Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Arabská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Arabská říše … vznik a vývoj.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Arabové a jejich výboje
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Starověká Fénicie, Kanaán a Izrael
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
Islám Arabové.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Islám Arabové.
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Arabská říše Islám.
Registrační číslo projektu:
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Dějepis Mgr. Milan Šimek
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Byzantská říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Etruskové a založení Říma
Byzantské umění.
Arabská říše 7. ročník.
Byzantská říše Důležité pojmy
Islámské umění.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Byzantská říše.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Křesťanství a středověká Evropa
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Arabové, Turci, islám Označení materiálu:
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Arabská říše.
Byzantská říše.
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.

Základní pojmy stěhování národů západořímská říše Konstantinopol císař cézaropapismus Justinián I. byzantský sloh kočovník Muhammad Mekka islám chalífa mešita minaret Avicenna

Byzantská říše v roce 476 byla Západořímská říše vyvrácena Odoakerem a zanikla Východořímská říše se udržela i nadále jejím střediskem se stalo město Konstantinopol (dnešní Istanbul) (slovansky Cařihrad), které vzniklo na místě bývalé řecké osady Byzantion podle ní dostal celý stát název Byzantská říše

Byzantská říše Společenské uspořádání císař: hlava říše i církve (cézaropapismus) velmoži: úředníci u dvora obchodníci svobodní řemeslníci ve městech svobodní u hranic + nesvobodní (rolníci) chudina ve městech: roku 532 povstání Níká (Zvítězíš!) otroci

Zápis do sešitu První středověké říše Byzantská říše Východořímská říše, střediskem se stalo město Konstantinopol na místě osady Byzantion → Byzantská říše Společenské uspořádání císař: hlava říše i církve (cézaropapismus) velmoži: obchodníci svobodní řemeslníci svobodní u hranic + nesvobodní (rolníci) chudina otroci

Byzantská říše Historie boje s Peršany, Slovany a Avary největšího územního rozmachu bylo dosaženo za císaře Justiniána I. (527-565) ten nařídil vypracovat zákoník shrnující a upravující zásady římského práva po roce 650 však říše ztrácí východní oblasti na asijském území (výboje Arabů), velkou část Balkánu a Apeninský poloostrov (8. stol.) po roce 1070 význam Byzance klesá, na východě útočí Turci

Byzantská říše Kultura na vysoké úrovni byla matematika, literatura a dějepisectví typický je tzv. sloh byzantský, staví se chrámy zastřešené kupolí, zdobené mozaikami, sochami a ikonami (obrazy s náboženským námětem) chrám Hagia Sophia (Boží moudrosti) v Konstantinopoli obr. 1

Zápis do sešitu Historie Kultura boje s Peršany, Slovany a Avary největší územní rozmach za císaře Justiniána I. (527-565) zákoník shrnující a upravující zásady římského práva po roce 650 říše ztrácí východní oblasti, velkou část Balkánu zabral stát Bulharů. Na Apeninský poloostrov pronikají Langobardi a Frankové (8. stol.) po roce 1070 význam Byzance klesá, na východní hranici útočí Turci Kultura matematika, literatura a dějepisectví byzantský sloh, chrámy zastřešené kupolí, zdobené mozaikami, sochami a ikonami (obrazy s náboženským námětem) – chrám Hagia Sophia v Konstantinopoli

Arabská říše domovem Arabský poloostrov (obchodní křižovatka mezi Středomořím a Indií, Afrikou) kočovní pastevci: koně, velbloudi, ovce a kozy boj mezi kmeny o pastviny, po roce 662 sjednocuje jednotlivé kmeny Muhammad (Mohamed), zakladatel islámu roku 635 dobyl chalífa (panovník) Omar Egypt a východní Středomoří roku 711 se Arabové vylodili na Pyrenejském poloostrově a založili tam svůj stát (hlavní město Cordoba) – střety s Franky (732 Arabové poraženi u Poitiers) největší rozmach arabské říše kolem roku 800 za panování chalífy Háruna ar-Rašída, který učinil hlavním městem Bagdád

Arabská říše zruční řemeslníci, tkaní koberců; zdatní obchodníci arabský stavební styl: mešity s minarety umění hlavně ornamentální, zákaz zobrazování živých tvorů obr. 2

islám – jediný bůh Alláh, posvátná kniha Korán posvátná místa muslimů jsou města Mekka (rodiště Mohameda) a Medína (město, kam Mohamed odešel) islám – jediný bůh Alláh, posvátná kniha Korán jazyk arabština, rozvinuté lékařství (Avicenna), astronomie, matematika obr. 3

Zápis do sešitu Arabská říše Arabský poloostrov, kočovní pastevci boj mezi kmeny, po roce 662 sjednocuje kmeny Muhammad (Mohamed), zakladatel islámu roku 635 dobyl chalífa (panovník) Omar Egypt a východní Středomoří roku 711 vylodění na Pyrenejském poloostrově založení státu (hlavní město Cordoba) – střety s Franky (732 Arabové poraženi u Poitiers) největší rozmach kolem roku 800 za panování áruna ar-Rašída, hlavním město Bagdád stavební styl: mešity s minarety posvátná místa města Mekka (rodiště Mohameda) a Medína islám – bůh Alláh, posvátná kniha Korán jazyk arabština, rozvinuté lékařství (Avicenna), astronomie, matematika

OPAKOVÁNÍ První středověké říše Arabská říše Byzantská říše Východořímská říše, střediskem se stalo město Konstantinopol na místě osady Byzantion → Byzantská říše Společenské uspořádání císař: hlava říše i církve (cézaropapismus) velmoži: obchodníci svobodní řemeslníci svobodní u hranic + nesvobodní (rolníci) chudina otroci Historie boje s Peršany, Slovany a Avary největší územní rozmach za císaře Justiniána I. (527-565) zákoník shrnující a upravující zásady římského práva po roce 650 říše ztrácí východní oblasti, velkou část Balkánu zabral stát Bulharů. Na Apeninský poloostrov pronikají Langobardi a Frankové (8. stol.) po roce 1070 význam Byzance klesá, na východní hranici útočí Turci Kultura matematika, literatura a dějepisectví byzantský sloh, chrámy zastřešené kupolí, zdobené mozaikami, sochami a ikonami (obrazy s náboženským námětem) – chrám Hagia Sophia v Konstantinopoli Arabská říše Arabský poloostrov, kočovní pastevci boj mezi kmeny, po roce 662 sjednocuje kmeny Muhammad (Mohamed), zakladatel islámu roku 635 dobyl chalífa (panovník) Omar Egypt a východní Středomoří roku 711 vylodění na Pyrenejském poloostrově založení státu (hlavní město Cordoba) – střety s Franky (732 Arabové poraženi u Poitiers) největší rozmach kolem roku 800 za panování Háruna ar-Rašída, hlavním město Bagdád stavební styl: mešity s minarety posvátná místa města Mekka (rodiště Mohameda) a Medína islám – bůh Alláh, posvátná kniha Korán jazyk arabština, rozvinuté lékařství (Avicenna), astronomie, matematika

Otázky a úkoly Proč se Východořímské říši říká Byzantská říše? Čím se vyznačuje byzantský sloh? Vyjmenuj znaky islámu. Vzpomeň si, kdo to byl Mojžíš, Ježíš a Mohamed.

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-08-02]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 7 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vydání. Redaktor Václav Fronk. Plzeň: Fraus, 2009, 160 s. ISBN 978-807-2385-584. [2014-08-02] obr. 1 – Hagia Sophia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Aya_Sofia_%286526100935%29.jpg/640px-Aya_Sofia_%286526100935%29.jpg obr. 2 – modrá mešita http://www.slapoty.cz/photos/175/5939.jpg?max_width=660&max_height=500 obr 3 – kaaba v Mekkce http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Kaaba_i_Mekka.jpg