Zatmění Měsíce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stín a polostín.
Advertisements

Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Fáze Měsíce.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Světelné jevy Optika I..
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Světelné jevy Optika II..
Registrační číslo projektu
Světelné jevy a jejich využití Co už víme o světle
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_601_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Přímočaré šíření světla
Světlo.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Zatmění Slunce a Měsíce
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Registrační číslo projektu
Tvar, velikost a pohyby Země
POHYBY ZEMĚ.
LUPA A MIKROSKOP Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda

Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2013 Určeno:7. ročník ZŠ.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain z WWW:
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Světlo a šíření světla Vlnění a optika (Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
MĚSÍC.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
Prezentace – výklad učiva
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Světelné jevy
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Zatmění Měsíce

Zatmění nastává, když je světlo Slunce zastíněno jiným vesmírným tělesem. K zatmění dochází jednou až dvakrát do roka a trvá jen několik hodin. Při úplném zatmění se měsíc zbarví do rezava.

Druhy zatmění Polostínové: je velmi nenápadné, pokles jasnosti disku je velmi nepatrný a okem těžce postřehnutelný. Pozorujeme jakési kouřové zeslabení jasnosti. Částečné: není vidět celý Měsíc ale jen část třeba jen malý srp. Úplné: je vidět celé zatmění Měsíce.

Kdy bude další zatmění Zatmění bude: 7.9.2007 střed zatmění: 19:56 doba část. zatmění: 98 min. doba úplného zatmění: - min. Zatmění bude: 3-4.3.2008 střed zatmění: 0:21 doba část. zatmění: 210 min. doba úplného zatmění: 70 min.

Zatmění slunce

Zatmění nastává, když Měsíc prochází přesně mezi Sluncem a Zemí a vrhá na povrch Země několik kilometrů velký stín. Při úplném zatměním Slunce překrývá Měsíc celý sluneční kotouč, takže je vidět koróma(Sluneční záře). K zatmění dochází jednou až dvakrát ročně, ale jsou vidět v úzkém pásu na zemském povrchu. Zatmění je možné proto, že Měsíc je 400krát blíž k Zemi, takže obě tělesa mají na obloze stejnou velikost.

Na zatmění se můžeme dívat přes speciální brýle které se dají normálně koupit nebo přes svářecké sklo. Znalci nepovažují za bezpečné očouzená skla od svíčky nebo nevyvolané filmy do fotˇáku. Nechce te-li mýt poškozenou sítnici tak se nedívejte na zatnění jen tak, dalekohledem nebo přes sluneční brýle.

Vznik stínu

Světlo které nemůže prosvítit prěkážku tak za ní zanechá stín. Je-li překážka nasvícena z více stran tak vzniká více stínů.

Šíření světla

Světlo je přímka nebo polopřímka Světlo je přímka nebo polopřímka. Světelnou přímku nazýváme světelný paprsek. Tento světelný paprsek používají truhláři a zeměměřiči. Truhlaří to používají při dívání se jestli je latˇka rovná. Zeměměřiči s tím měří výšku a vzdálenost.