Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Marek Smutný Název materiálu: Kostra hrudníku Označení materiálu: VY_32_INOVACE_SOMOR.MU1.1005 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Morfologie pohybového systému Ročník: První – rekondiční a sportovní masér Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Základní anatomický popis hrudníku. Popis kosti hrudní a žeber.

3 Metodické pokyny Materiál slouží k výuce nové látky a zopakování učiva na konci hodiny. K využití materiálu je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor.

4 Zdroje 1) Obr. 1 [online]. [cit ]. Dostupné z: 2) Obr. 2 3) Obr. 3 [online]. [cit ]. Dostupné z:

5 4) Obr. 4 [online]. [cit ]. Dostupné z: 5) Obr. č. 5 [online]. [cit ]. Dostupné z: 6) Obr. č. 6 [online]. [cit ]. Dostupné z: 7) IVAN DYLEVSKÝ. Základy anatomie pro maséry. Praha: Triton, ISBN

6 Kostra hrudníku

7 Kostra hrudníku Lat. název - Thorax
Je tvořena hrudní páteří, žebry a hrudní kostí. Obr. 1

8 Žebro - costa Protáhlá, obloukovitě oploštělá kost.
Skládá se z kostěné části, která v předu přechází v chrupavku. Žeber je dvanáct párů, dorzálně jsou kloubně připojené ke 12 hrudním obratlům. Obr. 2

9 Obr. 3

10 Podle toho, jakým způsobem jsou ukončeny ventrálně, rozeznáváme žebra:
Pravá – 7 párů, připojených k hrudní kosti chrupavkou. Nepravá – 3 páry připojené chrupavkou k chrupavce předchozího žebra. Volná – jejich chrupavčité konce jsou kryty ve svalovině břišní stěny – nedosahují ani nepřímo k hrudní kosti.

11 Žebra mají různou velikost a tvar.
První žebro je krátké a široké, plošně zakřivené. Dál se žebra prodlužují až k 7 nebo 8 žebru, další se zase rychle zkracují. Dvanácté žebro je stejně dlouhé jako první.

12 Spojení žeber Žebra jsou kloubně připojena vzadu k obratlům = costovertebrální klouby. Vpředu k hrudní kosti = sternocostální klouby. Místa, kde jsou upevněna dorzálně jsou výše než místa, kde se upínají na hrudní kost. Při nádechu se zvětšuje hrudní dutina do všech směrů.

13 Hrudní kost - sternum Je to plochá kost ve tvaru meče.
Dělí se na tři části: Rukojeť Tělo Mečovitý výběžek Obr. 4

14 Rukojeť Lat. manubrium sterni
Horní, široká a hmatná část hrudní kosti. Na horním okraji je hrdelní zářez (incisura jugularis), který spolu s oběma vnitřními okraji zdvihačů = m.sternocleidomastoideus ohraničuje hrdelní jamku = fossa jugularis. Laterálně od tohoto zářezu je zářez pro kloubní spojení se sternálním koncem kosti klíční. Pod zářezem klíční kosti je místo pro úpon chrupavky prvního žebra.

15 Tělo Mečovitý výběžek Lat. Corpus
Po stranách jsou jamky pro chrupavky 3-7 žebra. Manubrium je spojeno s tělem chrupavčitě. Mečovitý výběžek Lat. processus xyphoideus. Připojen k tělu chrupavkou nebo srůstem.

16 Tvar hrudníku Hrudník je u dospělého člověka ventrodorzálně oploštělý – souvisí to se vzpřímeným postavením těla. Rozeznáváme dva základní typy hrudníku: Krátký, široký, s téměř horizontálním průběhem žeber – hrudník inspiračního = nádechového typu. Dlouhý, úzký hrudník se strmým průběhem žeber = hrudník expiračního typu = výdechového typu.

17 Patologické tvary hrudníku
Ptačí hrudník Je ze strany oploštělý, s kýlovitě vystupující hrudní kostí. Obr. 5

18 Má dovnitř vpáčeným dolní konec hrudní kosti.
Nálevkovitý hrudník Má dovnitř vpáčeným dolní konec hrudní kosti. Obr. 6


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google