SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realizace opatření ve vazbě na projekt „Čisté povodí Svratky“
Advertisements

Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
BOTANIKA SINICE (CYANOPHYTA)
Život se strunou hřbetní..
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Nanočástice elementárního železa - multifunkční a ekologicky šetrný
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Globální svět.
Biotopy ČR.
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Mýdla Mgr. Lenka Fasorová.
Prací prostředky Prací prostředky. Jaké jsou prací prostředky?? Určité tkaniny vyžadují speciální prací prostředky, protože při používání nevhodných pracích.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_599.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
Biologie 1.E
Sinice a jejich vliv na člověka
Ivana Trefilíková 2. ročník MBB
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.18.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Životní prostředí Petr Machala.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Sinice jsou Sinice jsou velice jednoduché prokaryotické organismy - s jistým zjednodušením je možno říci, že se jedná o gramnegativní bakterie s chlorofylem.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
RYBNÍK JAKO CELEK.
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt Kapitola II. Cyanophyta (Sinice) Nostocales ŘÁD: Nostocales přímá vlákna nebo s nepravým větvením, akinety.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Bc. Radim Syrovátka CNP 1 ZSF JU v Českých Budějovicích.
CYANOBACTERIA. Cyanobacteria/Cyanophyta Prokaryotické rostliny Pravděpodobný vznik – před 3-3,8 mld lety Autotrofní ( nejčastěji fototrofní ) Jednobuněčné.
Dinophyta obrněnky (Dinozoa, Dinoflagellata ). Dinophyta Jednobuněční bičíkovci Stáří asi 600 mil. let povrch bičíkovců pokrývá obal (amfiesma, téka)
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
VY_32_INOVACE_31_Žahavci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt Vodní květy sinic Biomineralizace Biotechnologie.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Využití solí Chemie 9. třída.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Chemické složení živých organismů
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Chlorophyl Chlorela Spirulina Tolice vojteška Mladá pšenice Mladý ječmen.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
Jak neznečišťovat vodu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
čichový, chuťový a hmatový
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Transkript prezentace:

SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007 Zdravotně sociální fakulta v Českých Budějovicích Aplikovaná radiobiologie a toxikologie SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007

Sinice Prokaryota (shluk molekul nukleových kyselin) složkou půdní mikroflóry, sladkovodního i mořského planktonu fotosyntetizují široká ekologická šíře (-180°C až 85°C) nepohlavní rozmnožování (dělení) klidové formy – výtrusy symbióza (sinice a lišejník, sinice a čtverzubec) tvorba vodního květu tvorba jedovatých toxinů

Vodní květ = masový rozvoj řas a sinic při hladině Sinice: Anabaena, Microcystis, Aphanizomenon Příčiny: eutrofizace vody (velké množství živin) fosfáty (PO4 –3) – z pracích prostředků teplota vody světlo

Nebezpečí pro člověka CYANOTOXINY Alergie Ekzémy Rakovinné bujení Podráždění kůže a sliznic Poškození jater a nervových buněk CYANOTOXINY

Nebezpečí pro ryby Tvorba toxinů Silné okysličení vody přes den X silné odkysličení vody v noci Namnožení zooplanktonu

Fosfáty jako příčina vodního květu obsaženy v pracích prášcích a prostředcích do myček fosfáty se dostávají ze splaškových vod až do přírodních vod většina čistíren odpadních vod nedokáže fosfáty odstranit bezfosfátové prášky!

Bezfosfátové prací prášky 1995 "Dobrovolná dohoda o snižování dopadu pracích prostředků na životní prostředí" uzavřená mezi Ministerstvem životního prostředí a Českým sdružením výrobců mýdla a pracích prostředků (CSDPA) stanovila celkový obsah fosforu na 5,5% hmotnosti prášku 23.7.2001 Dodatek č.2 – zavedení bezfosfátových prostředků do roku 2005

Zdroje: Drábková M., Maršálek B., Jančula D., Podporujete výběrem pracího prášku nežádoucí růst sinic? (2005) Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny, http://www.sinice.cz/." Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny (2005) Sinice a koupání v přírodě. Centrum pro cyanobakterie a jejich toxiny, http://www.sinice.cz/. Vencl Š.,Sinice-aktuální problém našich vod (2005), http://www.priroda.cz/clanky.php?datail=398 Znachor P., Sinice a vodní květ (2005), http://www.stranypotapecske.cz/teorie/sinice.asp?str=200408091150070