Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU"— Transkript prezentace:

1 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Klíčová slova: subjekty hospodářské politiky, parlament, vláda, centrální banka. Anotace: prezentace je určena na získání základních znalostí o úloze státu v rámci hospodářské politiky. Jestliže se nacházíme v době, kdy je naše ekonomika tržní, je intenzita intervence státu v tržní ekonomice vždy předmětem mnoha diskusí. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

2 Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu hospodářská politika – úloha státu.
Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_49

3 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
Ekonomika a politika spolu úzce souvisí Hospodářská politika je významně ovlivňována tím, která z politických stran se při volbách dostane k moci (jinou hospodářskou politiku prosazuje levice, jinou pravice). Ani během volebního období není hospodářská politika neměnná – musí reagovat na vývoj našeho i světového hospodářství. Pokud vláda a její hospodářská politika nedostatečně ekonomický vývoj předvídá a reflektuje, může to vést dokonce k jejímu pádu a předčasným volbám.

4 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Parlament parlament vykonává moc zákonodárnou je tvořen 2 komorami – poslaneckou sněmovnou a senátem poslanecká sněmovna – má 200 poslanců. Jsou voleni na dobu 4 let, tedy volby do poslanecké sněmovny se konají po 4 letech, volí je občané. senát – má 81 senátorů. Jsou voleni na 6 let. Každé 2 roky se volí 1/3 senátorů.

5 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Parlament Hlavní činností parlamentu je legislativní činnost = navrhování, projednávání a přijímání zákonů. Další činnost parlamentu – je kontrolní činnost vlády. Zákony pak vytváří základní mantinely pro fungování společnosti, tedy i ekonomiky. Vliv parlamentu na hospodářskou politiku je velmi významný.

6 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda Vláda je vrcholný orgán výkonné moci. Jednotliví členové vlády jsou ministři jednotlivých ministerstev. Vláda často sama iniciuje zpracování návrhů zákonů a předkládá je ke schválení parlamentem, významně se proto podílí i na legislativním procesu. K dosažení svých hospodářských cílů vláda potřebuje peníze, které získává prostřednictvím státního rozpočtu.

7 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda Vláda proto každoročně připravuje návrh rozpočtu na další rok a předkládá ho ke schválení poslanecké sněmovně a senátu. Hlasování o státním rozpočtu je každoročně vyjádřením důvěry (či nedůvěry) poslanců ve správnost navrhované hospodářské politiky a důvěry (či nedůvěry) vládě samotné.

8 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Vláda Vládu tvoří: Předseda vlády 2 místopředsedové vlády ministři: momentálně 13 ministrů Vláda rozhoduje ve sboru. K přijetí usnesení vlády je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech jejích členů.

9 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Centrální banka – v ČR je to ČNB Česká národní banka jako státní instituce, nepodnikatelský subjekt (její existence je dána ústavou ČR) Nejvyšším orgánem ČNB je bankovní rada. Bankovní radu tvoří: 1 guvernér, 2 viceguvernéři a 4 další členové bankovní rady.

10 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
SUBJEKTY HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 3. Centrální banka Úkoly ČNB: emise peněz – bankovek a mincí; banka bank - poskytuje bankám úvěry; reguluje výši povinných minim.rezerv u CB; vede účty obchodních bank u CB; banka vlády - zastupuje ČR ve vybraných mezinárodních finančních institucí např. v MMF a vede účty státního rozpočtu; spravuje státní dluh; může poskytnout státu úvěry ; je správcem měnové rezervy ve zlatě a devizách, obchoduje s CP zejména státními; bankovní dozor – povoluje zakládání obchodních bank; monitoruje hospodaření obchodních bank; provádí vnitřní (reguluje množství peněz v ekonomice) a vnější měnovou politiku (směřuje k zabezpečení stability měnového kursu).

11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
CVIČENÍ 1. Poslanecká sněmovna má………. členů: 100 b) c) 200 d) 250 2. Senát má ………. členů: 71 b) c) 91 d) 101 Poslanci jsou voleni na: 3 roky 4 roky 5 let 6 let Senátoři jsou voleni na: 7 let

12 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
CVIČENÍ Doplňte tvrzení informacemi se správným skloňováním z diagramu tak, aby tvrzení byla správné. Některé informace nevyužijete. Vláda je vrcholný orgán ……….. . Jednotliví členové vlády jsou ……… jednotlivých ministerstev. Vláda se skládá z ……… a ………… místopředsedů vlády. Centrální banka emituje ………. a ………. . Centrální banka provádí ……….. a ……….. měnovou politiku. bankovky prezident vnitřní legislativní moci poslanci prezidenta vnější mince výkonné moci předsedy vlády ministři doplňkovou

13 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík
Bibliografie: KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, Praha, Fortuna. ISBN ŠVARCOVÁ,J. a kol.Ekonomie-stručný přehled,2011/2012. Zlín, CEED ISBN


Stáhnout ppt "HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU"

Podobné prezentace


Reklamy Google