Jestřebské slatiny Pavel Brych.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

PTÁCI 3.
Chráněná území v Olomouckém kraji
Chráněná krajinná oblast Poodří
Chráněné krajinné oblasti Olomouckého kraje
Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka
Přírodní rezervace na území Ostravy
Organizace ochrany přírody v ČR
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
EKOLOGIE.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Zemědělská krajina a ptáci Mgr. Petr Šaj, Správa CHKO Jeseníky
Národní park Šumava.
Ochrana přírody ..
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Chráněná území České republiky
Ohrožené druhy rostlin
Příroda Benešovska.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Niva Lužnice – necháme ji zarůst?
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Chranena.lokalita.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
LOUKA. vlhkost stanoviště způsob obhospodařování člověkem trávy: vzhled a druhová skladba.
Poodří Chráněná oblast.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Rybník Řežabinec. Na území národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně je na ploše 110,7 ha chráněn rozsáhlý komplex vodních, bažinných a.
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_18_ Národní park Šumava TÉMATICKÝ.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Soustava NATURA 2000 [Bahá’u’lláh] Země je jedním domovem a lidstvo jeho obyvateli.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
OKOLÍ BYSTŘICE PROJEKT NAŠÍM ÚKOLEM BYLO: Ekologicky zhodnotit území od Doubravy po silnici na Jeníkov - Stávající situace - Proč je Bystřice.
Přírodní rezervace na Slovácku Lovecká Alexandra 9.A2015/2016.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Příroda v okolí Velkého Meziříčí Zpracovala: Lenka Kohoutová.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec
REVITALIZACE Národní přírodní rezervace BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ
Chráněná krajinná oblast
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_12_Ekosystém_řeka
Právní režim ochrany přírody a krajiny
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Chráněné rostliny na Slovácku
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Jestřebské slatiny Pavel Brych

Jestřebské slatiny Soustava slatinišť a mokrých luk (Molinion, Caricion davallianae,..) v údolí Mlýnského (Robečského) potoka Nejde o přesně vymezené území, jako Jestřebské slatě bývá označován úsek údolí Mlýnského potoka mezi Jestřebím a Starými Splavy

Chráněné lokality Prakticky celé území je naprosto jedinečné výskytem mnoha vzácných a chráněných druhů rostlin i živočichů Zákonem chráněna je však pouze malá část: PR Slunečný dvůr PP Konvalinkový vrch

Konvalinkový vrch Malé pískovcové návrší porostlé borem (celková výměra 3,5 ha) Předmětem ochrany - výskyt rojovníku bahenního (Ledum palustre)

Okolí Konvalinkového vrchu V těsné blízkosti (avšak již mimo chráněné území) se nachází lokalita s výskytem endemických druhů tučnice česká (Pinguicula bohemica) a Prstnatec český (Dactylorhiza bohemica).

Bublinatky Na mnoha místech (v zatopených jámách a příkopech apod.) se vyskytují Utricularia minor a snad i U. ochroleuca a U. australis. Tyto nebývají uváděny v literatuře a jejich původnost je zde přinejmenším sporná.

Další významné druhy popelivka sibiřská (Ligularia sibirica) hlízovec Loeselův (Liparis Loselii) úpolín nejvyšší (Trollius altissimus) kruštík bahenní (Epipactis palustris) tolije bahenní (Parnassia palustris) rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia)

Slunečný dvůr Slatinná louka v nivě Mlýnského potoka Posláním je dle nařízení vlády: „Ochrana rašelinných společenstev s výskytem zákonem chráněných druhů, zejména kriticky ohrožené a evropsky významné popelivky sibiřské (Ligularia sibirica).“

Další významné druhy rostlin vrba plazivá (Salix repens) kosatec sibiřský (Iris sibirica) ďáblík bahenní (Calla palustris) prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) svízel severní (Galium boreale)

Ptáci bramborníček hnědý (Saxicola rubetra) linduška luční (Anthus pratensis) ťuhýk šedý (Lanius excubitor) bekasina otavní (Gallinago gallinago) chřástal polní (Crex crex)

Jeřáb popelavý Již delší dobu je zde pozorováno hnízdění ohroženého jeřába popelavého (v současné době se pravděpodobně přestěhoval do blízkých rákosin Novozámeckého rybníka).

Drobní savci myšice temnopásá (Apodemus agrarius) myška drobná (Micromys minutus)

Ohrožení V minulosti vysoušeno (prohloubením koryta Mlýnského potoka v pol. 20. stol.) – částečně napraveno r. 2003 (vzdouvací prahy) Zarůstání rákosem a dřevinami (změna managementu – v minulosti byly tyto louky koseny, eutrofizováno)

Návrhy ochrany Chráněné území NPR Dokeské pískovce a mokřady, (Novozámecký rybník, jestřebské slatiny, významná území v okolí Máchova jezera (Swamp) a NPR Břehyně-Pecopala)

Dokeské pískovce a mokřady Ptačí oblast vyhlášená nařízením vlády v roce 2004