Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec"— Transkript prezentace:

1 environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec
Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_10 Předmět ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – Naše obec Autor Mgr. Monika Dvořáková Anotace Seznámení s městem Česká Kamenice Očekávané výstupy Přehled o poloze města v krajině Jazyk čeština Druh učebního materiálu POWER POINT Cílová skupina/ročník žák Speciální ZŠ/ ročník Cíl prezentace Získání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace 20 minut Vytvořeno (škola, dne) Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

3 VZTAH ČLOVĚKA K PROSTŘEDÍ – NAŠE OBEC

4 ČESKÁ KAMENICE - POLOHA
Česká Kamenice se nachází asi 15 km východně od Děčína v Ústeckém kraji. Leží v údolí řeky Kamenice, která pramení nedaleko České Kamenice v mokřadech a lesích za obcí Kytlice. NacházÍ se na území, kde se setkávají a prolínají zalesněné kopce tří CHRÁNĚNÝCH KRAJINNÝCH OBLASTÍ (CHKO) Lužických hor – s nejvyšší horou LUŽ Labských pískovců Českého středohoří – s nejvyšší horou Milešovka. Proto můžeme v nejbližším okolí města pozorovat malebnou, rozmanitou, turisty vyhledávanou krajinu.

5 ČESKÁ KAMENICE – HISTORICKÉ MĚSTO ROKU 2005
Česká Kamenice je od jihu (J) chráněna zříceninou hradu Zámecký vrch, od severu (S) čedičovou skalou zvanou Jehla. V současné době Česká Kamenice představuje významné turistické centrum, díky množství kulturních památek a krásné okolní krajině. Má nejzachovalejší historické centrum v Severních Čechách proto byla v roce 1992 na území města vyhlášena MĚSTSKÁ PAMÁTKOVÁ ZÓNA. V roce 2006 byla hodnota kulturních památek oceněna titulem HISTORICKÉ MĚSTO ROKU 2005.

6 ČESKÁ KAMENICE – SYMBOLY MĚSTA
Město má obyvatel, patří k němu místní části PEKELSKÝ DŮL, DONÍ KAMENICE, FILIPOV, HUNÍKOV, HORNÍ KAMENICE, KAMENICKÁ NOVÁ VÍSKA, KERHARTICE, LÍSKA. ZNAK MĚSTA PRAPOR MĚSTA SEDIMENTÁLNÍ - pískovec (CHKO Labské pískovce). PŘEMĚNĚNÁ – žula (CHKO České středohoří), VYVŘELÁ – čedič (CHKO Lužické hory), Česká Kamenice název vypovídá něco o kameni, kámen je zde přítomen ve třech formách a to jako hornina: Pro rozvoj města se nabízí využití kamene pro setkávání kameníků vytvoření tradice práce s kamenem umění další nabídka pro turisty. Více ROZVOJ MĚSTA VIZE BUDOUCNOST (internet)

7 Lužické hory Lužické hory jsou vyhlášeny Chráněnou krajinnou oblastí (CHKO) – vyskytuje se zde řada CHRÁNĚNÝCH ROSTLIN některé jsou již v dnešní době kriticky ohrožené např. HVĚZDICE ALPSKÁ – roste na kopci Klíč u Nového Boru ÁRON PLAMATÝ – roste v okolí Lísky u České Kamenice MĚSÍČNICE VYTRVALÁ - roste u Lísky, na Studenci Roste zde mnoho dalších rozmanitých druhů rostlin většina druhů lučních rostlin vyžaduje nehnojené, pravidelně sekané nebo dobytkem spásané louky pokud se louky pravidelně nesekají zarůstají vysokou trávou, rákosím a křovinami a některé druhy rostlin jsou tím ohroženy nemají dostatek prostoru pro svůj růst a rozmnožování.

8 Současný lokální ekologický problém
Převedení tranzitní kamionové dopravy na silnici I/13 z DĚČÍNA DO NOVÉHO BORU kamiony by měly jezdit přes Českou Kamenici a projíždět dalšími obcemi na této trase. Silnice vede v České Kamenici a Kamenickém Šenově v těsné blízkosti základní a mateřské školy pohybuje se zde hodně dětí na silnicích nejsou vyřešeny bezpečné přechody hrozí nebezpečí dětem hrozí zhoršení kvality ovzduší zhoršení životního prostředí vliv na člověka a přírodu. Lidé se rozhodli vyjádřit nesouhlas s tímto návrhem v petici, která je proti převedení kamionové dopravy přes Českou Kamenici. Diskuse - Co je petice? Proč se petice sepisují?

9 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám
Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ POUŽITÉ ZDROJE Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace


Stáhnout ppt "environmentální výchova vztah člověka k prostředí – naše obec"

Podobné prezentace


Reklamy Google