Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Marek Smutný Název materiálu: Kostra nohy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_SOMOR.MU1.1011 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Morfologie pohybového systému Ročník: První – rekondiční a sportovní masér Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Základní anatomický popis kostry nohy

3 Metodické pokyny Materiál slouží k výuce nové látky a zopakování učiva na konci hodiny. K využití materiálu je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor.

4 Zdroje 1) Obr. 1. [online]. [cit ]. Dostupné z: 2) Obr. 2. [online]. [cit ]. Dostupné z: 3) Obr. 3. [online]. [cit ]. Dostupné z:

5 4) Obr. 4 [online]. [cit ]. Dostupné z: 5) IVAN DYLEVSKÝ. Základy anatomie pro maséry. Praha: Triton, ISBN

6 Kostra nohy

7 Kostra nohy Skládá se: z kostí zánártních – tarzálních
nártních - metarzálních článků prstů - phalanges. Obr. 1.

8 Kosti zánártní = tarzální
Je jich sedm. Nejmohutnější z nich je kost patní – calcaneus. Vybíhá dozadu v mohutný hrbol patní kosti - tuber calcanei, na který se upíná silná šlacha trojhlavého lýtkovéhu svalu - m.triceps surae - achilova šlacha. Kost patní se vpředu spojuje s kostí krychlovou a shora s kostí hlezenní.

9 Kost hlezenní – talus. Je druhá největší tarzální kost. Na dorzální straně je ploška, která se vkládá do vidlice bércových kostí – tibie a fibuly. Na dolní - plantární straně se spojuje skostí patní a s kostí loďkovitou.

10 Další kosti zánártní: loďkovitá kost - os naviculare kost krychlová - os cuboideum tři kosti klínovité - ossa cuneiforma

11 Obr. 2 Kost patní Kost hlezenní Kost krychlová Kost loďkovitá Kosti klínové

12 Kosti nártní - metatarzální
Je jich pět, podobné jako metakarpy. Číslují se od palcové strany. První metatarz má mohutné, krátké tělo. Druhý metatarz je štíhlý a zpravidla nejdelší.

13 Články prstů - phalanges
Jsou podobné článkům prstů ruky Jsou však kratší, zejména druhý a třetí článek malíčku a 4. prstu. Palec má dva články, ostatní prstce tři. Druhé a třetí články malíčku jsou často srostlé.

14 Metatarzální kosti a phalangy – rtg snímek
Obr. 3

15 Klenba nožní Podélná klenba a příčná klenba.
Noha se neopírá o podložku celou plochou, ale ve třech místech: hrbol kosti patní hlavička palcového metatarzu a hlavička 3 metatarzu Dotyk zevním okrajem nohy a hlavičkami ostatních metatarzů má podružný význam.

16 Klenba nožní má význam pro pružné odvíjení nohy při chůzi chrání měkké části nohy, uložené v plosce před stlačením. Je zabezpečena vazy a svaly. Pasivně klenbu udržují kosti, klouby a vazy, aktivně svaly.

17 Oploštěním podélné klenby vzniká plochá noha.
Na obrázku vpravo správný otisk plosky nohy, vlevo otisk nohy dítěte s plochou nohou. Obr. 4

18 Opakování Největší tarzální kost je: Kost patní - calcaneus
Tarzálních kostí je: 7 Kolik je kostí klínových? 3 Achilova šlacha se upíná na:

19 Přiřaďte správné názvy kostí nohy:
Kost patní Kost krychlová Články prstů Kost hlezenní Kost loďkovitá Kosti klínové Kosti nártní Phalanges Metatarzy Calcaneus Os cuboideum Os naviculare Ossa cuneiforma Talus


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google