EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základy literární teorie
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Literární druhy a žánry
Realistický román.
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Literární teorie Pro 8.ročník.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
TYPY POVĚSTI Mgr. Michal Oblouk
Obecné poučení o literatuře
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
E PIKA – NÁSTIN ŽÁNRŮ UDSLB. 1.1 E PIKA VELKÁ E POS Chronologicky nejstarší epický žánr, známý již od starověku; v minulosti měl hlavní postavení. Chronologické.
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Napětí v literatuře.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
LITERÁRNÍ DRUHY EPIKA – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
Transkript prezentace:

EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk

Žánry malé epiky Anekdota (stručné vyprávění humorné příhody, které je zakončeno překvapivou pointou) Groteska (literární útvar založený na nesmyslnosti zápletky, na nelogičnosti situací a výstupů a na absurdním humoru)

Žánry malé epiky Příběh/Historka (jednoduché vyprávění zakončené anekdotickou nebo poučnou pointou) Bajka (veršovaný nebo prozaický příběh, ve kterém vystupují zvířata, která se chovají jako lidé)

Žánry střední epiky Báje/Mýtus (smyšlené vypravování o vzniku světa, životě bohů, stvoření lidí a zvířat) Legenda (veršované nebo prozaické vyprávění o životě, skutcích, mučednické smrti a zázracích světců) Pověst (vyprávění o skutečné události nebo osobnosti, autorem zpracované volně podle vlastní fantazie)

Žánry střední epiky Pohádka (původem lidové vyprávění, které je vymyšleno, klade důraz na fantastické prvky, vítězství dobra nad zlem) Povídka (kratší vyprávění s jednoduchou dějovou zápletkou, často končí pointou)

Žánry střední epiky Novela (vyprávění blízké povídce, avšak rozsahem delší, většinou vypravuje o jedné události, před koncem výrazná pointa) Romaneto (novela s napínavým, exotickým, záhadným či děsivým dějem, v jehož průběhu se odhaluje tajemství)

Žánry velké epiky Epos (rozsáhlá, převážně veršovaná skladba se zvolna probíhajícím dějem, vypravuje o historické události nebo činech významných jedinců) Kronika (rozsáhlý útvar, historické události jsou většinou vyprávěny chronologicky)

Žánry velké epiky Román (nejrozsáhlejší útvar se složitou stavbou, rozličná prostředí, mnoho postav, může být dobrodružný, vědeckofantastický, historický, detektivní, psychologický, válečný, humoristický, životopisný,…)