Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25"— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25
Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava LITERÁRNÍ ŽÁNRY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25

2 EPICKÉ ŽÁNRY MALÁ EPIKA 2. STŘEDNÍ EPIKA 3. VELKÁ EPIKA

3 1. MALÁ EPIKA PŘÍBĚH BAJKA – krátký prozaický nebo veršovaný příběh, ve kterém vystupují zvířata mající lidské vlastnosti. Má alegorický smysl a didaktický účel. (Mezi malé epické žánry můžeme také počítat krátkou POVÍDKU).

4 2. STŘEDNÍ EPIKA BÁJE/MÝTUS – příběh, v němž lidé ztvárnili své představy o vzniku světa, o přírodních jevech, o bozích a lidském životě. ( mytologie/bájesloví – pro Evropu je důležitá židovská a antická mytologie). POVĚST – vychází z ústní lidové slovesnosti. Bývá vázána ke konkrétním historickým osobám a událostem, ale hojně také pracuje s fantazií.

5 POHÁDKA Hlavní hrdina = dobrý, poctivý, moudrý, pracovitý, chytrý, prochází zkouškami, vítězí nad zlem. Další rysy = ustálené formulace na začátku a na konci, číslovky 3 ( živly), 4 (roční doby), 7 ( dny v týdnu) dříve též BÁCHORKA – spojena s ústní lidovou slovesností – smyšlené vyprávění s poutavým dějem, zázračnými postavami a nadpřirozenými bytostmi.

6 POVÍDKA NOVELA Dílo s jednoduchým dějem, ve kterém vystupuje málo postav. Připouští se pouze odbočení od hlavní dějové linie a vložení epizody. Děj pomalejší, použity prvky uměleckého popisu. Zajímavý a napínavý příběh, který rychle směřuje k často nečekanému závěru – pointě.

7 ROMANETO Příběh, na jehož počátku stojí romantická, fantastická, zdánlivě nevysvětlitelná záhada, která se postupně odhaluje logickým, racionálním způsobem, často za pomoci vědeckých poznatků.

8 3. VELKÁ EPIKA EPOS- rozsáhlá báseň, která vypravuje veršem velkou řadu událostí, soustředěných kolem společného jádra. Uplatňuje se zde bohatý popis, pomalý tok děje a záliba v epizodách. ROMÁN – velká epická skladba psaná prózou. Typický je rozsáhlý děj, vyjadřuje složité vztahy mezi lidmi, obsahuje velké množství postav, jejichž charakter se v průběhu vyvíjí.

9 OTÁZKY: Jak rozdělujeme epické žánry?
Které epické žánry jsou psané veršem? Jaký je rozdíl mezi románem a eposem? Ve kterých epických žánrech se pracuje s nadpřirozenými prvky? Které epické žánry vycházejí z ústní lidové slovesnosti? Ve kterém epickém žánru se pracuje s tajemstvím, jež se postupně racionálně vysvětlí?

10 ÚKOL: Přiřaďte žánry: O kněžně Libuši, Perníková chaloupka, Illias a Odyssea, Liška a vrána, Gulliverovy cesty, Přivedla žebráka na mizinu, Newtonův mozek, příběhy Dekameronu.

11 Doporučená literatura:
LEDERBUCHOVÁ, L.: FRAUS Slovník literárních pojmů aneb Co se skrývá za slovy. Plzeň: FRAUS, 2006.


Stáhnout ppt "ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1_25"

Podobné prezentace


Reklamy Google