Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Akční plán pro Moravskoslezský kraj na rok 2011
Jak se vám dýchá?.
NAŘÍZENÍ VLÁDY 351/2002, kterým se stanoví emisní stropy pro některé látky znečišťující ovzduší a způsob přípravy a provádění emisních inventur a projekcí.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
MŽP odbor ochrany ovzduší
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Vyhláška č. 355/2002 Sb. a její novela
Fakulta životního prostředí ČZU v Praze
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
OCHRANA OVZDUŠÍ Ovzduší je pro člověka jednou z nejdůležitějších složek životního prostředí, bez které se nemůže obejít. Vdechovaný vzduch a vše, co obsahuje,
Operační program Životní prostředí
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Seminář Zkušenosti z prvního roku aplikace zákona o integrované prevenci v energetice a průmyslu Vazby zákona č. 86/2002 Sb. na zákon č. 76/2002 Sb.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
OCHRANA OVZDUŠÍ Filip Dienstbier, 2006.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Zákon č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Ústí nad Labem 10/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Transkript prezentace:

Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje Ing. Vladislav Bízek, CSc. Senior konzultant – Strategické studie Technologické centrum AV ČR Rozvojová 135, 165 02 Praha 6 e-mail: bizek@tc.cz; vladislav.bizek@gmail.com Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Struktura přednášky Úvod (emise a imise, zdroje znečišťování ovzduší) Emisní a imisní situace Středočeského kraje Vlivy na kvalitu ovzduší v obcích Právní úprava ochrany ovzduší Povinnosti a možnosti obcí – doporučení Možné zdroje financování Výhled legislativy

Proč chráníme ovzduší ? Znečišťující látky mají negativní vliv na lidské zdraví i na složky životního prostředí. Nejnebezpečnější znečišťující látky jsou: Prach (zejména jemné částice PM10 a PM2.5) Ozón (O3 -vzniká z oxidů dusíku a těkavých organických látek-VOC) Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) Těžké kovy (Pb-olovo, As-arsen, Cd-kadmium, Ni-nikl) Oxid uhelnatý (CO) Oxidy dusíku NOX (a oxid dusičitý NO2) Oxid siřičitý (SO2) Těkavé organické látky (VOC) Amoniak (NH3)

Imise – koncentrace znečišťujících látek v ovzduší Emise a imise Emise – znečišťující látky vypuštěné do ovzduší ze zdrojů znečišťování ovzduší Emisní limity – maximální povolené množství emisí ze zdroje Emisní stropy – maximální povolené množství emisí ze všech zdrojů (národní a krajské) Imise – koncentrace znečišťujících látek v ovzduší Imisní limity (IL) – platí plošně od stanoveného termínu Cílové imisní limity – platí od stanoveného termínu tam, kde lze dosáhnout bez vynaložení neúnosných nákladů Zvláštní imisní limity – definují „smogové situace“ K imisním limitům, jejichž termín plošného dodržení dosud nenastal, jsou stanoveny „meze tolerance“ (MT) – procento, o které může být limit v daném roce. předcházejícím termínu dodržení, překročen.

Zdroje znečišťování ovzduší Zdroje stacionární (REZZO 1, 2 a 3): Energetické zdroje (elektrárny a teplárny) Technologické zdroje (průmyslové a zemědělské provozy) Spalovny odpadů Lokální topeniště Fugitivní zdroje (např. neupravené plochy) Zdroje mobilní (REZZO 4) Dopravní prostředky se spalovacím motorem Nesilniční mobilní zdroje (stavební stroje, zemědělské a lesnické stroje, armádní mobilní technika) Přenosná zařízení se spalovacími motory Kategorizace REZZO bude v nejbližších letech opuštěna a nahrazena mezinárodní kategorizací NRF (emise podle typu činnosti).

Emisní situace – Středočeský kraj (1) U tuhých znečišťujících látek (TZL), oxidu siřičitého (SO2), oxidu uhelnatého (CO) a těkavých organických látek (VOC) od 2003 klesající trend, u oxidů dusíku (NOX) a amoniaku (NH3) stagnace. Aktuální emise SO2, VOC a NH3 nižší než směrné doporučené hodnoty krajských emisních stropů, aktuální emise NOX vyšší. V kraji žije cca 11,5 % obyvatel ČR a je zde vytvářeno cca 10,5 % HDP, jeho podíl na národních emisích hlavních znečišťujících látek mírně vyšší. Podíl kraje na celkových emisích ČR činil v r.2006 16 % u TZL, 11 % u SO2 , 14 % u NOX, 13 % u CO, 15 % u NH3 a 16 % u VOC.

Emisní situace – Středočeský kraj (2) V případě TZL, NOX a CO silný trend poklesu podílu stacionárních zdrojů a nárůstu podílu mobilních zdrojů ne celkových krajských emisích. Zdrojová struktura v případě SO2, NH3 a VOC zhruba (s výkyvy) konstantní. Zdrojová struktura emisí se u všech sledovaných látek liší od republikového průměru; podíl emisí TZL, NOX a CO z mobilních zdrojů je znatelně vyšší než republikový průměr. Situaci lze vysvětlit dopravní zátěží území Středočeského kraje, kterým prochází veškeré pozemní spojení s hlavním městem a velmi významný podíl tranzitní nákladní dopravy v severojižním i západovýchodním směru.

Emisní situace – Středočeský kraj (3) Největší zdroje znečišťování ovzduší Sumární podíl 3 nejvýznamnějších stacionárních zdrojů – ČEZ a.s., Elektrárna Mělník, Energotrans a.s., Elektrárna Mělník a ECK Generating, s.r.o., Elektrárna Kladno – na celkových krajských emisích ze stacionárních zdrojů činí 13,2 % u TZL, 39,7 % u SO2, 58,9 % u NOX, cca 6 % u CO a 4,8 % u VOC. Podíl zdrojů, jejichž individuální příspěvek k celkovým krajským emisím ze stacionárních zdrojů je nejméně 1 %, činí u TZL 16,8 % (6 zdrojů), u SO2 72,2 % (10 zdrojů), u NOX 81,6 % (10 zdrojů), u CO 10,4 % (2 zdroje) a u VOC 6,4 % (4 zdroje). V případě NH3 není evidován žádný zdroj, jehož příspěvek k celkovým krajským emisím ze stacionárních zdrojů by dosáhl jednoho procenta.

Imisní situace Středočeského kraje (1) Středočeský kraj patří v rámci ČR mezi středně až více imisně zatížené kraje. Nejvýznamnějším problémem kraje je nedodržování imisních limitů pro suspendované částice PM10. Cílový imisní limit pro ozón je, stejně jako v celé ČR, překračován na většině území kraje. V malém rozsahu jsou zjišťovány nadlimitní hodnoty pro oxid dusičitý, benzo(a)pyren a arsen. Kvalita ovzduší je dlouhodobě nejhorší na Kladensku a v Berouně; Významnější problémy s imisní zátěží prachovými částicemi se dále objevují v Mladé Boleslavi a v Příbrami.

Imisní situace Středočeského kraje (2) – modelový výpočet ČHMÚ V naprosté většině jde o imisní limit (LV) pro PM10, ostatní látky (LV + MT) jsou zanedbatelné

Imisní situace Středočeského kraje (3) Oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší (OZKO) je území, na kterém došlo k nedodržení jednoho nebo více imisních limitů. Od roku 2004 jsou OZKO každoročně vyhlašovány na úrovni měst/obcí se stavebním úřadem. Seznam vyhlášených OZKO je zveřejňován ve Věstníku MŽP. V OZKO je nutno při výkonu veřejné správy dodržovat příslušný Krajský program ke zlepšení kvality ovzduší V letech 2004-2006 byla OZKO alespoň 1x vyhlášena na území 99 středočeských obcí/měst se stavebním úřadem. Nejčastěji se jednalo o OZKO dle 24-hod limitu pro PM10 (98 obcí/měst), měně často o OZKO dle ročního limitu pro PM10 (18 obcí/měst) a ročního limitu pro NO2 (10 obcí/měst) a v jednom případě o OZKO z hlediska CO. Oblasti s překročením cílového imisního limitu byly v letech 2004 až 2006 vyhlášeny pro benzo(a)pyren na území 93 obcí/měst a pro arsen na území jednoho města.

Imisní situace Středočeského kraje (4) OZKO současně pro dva imisní limity byly v letech 2004 až 2006 jednou vyhlášeny na území 22 obcí/měst, dvakrát na území Berouna a třikrát na území Kladna a Mladé Boleslavi. Každoročně byly vyhlášeny OZKO na území měst Beroun, Černošice, Dobrovice, Kladno, Kosmonosy, Kostelec nad Labem, Mladá Boleslav, Příbram, Slaný, Stochov a Unhošť a na území obce Jesenice u Prahy. Oblasti s překročením cílového imisního limitu pro ozón nejsou vyhlašovány na úrovni měst/obcí se stavebním úřadem, ale pouze na úrovni kraje (v letech 2004 a 2005 100 % území, v roce 2006 83 % území).

Co nejvíce ovlivňuje ovzduší v obcích a co s tím lze dělat ? Problémy: zejména částice PM10, dále benzo(a)pyren a ozón Příčiny: zejména lokální topeniště a doprava Opatření: Změna způsobu vytápění * Úspory a efektivnější využívání energie * Vymístění dopravy z obcí (obchvaty) Zvýšení plynulosti dopravy v obci * Úprava a pravidelný úklid potenciálně prašných ploch Rozvoj zeleně * * Opatření vedou zároveň k omezení emisí oxidu uhličitého

Právní úprava ochrany ovzduší (1) Povinnosti obcí jsou uloženy § 50 (a § 51) zákona č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší (v platném znění), k němuž bylo vydáno 13 prováděcích předpisů (názvy uvedeny zkráceně): nařízení vlády č.351/2002 Sb., kterým se stanoví závazné emisní stropy…......ve znění nařízení vlády č.417/2003 Sb., nařízení vlády č.354/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky pro spalování odpadu, ve znění nařízení vlády č.206/2006 Sb., nařízení vlády č.117/2005 Sb., o některých opatřeních zabezpečujících ochranu ozónové vrstvy, nařízení vlády č.597/2006 Sb., o sledování a vyhodnocování kvality ovzduší, nařízení vlády č.615/2006 Sb., o stanovení emisních limitů a dalších podmínek provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, nařízení vlády č.146/2007 Sb., o emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší, nařízení vlády č.372/2007 Sb., o Národním programu snižování emisí TZL, SO2 a NOX ze stávajících zvláště velkých spalovacích stacionárních zdrojů ….

Právní úprava ochrany ovzduší (2) vyhláška MŽP č.355/2002 Sb., kterou se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících těkavé organické látky z procesů aplikujících organická rozpouštědla a ze skladování a distribuce benzinu, ve znění vyhlášky č.509/2005 Sb., vyhláška MŽP č.356/2002 Sb., kterou se stanoví seznam znečišťujících látek, obecné emisní limity, ….ve znění vyhlášek č.363/2006 Sb. a č.570/2006 Sb., vyhláška MŽP č.357/2002 Sb., kterou se stanoví požadavky na kvalitu paliv z hlediska ochrany ovzduší, vyhláška MŽP č.553/2002 Sb., kterou se stanoví hodnoty zvláštních imisních limitů znečišťujících látek…., ve znění vyhlášky č.42/2005 Sb., vyhláška MŽP č.362/2006 Sb., o způsobu stanovení koncentrace pachových látek, přípustné míry obtěžování zápachem a způsobu jejího zjišťování, vyhláška MŽP č.455/2006 Sb., o stanovení požadavků na kvalitu paliv používaných pro vnitrozemská a námořní plavidla z hlediska ochrany ovzduší.

Právní úprava ochrany ovzduší (3) Vzhledem k časté novelizaci právních předpisů doporučujeme sledovat aktuální stav na portálu vlády http://portal.gov.cz, a MŽP http://www.env.cz. Odbor ochrany ovzduší vydává k vybraným otázkám ochrany ovzduší metodické pokyny, které jsou zveřejňovány ve Věstníku MŽP ČR a na portálu MŽP.

Povinnosti obcí – doporučení (1) Obec může prakticky ovlivnit zejména výši emisí znečišťujících látek z vytápění veřejných budov a budov provozovaných výhradně za účelem podnikání a dále emise VOC z malých provozů užívajících organická rozpouštědla (např. lakovny či chemické čistírny) a emise TZL z ostatních zdrojů. Řada opatření k omezení emisí znečišťujících látek může zároveň přispět také k omezení emisí oxidu uhličitého. Obec na druhé straně v podstatě nemá přímou možnost ovlivnit způsob, jakým občané vytápějí svou domácnost, nejlepším řešením proto je zajistit a občanům nabídnout možnost alternativního způsobu vytápění (CZT, plynofikace, obnovitelné zdroje) .

Povinnosti obcí – doporučení (2) Seznámit se s Krajským programem snižování emisí Středočeského kraje a Integrovaným krajským programem ke zlepšení kvality ovzduší Středočeského kraje (č.5/2004 Věstníku) a s navazujícím Programovým dodatkem (č.3/2005 Věstníku). Seznámit se s kvalitou ovzduší v obci a specifikovat zdroje a další faktory, které na ni mají největší vliv; na tomto základě postupovat při plnění jednotlivých konkrétních povinností (informace lze získat na protálu ČHMÚ www.chmi.cz). Informovat občany o stavu ovzduší, o vlivu jednotlivých faktorů, seznámit je se zdravotními riziky, plynoucími ze znečištěného ovzduší a vysvětlovat jim nutnost omezování emisí. Věnovat vysokou pozornost vydávání stanovisek dle ustanovení § 50, odstavec 1, písmeno a (kolaudační řízení u malých zdrojů).

Povinnosti obcí – doporučení (3) Pracovat uvážlivě v oblasti kontrol a případných sankcí, přednostně se zaměřit na ty zdroje, jejichž vliv na kvalitu ovzduší v obci je prokazatelně významný. Důkladně se seznámit s vyhláškou MŽP č.355/2002 Sb., ve znění vyhlášky č.509/2005 Sb., aby mohly být účinně naplňovány povinnosti v oblasti omezování emisí VOC. Při zvažování možnosti stanovit v souladu s ustanovením § 50, odstavec 1, písmeni i) fugitivní emisní limit přihlížet také k míře obtěžování zápachem, Při stanovování výše poplatku z malých spalovacích zdrojů se orientovat zejména podle příspěvku zdroje k emisím tuhých znečišťujících látek (TZL) a k imisní zátěži okolí.

Povinnosti obcí – doporučení (4) Využívat možnost zpoplatnění emisí tuhých znečišťujících látek u ostatních malých zdrojů (např. stavby). Mírnější postup lze uplatnit v případě naplňování povinnosti dané ustanovením § 50, odstavec 2, písmeno d), respektive § 3 odstavec 5 zákona o ochraně ovzduší (omezení spalování rostlinných materiálů), protože vliv na kvalitu ovzduší je v tomto případě krátkodobý a proto věcně nepříliš významný (obvykle se jedná spíše o krátkodobé obtěžování zápachem).

Možnosti obcí - doporučení Přípravu místního programu ke zlepšení ovzduší a místního programu snižování emisí by měly zvážit ty obce, na jejichž území je opakovaně vyhlašována oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší a dále obce, které hodlají žádat o podporu z veřejných programů (existence místního programu bude velmi pravděpodobně znamenat výhodu při posuzování žádosti o podporu) . Zákaz spalování některých paliv je velmi sociálně a politicky citlivý a měl by být zvažován pouze tehdy, přinese-li prokazatelně významné zlepšení kvality ovzduší v obci.

Možné zdroje financování (1) Operační program Životní prostředí. Problematiky ochrany ovzduší se přímo dotýká Prioritní osa 2 – Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a nepřímo také Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie, prioritně zaměřena na omezování emisí skleníkových plynů. Informace o možnostech podpory a vyhlašovaných výzvách k podávání žádostí na stránce www.opzp.cz. Doporučujeme průběžně sledovat ! Výzva k podávání žádostí o podporu v rámci Prioritní osy 2 bude vyhlášena v období říjen až listopad 2008. Výzva k podávání žádostí o podporu v rámci Prioritní osy 3 bude vyhlášena v období leden až únor 2009.

Možné zdroje financování (2) Středočeský kraj má svůj vlastní Krajský fond životního prostředí. V oblasti ochrany ovzduší a klimatu je podpora v současné době zaměřena na spolufinancování projektů, podpořených v rámci Operačního programu Životní prostředí. Podporu projektů v oblasti místní dopravní infrastruktury, která mohou významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v obci, lze získat prostřednictvím Regionálního operačního programu Střední Čechy. Informace lze získat na stránce kraje www.kr-stredocesky.cz. Doporučujeme průběžně sledovat !

Co nás čeká? (legislativa ES) Zavedení imisních limitů pro částice PM2.5 (směrnice již nabyla platnost) Zpřísnění stávajících národních emisních stropů (SO2, NOX, VOC a NH3) a zavedení nového národního emisního stropu pro částice PM2.5 (schválení směrnice se očekává nejdříve v roce 2010) Vzhledem k tomu, že hodnoty imisních limitů pro PM2.5 jsou na území kraje překračovány a že se čeká výrazné zpřísnění národních (a potažmo krajských) emisních stropů, lze očekávat změnu Krajského programu snižování emisí Středočeského kraje a Integrovaného krajského programu ke zlepšení kvality ovzduší Středočeského kraje, což se promítne do řešení praktických otázek (včetně financování).

Co nás čeká? (česká legislativa) Velká novela / nový zákon o ochraně ovzduší. Návrh je ve stadiu diskuse a nebyl dosud předložen vládě. Vedle povinné transpozice nové „evropské“ směrnice o kvalitě vnějšího ovzduší (regulace PM2.5 ) je předpokládána zejména zásadní změna kategorizace zdrojů znečišťování ovzduší a vyšší pravomoc orgánů obcí vzhledem k malým zdrojům znečišťování ovzduší provozovaných k vytápění domácností. Průběžná novelizace prováděcích předpisů. Návrh vyhlášky o požadavcích na výrobky obsahující těkavé organické látky, emisních limitech a dalších podmínkách provozu zdrojů emitujících a užívajících VOC (nahradí vyhlášku č.355/2002 Sb.), Návrh vyhlášky o akčních plánech (týká se PM10 , plány budou povinné pro Prahu, Brno a kraje), Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č.146/2007 Sb., o emisních limitech a dalších podmínkách provozu spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší (úprava limitů pro oxid uhelnatý).