Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945"— Transkript prezentace:

1 Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945
Roman Anýž

2 Filmová rekonstrukce Např. na: Po shlédnutí chvíli samostatně pište, kreslete do svých bloků: co vás napadlo, zaujalo, překvapilo, ohromilo, zarazilo, …?

3 Základní fakta: Bomby použila americká armáda na japonská města Hirošima a Nagasaki 6. a 9. srpna 1945. Šlo o první (a zatím poslední) použití atomové zbraně ve válce. Více než 240 tisíc obětí (okamžitě, nebo později na následky nemoci z ozáření). O měsíc později (2. září 1945) Japonsko kapitulovalo a 2. sv. válka skončila.

4 Práce s historickým dokumentem
Zdroj obrázku:

5 Opoznámkujte dokument - např. takto:
důvod pro použití „Japonci začali válku bombardováním Pearl Harboru. Za to už mnoho zaplatili. Konec války je však stále v nedohlednu. S touto bombou jsme zcela novým a revolučním způsobem rozšířili možnosti a ničivou sílu naší armády. Další takové bomby máme již ve výrobě a vyvíjíme ještě dokonalejší.“ zastrašení???

6 Otázky k dokumentu Jde o rozhlasový projev prezidenta USA. Jaké informace chtěl svým spoluobčanům sdělit? Proč je podle vás v prvním souvětí vynechané místo? Rozpoznejte v textu dokumentu argumenty, které prezident Truman použil pro ospravedlnění svržení bomby. Mohl podle vás Truman některé argumenty tajit? Jaké? Proč?

7 Důvody pro použití atomových bomb:
Podle J. Samuel Walker: Prompt and Utter Destruction: Truman and the Use of the Atomic Bomb Against Japan Úspěšné ukončení války v nejkratším možném čase. Ospravedlnění výdajů a úsilí vynaložených na výzkum atomové bomby. Demonstrace síly USA (před budoucími nepřáteli). Touha po odplatě (třeba za Pearl Harbor). Nedostatečné informace o důsledcích použití atomové zbraně. KAŽDÝ Z PĚTI DŮVODŮ JEDNÉ SKUPINĚ Rozveďte, vysvětlete vlastními slovy tento důvod. Jaké další případné informace byste potřebovali, abyste lépe pochopili? Byl tento argument přítomen v textu prohlášení?

8 Pracujte s důvody z předchozího snímku
Co si o jednotlivých důvodech myslíte? Jaké další případné informace byste potřebovali, abyste lépe pochopili, nebo si tento důvod ověřili? Byl tento důvod přítomen v textu prohlášení? Máte vy osobně pro nějaký z důvodů pochopení? A naopak, je některý z důvodů pro vás obtížně pochopitelný, nebo nepřijatelný?

9 Fotografie Představte si, že byste psali práci, nebo vytvářeli prezentaci o Hirošimě a Nagasaki. Jakou fotografii byste dali na titulní stranu a proč? Hledejte fotografie na internetu. Doporučuji tyto stránky: (zadejte klíčová slova Hiroshima, Nagasaki, Atomic bombs, atd.)


Stáhnout ppt "Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945"

Podobné prezentace


Reklamy Google