Jaderná energie Jaderné zbraně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sled katastrof v Japonsku.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Slunce.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie.
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
NÁZEV:HIROŠIMA A NAGASAKI
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Země ve vesmíru.
Jaderná energie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nejsilnější jaderné zbraně představují obří ničivou hrozbu. Již testovací exploze první z nich měla podstatně větší sílu, nežli veškerá munice použitá.
Jana Nachtigalová Martin Šmídek Pavlína Dvořáková Pavel Linhart
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Ekologické důsledky války
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná Energie.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945
Jaderná energie Jádra atomů.
3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI
Jaderná energie Jaderné reakce.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Jaderné záření -využití
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
ČERNOBYL
Proč usilovat o svět bez jaderných zbraní
Atmosféra Země a její složení
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
VY_32_INOVACE_B3 – 11 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jaderné zbrojení. Země, které se vzdaly vývoje jaderných zbraní Austrálie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Irsko, Itálie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada,
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

Jaderná energie Jaderné zbraně

Základní dělení Klasická jaderná zbraň – využívá štěpné reakce Termonukleární zbraň (vodíková bomba) – využívá termonukleární reakce

Klasická zbraň Při štěpné reakci, která probíhá nekontrolovaně při výbuchu, se uvolňuje velké množství světla a tepla, které má za následek vznik velké tlakové vlny. Vedlejším produktem je zamoření prostoru radioaktivními látkami.

Termonukleární zbraň Při slučovací reakci se spojují jádra vodíku. Dochází k mnohonásobně většímu ničícímu efektu, než u klasické jaderné zbraně. Radioaktivní zamoření prostoru je menší.

Fáze výbuchu Svržení bomby nad územím protivníka a její výbuch v plánované výšce nad povrchem. Rychlé šíření světla, tepla a tlakové vlny. V místě výbuchu vzniká podtlak a vše je „vysáto“ do velké výšky nad povrch (cca 5 – 10km). Vzniká „atomový hřib“. Zamoření prostoru radioaktivními látkami v okruhu stovek km.

Použití jaderných zbraní V roce 1945 použily ozbrojené síly USA třikrát jadernou zbraň. Jednou na svém území (stát Nové Mexiko) a pak 6. srpna v Hirošimě a 9. srpna v Nagasaki (Japonsko). Na území USA nebyly ztráty na lidských životech, v Japonsku bezprostředně po výbuchu zmizelo, zemřelo cca 120.000 lidí v obou městech. Další ztráty v důsledku nemocí z ozáření v pozdějších letech.

Jaderné pokusy Do roku 1963 vlastnily jaderné zbraně USA, SSSR (Rusko), Velká Británie Mezinárodní dohodou (1963) byly zakázány pokusy s jadernými zbraněmi ve vzduchu, pod vodou a ve vesmíru. Je možné konat jaderné pokusy pod zemí. Dnes vlastní jaderné zbraně i Čína, Francie, Pakistán, Indie, Írán, Izrael a Severní Korea

Fotogalerie (vpravo výbuch v Nagasaki)

Bomba použitá v Hirošimě Délka 3m Průměr 0,71m Hmotnost 4000kg Účinnost 15000 tun TNT