KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
KAKI Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Obrázek květu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje
Odborný název Tomel japonský (Diospyros kaki)
Lidový název Kaki, Tomel, Churma, Jam, Persimon, Shitse
Obrázek rostliny
Obrázek plodu
Obrázek květu
Země původu Jihovýchodní Asie – Japonsko, Čína a Korea. Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Tomelů dokonce existuje na 200 odrůd.
Chuť Nezralé plody mají trpkou, až svíravou chuť. Vyzrálé plody kaki jsou velice sladké, lahodné. Chuť je podobná broskvi a meruňce, částečně je také cítit chuť mrkve, dýně a žlutého melounu.
Barva Kaki je lesklý zářivě oranžový plod. Někdy je jeho barva až do červena.
Velikost Velikost plodu kaki je okolo 5 – 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g. Srovnáván bývá s tvarem rajčete.
Využití Kaki doporučuji jíst určitě čerstvé, protože jinak by se mohla ztratit jeho výborná chuť. Nejlepší je si ho oloupat a nakrájet jako jablko a nebo rozříznout na polovinu a lžičkou vydlabávat. I když třeba v Číně a jiných asijských zemí se kaki suší třeba jako fíky.
Zajímavosti podporuje zdravé a silné kosti je důležitý při látkové přeměně pomáhá při stresu, nervozitě a únavě pomáhá při srdečních problémech má mírný projímavý účinek posiluje imunitní systém Bonsai s plody
Použité zdroje http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/kaki/kaki-tomel-japonsky-popis.htm http://www.viviente.cz/kaki/ http://images.google.cz/images?hl=cs&q=kaki&gbv=2