KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Název: VY_32_INOVACE_VZD689_20 Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 8. ročníku v návaznosti na tematický okruh Zaostřeno.
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Úžasný pohled do minulosti civilizací byl potvrzený moderní vědou o výživě. Ukazuje se, že to, co bylo jednou nazvané „Doktrína znamení“, bylo neuvěřitelně.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
Nápoj na bázi koktejlu z ovocných šťáv..
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Chryzantémy.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Název rostliny: Papája obecná
Aplikovaná biologie Vybrané pokojové rostliny s trvalými květy čeledi Orchideaceae Jarmila Kokotíková 2008/2009.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_07_PRV_Ovoce Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
Osová souměrnost v přírodě Pracovali: Vojtěch Čechák, Viktor Jelínek, Jiří Hanák, Marek Vašina,Tomáš Charvát a Otakar Kameník.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_28_PRVOUKA_OVOCNÉ STROMY
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
PANDA Sylva Havránková.
Transkript prezentace:

KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK

KAKI Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Obrázek květu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

Odborný název Tomel japonský (Diospyros kaki)

Lidový název Kaki, Tomel, Churma, Jam, Persimon, Shitse

Obrázek rostliny

Obrázek plodu

Obrázek květu

Země původu Jihovýchodní Asie – Japonsko, Čína a Korea. Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Tomelů dokonce existuje na 200 odrůd.

Chuť Nezralé plody mají trpkou, až svíravou chuť. Vyzrálé plody kaki jsou velice sladké, lahodné. Chuť je podobná broskvi a meruňce, částečně je také cítit chuť mrkve, dýně a žlutého melounu.

Barva Kaki je lesklý zářivě oranžový plod. Někdy je jeho barva až do červena.

Velikost Velikost plodu kaki je okolo 5 – 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g. Srovnáván bývá s tvarem rajčete.

Využití Kaki doporučuji jíst určitě čerstvé, protože jinak by se mohla ztratit jeho výborná chuť. Nejlepší je si ho oloupat a nakrájet jako jablko a nebo rozříznout na polovinu a lžičkou vydlabávat. I když třeba v Číně a jiných asijských zemí se kaki suší třeba jako fíky.

Zajímavosti podporuje zdravé a silné kosti je důležitý při látkové přeměně pomáhá při stresu, nervozitě a únavě pomáhá při srdečních problémech má mírný projímavý účinek posiluje imunitní systém Bonsai s plody

Použité zdroje http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/kaki/kaki-tomel-japonsky-popis.htm http://www.viviente.cz/kaki/ http://images.google.cz/images?hl=cs&q=kaki&gbv=2