Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Digitální učební materiál
Obecná stavba kosti. Růst a pevnost kostí. Kostní věk
Digitální učební materiál
Kostní dřeň Šárka Šípová B12.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název LIDSKÁ KOSTRA – STAVBA, VÝVOJ, RŮST A SPOJENÍ KOSTÍ
VY_32_INOVACE_9C4 OPĚRNÁ SOUSTAVA
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Stavba a funkční třídění pojivové tkáně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Biologie a somatologie člověka Kosti člověka
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Úvod do pohybového systému
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opakování opěrná soustava
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
POJIVA Nejrozšířenější typ tkáně
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
STAVBA KOSTI Anorganické látky Kost Sloučeniny vápníku a fosforu
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Medulla ossium ( kostní dřeň ).  Hlavní hemopoetický ( krvetvorný ) orgán v organismu  Vyplňuje Cavitas medularis ( dřeňovou dutinu )  Jeden z největších.
Stavba kosti.
Obecná osteologie J. Riedlová.
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
2. Kostra Fyziologie člověka MUDr Dagmar Brančíková,
Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_TKÁNĚ1_P1-2
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_PŘ8_BO
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Kosterní soustava.
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
KOST 20. října 2013 VY_32_INOVACE_110301
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opěrná soustava Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0188 Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Marek Smutný Název materiálu: Stavba kosti Označení materiálu: VY_32_INOVACE_SOMOR.MU1.1001 Datum vytvoření: 13. 10. 2013 Vzdělávací oblast: Morfologie pohybového systému Ročník: První – rekondiční a sportovní masér Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

Anotace Základní anatomický popis stavby kosti

Metodické pokyny Materiál slouží k výuce nové látky a zopakování učiva na konci hodiny. K využití materiálu je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor.

Zdroje 1) Obr. 1.: Http://upload.wikimedia.org [online]. [cit. 2013-10-13]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/Illu_compact_spongy_bone.jpg 2) IVAN DYLEVSKÝ. Základy anatomie pro maséry. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7245-275-3.

Stavba kosti

Základní hmota kostí se skládá ze dvou složek: organické – je tvořena osteocyty a základní hmotou s fibrilami = osein Jsou to látky, vytvořené tělem anorganické – hydroxyapatit - ta dává kosti charakteristickou vlastnost = pevnost Sloučeniny vápníku a fosforu

Popis dlouhých kostí Diafýza = roura tvořená kompaktou a dřeňovou dutinou = tělo kosti Epifýza = konce kostí Metafýza = přechod mezi diafýzou a epifýzou, v mládí růstová epifýza

1) Okostice - periost Je na povrchu, je to poměrně silná (až 2mm) a tuhá vazivová blána, kryje celou kost s výjimkou kloubních konců. Obsahuje velké množství nervů a je bohatě prokrvená - nervy a cévy pronikají hlouběji do kosti a zajišťují výživu a inervaci kostní tkáně. Umožňuje růst kosti do šířky, účastní se hojení kostí po frakturách.

Úder do kosti nebo kostní zlomenina jsou velmi bolestivé úrazy – bolí okostice, ne kost (vlastní kostní tkáň nemá cítivé nervy).

Rozlišujeme dva druhy kostní tkáně: Kostní tkáň hutná = kompakta Kostní tkáň trámčitá = spongióza

Kompakta – hutná kost Souvislá tvrdá hmota kostní na povrchu plochých a krátkých kostí a ve střední části kostí dlouhých. Základem kompakty jsou kostní lamely a v nich kostní buňky. Lamely se nalézají okolo kostních cév. Pokud céva zanikne vzniká tzv. Haversův kanálek.

Lamely jsou tvrdé a pevné, jsou však i velmi pružné a lehké (princip lešenářské trubky). Z vnějšku je kompakta nejtužší, ke středu hmota řídne – odlehčení kosti.

Spongióza – houbovitá kost Vnitřek kostí plochých a krátkých a je v hlavicích kostí dlouhých. Je to hustá síť kostních trámců, které se kříží a vytváří síť, která je nejvýhodnější z hlediska působení tahů, tlaků a z hlediska pevnosti = architektonika kosti Trámce jsou tvrdé a pevné.

3) Kostní dřeň Vyplňuje dřeňovou dutinu kostí dlouhých a komůrky v kosti houbovité Je to rosolovitá měkká tkáň, složená z vazivových vláken a buněk, bohatě zásobených cévami. Rozlišujeme 3 druhy kostní dřeně: červená kostní dřeň žlutá kostní dřeň šedá kostní dřeň

Červená kostní dřeň Vyskytuje se v mládí, je to krvetvorná tkáň – červené, bílé krvinky a krevní destičky. V dospělosti se nachází pouze v některých krátkých a plochých kostech (kost hrudní, žebra, obratle.

Žlutá kostní dřeň V dospělosti dochází k usazování tuku do červené dřeně. Ztrácí schopnost krvetvorby, ale je zásobárnou energie při vyčerpání tuku. lidový název - morek

Šedá kostní dřeň Ve stáří – vazivo, které zůstává v dřeňových dutinách po ztrátě tukových buněk.

Dělení kostí podle tvaru Dlouhé – kost stehenní Krátké – obratle, zápěstní kůstky Ploché – lebeční klenba, lopatka, hrudní kost Pneumatické – na lebce – komůrky vyplněné vzduchem – kost čelní, čichová Nepravidelné – dolní čelist

Opakování – co to je? Co je to diafýza? Co je to epifýza? Spongióza je? Kompakta je? 3 druhy kostní dřeně? - Tělo kosti - Konec kosti - Trámčitá tkáň - Houbovitá tkáň - Červená, žlutá, šedá