Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA"— Transkript prezentace:

1 PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Patrik Břečka 9.B 2016/2017

2 Seznam přírodních rezervací
Smutný žleb Kútky Oskovec Javořina Vrchové Vlčnovský háj Rovná hora Petrovské louky Trnovec Machová Kanada Jazevčí Holý kopec Hošťálka Hovoranské louky Hloží Horky Kalábová Háj u Lipova Kolo Čertoryje Dráhy Moravánské lúky Skařiny

3 Čertoryje Národní přírodní rezervace Čertoryje je komplex luk, který se rozkládá jižně od obce Kněždub, mezi rekreační oblastí Lučina,obcí Malá Vrbka a státní hranicí se Slovenskem. Čertoryje představují nejrozsáhlejší květnaté bělokarpatské louky s vysokou krajinářskou hodnotou a výskytem četných druhů chráněných rostlin a živočichů. Název Čertoryje (“čert to ryje”) ukazuje, jak si lidé vysvětlovali zdejší sesuvy půdy. Je to jedno z nejcennějších území v CHKO Bílé Karpaty s vysokou krajinářskou hodnotou, které nemá obdobu v celé střední Evropě.

4 válečka prapořitá sekáč

5 Javořina Národní přírodní rezervace Javořina představuje lesní porosty na severním svahu Velké Javořiny. Předmětem ochrany jsou původní listnaté porosty javoru klenu, buku lesního a jasanu ztepilého v masivu Velké Javořiny vzniklé přirozenou cestou, tvořené především květnatými bučinami, mající pralesovitý charakter. NPR Javořina se nachází na území CHKO Bílé Karpaty, jehož část o celkové rozloze ha byla vyhlášena jako Evropsky významná lokalita Bílé Karpaty.

6 dymnivka dutá modranka karpatská

7 Jazevčí Národní přírodní rezervace Jazevčí představuje pestrou mozaiku květnatých bělokarpatských luk s rozptýlenými stromy, lesíky a prameništi. Nachází se na levém údolím svahu Veličky. Krajinářsky velmi hodnotný komplex typických květnatých druhově bohatých luk, výskyt četných chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Území bylo v minulosti využíváno jako jednosečné louky. Po ukončení pravidelného ručního kosení začaly travnaté plochy nedostupné pro těžkou mechanizaci zarůstat dřevinami.

8 rudohlávek jehlancovitý
okáč jílkový

9 Porážky Národní přírodní rezervace Porážky tvoří rozsáhlý komplex bělokarpatských luk, místy s rozptýlenými dřevinami. Nachází se na širokém zaobleném hřbetu a svahu v Suchovské vrchovině. Motivem ochrany je zachování cenných společenstev bělokarpatských květnatých luk s výskytem všivce statného na jediné lokalitě v České republice a s bohatým výskytem řady dalších ohrožených a chráněných druhů rostlin i živočichů. Rezervace je ze tří stran obklopena kulturními smrčinami a bučinami. Ve východním výběžku bezprostředně sousedí s menší částí přírodní památky Sviní hnízdo, která představuje lesní porosty s typickou skladbou dřevin.

10 všivec statný krytonosec

11 Děkuji za pozornost Zdroje :


Stáhnout ppt "PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google