CZ.1.07/1.1.10/01.0063
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová Estery Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Estery látky s vůní ovoce Vznik: esterifikací tj. chemická reakce organické kyseliny s alkoholem, při které vzniká ester a voda kyselina octová + etanol ester + voda kyseliny octové CH3COOH + CH3CH2OH CH3COOCH2CH3 + H2O
Opakování Jak se nazývá chemická reakce kyseliny octové s hydroxidem draselným? neutralizace Napiš rovnici a názvy produktů. CH3COOH + KOH CH3COOK + H2O octan draselný voda
Nižší estery příjemně vonící složky plodů rostlin (vonné esence) rozpouštědla základ některých plastů (plexisklo) Vyšší estery = TUKY
Příklady esterů ester kyseliny octové a metanolu rozpouštědlo ester kyseliny octové a butanolu ester kyseliny mravenčí a etanolu rumová esence ester kyseliny máselné a etanolu ananasová esence
rumová esence HCOOH + CH3CH2OH HCOOCH2CH3 + H2O etylester kyseliny mravenčí (mravenčan etylnatý) Využití: potravinářský průmysl (rumové pralinky, výroba „Tuzemáku“)
ananasová esence CH3CH2CH2COOH + CH3CH2OH kyselina máselná etanol CH3CH2CH2CO CH2CH3 + H2O máselnan etylnatý Využití: potravinářský průmysl
Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník) P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2