Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná."— Transkript prezentace:

1 Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná mytologie řecká, hebrejská, mezopotámská, egyptská.

2 Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Lidé si v něm vypravovali o vzniku světa, přírodních jevech, životě bohů a činech hrdinů, kteří bojovali s nadpřirozenými bytostmi.  Pro naši kulturu je významná mytologie řecká, hebrejská, mezopotámská, egyptská. EPIKA – založena na vypravování děje. LYRIKA – zachycení pocitů, dojmů, nálad.

3 Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Pro naši kulturu je významná mytologie řecká, hebrejská, mezopotámská, egyptská.  Starověká řecká literatura – eposy Ílias a Odyssea  Hebrejská literatura – hebrejská bible, která se stala součástí křesťanské bible tzv. Písma svatého.  Mezopotámská literatura – Epos o Gilgamešovi  Egyptská literatura – životopis Sinuhet Acropolis, Řecko

4 Mytologie - bájesloví Vysvětlení pojmů: EPOS – znamená slovo, řeč, pověst; je to rozsáhlá veršovaná skladba s bohatým dějem. BIBLE – soubor posvátných knih inspirovaných Bohem ŽIVOTOPIS – popis života známé osobnosti

5 Mytologie - bájesloví Starověká řecká literatura – eposy Ílias a Odyssea; autorství připisováno slepému básníkovi Homérovi (Ílion= Trója)

6 Mytologie - bájesloví Starověká řecká literatura – eposy Ílias a Odyssea; autorství připisováno slepému básníkovi Homérovi (Ílion= Trója) V obou eposech se objevují hrdinové, bohové či nadpřirozené bytosti.

7 Mytologie - bájesloví Poznámka: Dnes se užívá pojem „odysea“ pro dlouhé, strastiplné putování. Slovní spojení: „Achillova pata“ – nechráněné místo na těle „danajský dar“ – dar, který přináší zkázu „trojský kůň“ – obratně vymyšlená lest


Stáhnout ppt "Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná."

Podobné prezentace


Reklamy Google