DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Hospodářská politika státu
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Funkce České národní banky
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
2. října 2013VY_32_INOVACE_100215_Hospodarska_politika_statu_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
3. Kurzové systémy a platební bilance
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Stát a národní hospodářství
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Jednotná měnová politika
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Hospodářská politika Jakub Axman, IV. E,
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová slova : Klíčová slova : důchodová politika, cenová politika, zahraničně obchodní politika, Maastrichtská kritéria. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o důchodové a cenové politice, jejíž součástí je regulace mezd ve stát.sektoru a cen některých zboží a služeb. Dále pak o zahraničně obchodní politice. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu důchodová, cenová a zahraničně obchodní politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_60

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ POLITIKA a CENOVÁ POLITIKA Důchodová politika – Důchodová politika – se zabývá příjmy obyvatel a jejich případnou regulací ze strany státu. Regulace mezd i v soukromém sektoru byla v ČR používána v letech Měla zabránit nekontrolovanému vývoji inflace. Tato regulace probíhala od roku Dnes stát mzdy v soukromém sektoru nereguluje a ponechává je volnému působení trhu.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ POLITIKA a CENOVÁ POLITIKA Stát však stále ovlivňuje vývoj mezd ve státním sektoru, kde pracuje přibližně pětina práce schopného obyvatelstva. Cenová politika – Cenová politika – se zabývá cenami zboží a služeb a jejich státní regulací. Ačkoliv je už dnes většina cen zboží a služeb tvořena na základě tržních mechanismu, zůstávají stále některé ceny státem regulované.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ POLITIKA a CENOVÁ POLITIKA Např. elektřina, plyn, voda, nájemné v bytech, dálkové vytápění, telekomunikační a poštovní poplatky, apod. Jde o zboží a služby sociálně citlivé, kde jsou obavy z neúměrných tlaků na růst cen, popřípadě ceny monopolních poskytovatelů, které je třeba regulovat.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA Jsem patří: 1.Tvorba kurzů koruny k zahraničním měnám. Od roku 1990 jsme přešli od nekonvertibilní koruny ke koruně vnitřně směnitelné. Od roku 1995 máme plně směnitelnou korunu. Od roku 1997 zrušení pevného kurzu koruny vázaného na koš měn (65% německá marka a 35% americký dolar).

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA V roce 1997 zavedení plovoucího kurzu ovlivňovaného nabídkou a poptávkou. Další vývojovou etapou pro nás bude případný přechod na euro. Ovlivňování kurzu koruny a devizová politika spadá do kompetence ČNB.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA 2.Celní politika Je jednotně řízena z Bruselu pro celou EU. Nemáme tedy možnost ovlivňovat tento nástroj sami na národní úrovni. 3.Dovozní a vývozní kvóty Jsou také centrálně řízeny a schvalovány v Bruselu. Oba nástroje se týkají vztahů s nečlenskými zeměmi.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA 4.Podpora exportu Podporu exportu zastřešují především tyto instituce: Agentura CzechTrade, Česká exportní banka, Exportní garanční a pojišťovací společnost. Specifické funkce plní CzechInvest – vývoz investičních celků a hledání zahraničních strategických partnerů.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA Maastrichtská kritéria stabilní ekonomikouJsou uznávána jako hraniční pro to, aby se hodnocená země mohla ještě nazvat stabilní ekonomikou. 1.Velikost schodku veřejných rozpočtů za jeden rok nesmí přesáhnout 3 % HDP 2.Státní dluh nesmí překročit 60 % HDP. 3.Míra inflace musí být maximálně 1,5 % nad úrovní průměru tří zemí EU s nejnižší inflací.

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA Maastrichtská kritéria 4. Úroková míra se musí pohybovat v pásmu + 2 % okolo průměru tří zemí s nejlepší cenovou stabilitou 5.Země žádající o přijetí do měnové unie nesmí nejméně dva roky před vstupem provést devalvaci své měny

DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Opakování Maastrichtských kritérií: Velikost schodku veřejných rozpočtů za jeden rok nesmí přesáhnout ……….. a)5 % HDP b)3 % HDP c)4 % HDP 2.Státní dluh nesmí překročit ………. a)60 % HDP. b)70 % HDP. c)50 % HDP. 3.Míra inflace musí být maximálně ……….. nad úrovní průměru tří zemí EU s nejnižší inflací. a)1,5 % b)2 % c)2,5 %

Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: 0_duchodova_a_cenova_politika.htm KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, Praha, Fortuna. ISBN