolf Born se tu odkrývá v pon ě kud jiném sv ě tle, ne ž jak jej zná b ěž ný č tená ř. „ (9)

 V ě k: 10+  Auto ř i:  r ů zní č eští p ř ekladatelé (Josef Hiršal, atd.)  Christian Morgenstern „Christian Otto Josef Wolfgang Morgenstern (6. kv ě tna 1871 Mnichov b ř ezna 1914 Merano) byl n ě mecký básník, noviná ř a p ř ekladatel. Je pova ž ován za zakladatele n ě mecké nonsensové poezie.“ (11)  Ilustrátor: Adolf Born „Jeho nejznám ě jší díla zahrnují ilustrace knih od Miloše Macourka (Mach a Šebestová, Ž ofka), Julese Verna (Trose č ník z Cynthie), A. Dumase staršího (T ř i mušketý ř i), Vojt ě cha Stekla č e (série Bo ř íkovy lapálie) a jiné. Celkem má na svém kont ě více ne ž 250 ilustrovaných knih. Za svoji č innost obdr ž el ř adu ocen ě ní, nap ř íklad Grand Prix na Sv ě tové výstav ě karikatury v Montrealu, je nositelem francouzského ř ádu Rytí ř um ě ní a literatury a medaile Za zásluhy 1. stupn ě.“ (10)

 „Dva ko ř eny se pod jedli,  ke klep ů m z lesa sesedly.  Co do vrcholk ů vítr vnes,  zde dole p ř ijde na p ř et ř es.  Veverka, teta stoletá,  pun č ochy p ř itom doplétá.  Knik, pípne ten a knak zas ten.  A vysta č í s tím celý den.“  Hiršal, 2009, nestr.

 1. Kosmas. [online]. [cit ]. Dostupné z:  2. Danielafisherova. [online]. [cit ]. Dostupné z:  3. Cdbd. [online]. [cit ]. Dostupné z:  4. Kosmas. [online]. [cit ]. Dostupné z:  5. Kosmas. [online]. [cit ]. Dostupné z:  6. Wikipedie. [online]. [cit ]. Dostupné z:  7. Baobab-books. [online]. [cit ]. Dostupné z:  8. Baobab-books. [online]. [cit ]. Dostupné z:

 9. Megaknihy. [online]. [cit ]. Dostupné z: aneb-adolf-born-a-christian-morgenstern.html aneb-adolf-born-a-christian-morgenstern.html  10. Fineart. [online]. [cit ]. Dostupné z: Adolf.aspx?gclid=CjwKEAiAkpCkBRCtstKQo5ia5nES JACsCikRA47-8gQwDiVSL2EzWo6LSXLqRvKyI- tgxd3i_Grs7xoCgV7w_wcB Adolf.aspx?gclid=CjwKEAiAkpCkBRCtstKQo5ia5nES JACsCikRA47-8gQwDiVSL2EzWo6LSXLqRvKyI- tgxd3i_Grs7xoCgV7w_wcB  11. Wikipedie. [online]. [cit ]. Dostupné z:

 1. FISHEROVÁ, Daniela. Milion meloun ů. Praha: Meander, ISBN  2. MALÝ, Radek. Listonoš vítr : (co p ř inesl a co mi šeptal). vyd.1. Praha: Albatros, ISBN  3. NIKL, Petr. P ř eshádky. Praha: Meander, ISBN  4. MRÁZKOVÁ, Daisy. Písn ě mraven č í ch ů vy. vyd.1. Praha: Baobab, ISBN ISBN:  5. MORGENSTERN, Christian Zbornaplaz aneb Adolf Born a Christian Morgenstern. vyd.1. SLOVART, ISBN