Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Úloha Hasičského záchranného sboru ČR při likvidaci havárií
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Integrovaná střední škola,Slaný
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Koncepce environmentální bezpečnosti
Krizové řízení školení starostů obcí v Českých Budějovicích
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
12.1 Mimořádné události, IZS
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Krizové řízení Ing. Jakub Dostál
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Životní prostředí jako veřejný statek
Státní správa.
Krizové řízení Seminář.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Krizový management ve veřejné správě
Jednotky požární ochrany
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Příprava občanů k obraně státu …
Zdravotnictví v systému krizového řízení
Transkript prezentace:

Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Základní pojmy Běžný stav - období, ve kterém nedochází k narušení života společnosti (fungování systému), nebo ve kterém přípustná míra narušení nevybočuje z rámce přijatých norem. Mimořádná událost - škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací. Mimořádná situace - situace vzniklá v určitém prostředí v důsledku hrozby vzniku nebo důsledku působení mimořádné události, která je řešena obvyklým způsobem složkami integrovaného záchranného systému, bezpečnostního systému, systému ochrany ekonomiky, obrany apod. a příslušnými orgány za použití jejich běžných oprávnění, postupů a na úrovni běžné spolupráce bez vyhlášení krizových stavů.

Základní pojmy Krizová situace - mimořádná událost, v jejímž důsledku se vyhlašuje stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Jsou při ní ohroženy důležité hodnoty, zájmy či statky státu a jeho občanů a hrozící nebezpečí nelze odvrátit a způsobené škody odstranit běžnou činností orgánů veřejné moci, ozbrojených sil a ozbrojených bezpečnostních sborů, záchranných sborů, havarijních a jiných služeb a právnických a fyzických osob. Krizový stav – stav vyhlašovaný v případě hrozby nebo vzniku krizové situace a v přímé závislosti na jejím charakteru a rozsahu.

Základní pojmy Bezpečnostní politika státu - společenská činnost, jejíž základ tvoří souhrn základních státních zájmů a cílů, jakož i hlavních nástrojů k jejich dosažení, směřující k zabezpečení státní svrchovanosti a územní celistvosti státu a jeho demokratických základů, činnosti demokratických institucí, ekonomického a sociálního rozvoje státu, ochrany zdraví a života občanů, majetku, kulturních statků, životního prostředí a plnění mezinárodních bezpečnostních závazků. Bezpečnostní systém státu - systém orgánů veřejné správy, ozbrojených sil, ozbrojených bezpečnostních sborů, záchranných sborů a služeb, havarijních a jiných služeb, právnických a fyzických osob, jejich vzájemných vazeb a činností, zabezpečujících koordinovaný postup při zajišťování bezpečnosti státu a jeho obyvatelstva. Odpovědnost vlády.

Mimořádné události Živelní pohromy Antropogenní havárie Epidemie a epizootie Společenská a sociální ohrožení

Prameny právní úpravy Zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení + z. č. 133/1985, 18/1997, …

Integrovaný záchranný systém Koordinovaný postup složek IZS při přípravě na mimořádné události a při provádění záchranných a likvidačních prací. Použije se při potřebě provádět současně záchranné a likvidační práce dvěma anebo více složkami IZS.

Složky IZS Základní Hasičský záchranný sbor ČR (238/2000) Jednotky požární ochrany (vyhl. 247/2001) Policie ČR (283/1991) Zdravotnická záchranná služba (20/1966 a vyhl. 434/1992) Ostatní vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil (Armáda ČR) ostatní ozbrojené bezpečnostní sbory (obecní policie) ostatní záchranné sbory (např. vodní záchranná služba, Horská služba) orgány ochrany veřejného zdraví havarijní, pohotovostní, odborné a jiné služby (např. báňská, komunální) zařízení civilní ochrany neziskové organizace a sdružení občanů, která lze využít k záchranným a likvidačním pracím (např. Červený kříž, Svaz dobrovolných hasičů)

Funkce složek IZS Základní složky - zajištění nepřetržité pohotovosti pro příjem ohlášení vzniku mimořádné události, její vyhodnocení a neodkladný zásah v místě mimořádné události Ostatní složky - poskytování pomoci při záchranných a likvidačních pracích plánovanou na vyžádání, a to podle povahy mimořádné události, na základě možnosti zasáhnout a pravomocí daných právními předpisy

Úrovně řízení IZS Taktická úroveň – činnost na místě zásahu pod řízením velitele zásahu (velitel jednotky požární ochrany) – každodenní uspořádání reakce na vzniklou událost Operační úroveň – činnost na úrovni operačních středisek (operační středisko hasičského záchranného sboru) – spojové místo mezi taktickou a strategickou úrovní Strategická úroveň - přímé zapojení starosty obecního úřadu s rozšířenou působností, hejtmana kraje nebo Ministerstva vnitra do koordinace nebo nejvyšší stupeň poplachu

Stupně poplachů Předurčuje potřebu sil a prostředků v závislosti na rozsahu a druhu mimořádné události Vyhlašuje velitel zásahu nebo operační a informační středisko První stupeň Druhý stupeň Třetí stupeň Zvláštní stupeň

Činnost IZS Preventivní práce – opatření materiálního, plánovacího, organizačního a vzdělávacího charakteru Záchranné práce – činnosti prováděné po zveřejnění varování do vzniku škodlivého působení a dopadů mimořádné události, záchrana životů a zdraví osob, činnosti k ochraně ŽP, majetku a zvířat Likvidační práce – činnosti k odstranění následků způsobených mimořádnou událostí provedené v rámci zásahu Havárie – mimořádná událost vzniklá v souvislosti s provozem technických zařízení a budov, nakládáním s nebezpečnými chemickými látkami nebo nebezpečnými odpady, úkony ke stanovení příčin a míry odpovědnosti Asanační práce – činnosti spočívající v obnově životního prostředí, společenského života a materiálních hodnot; nemají charakter záchranných nebo likvidačních prací

Vyžadování a poskytování pomoci Pomoc - poskytnutí sil, věcných prostředků nebo činností složek IZS pro účely záchranných a likvidačních prací Oprávnění: Ministerstvo vnitra, hejtman kraje, starosta obec, velitel zásahu Plánovaná pomoc na vyžádání - předem písemně dohodnutý způsob poskytnutí pomoci ostatními složkami integrovaného záchranného systému obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, krajskému úřadu, Ministerstvu vnitra nebo základním složkám IZS při provádění záchranných a likvidačních prací Ostatní pomoc na žádost hasičského záchranného sboru kraje, krajského úřadu nebo Ministerstva vnitra

Postavení právnických osob a fyzických osob podnikajících Cílová skupina, které je poskytována pomoc Zdroj osobní a věcné pomoci Původci mimořádných událostí

Postavení fyzických osob Pomoc v nouzi Právo na informace o opatřeních k zabezpečení ochrany obyvatelstva a na poskytnutí instruktáže a školení ke své činnosti při mimořádných událostech Povinnosti s výjimkou

Dokumentace IZS poplachové plány IZS, dohody o poskytnutí pomoci, havarijní plán kraje a vnější havarijní plány, dokumentace o společných záchranných a likvidačních pracích a statistické přehledy - zpráva o zásahu, statistika o mimořádných událostech typové činnosti složek IZS při společném zásahu – postup složek s ohledem na druh a charakter mimořádné události, dokumentace o společných školeních, instruktážích a cvičeních složek IZS.

Orgány státní správy Ministerstvo vnitra – ústřední orgán Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru – ústřední koordinace Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo dopravy Orgány kraje (hejtman a krajský úřad) hasičský záchranný sbor kraje Orgány obce s rozšířenou působností (starosta a obecní úřad) Orgány obce (starost a obecní úřad)

Civilní krizové stavy Stav ohrožení státu – Parlament, v případě ohrožení svrchovanosti, územní celistvosti, demokratických hodnot s tuzemskými příčinami, Nouzový stav – vláda, v případě živelní pohromy, ekologické a průmyslové havárie, nehody, značný rozsah ohrožení Stav nebezpečí – hejtman kraje, v případě živelní pohromy, ekologické nebo průmyslové havárie, nehody, ohrožení nedosahující značného rozsahu, nemožnost odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek IZS