Geologie a Její vědy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
BIOCHEMIE.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
RISK Minerály.
Chemie technické lyceum 1. ročník
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Předmět studia chemie, historie
Horniny Vladislava Zubrová.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Geologie věda o zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Chemie a její obory.
Úvodní informace struktura předmětu: 14 přednášek à 2 hodiny + 14 cvičení, exkurze zakončení předmětu: zápočet, zkouška, 6 kr. bodů podmínky k zápočtu:
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Institut environmentálního inženýrství 546
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Nerosty Filip Bordovský.
Systematická mineralogie Sulfidy
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Složky krajiny a životní prostředí
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
VY_52_INOVACE_PŘ.9.30 –VĚDY O ZEMI– pracovní list
Práce geologa v terénu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
CHEMIE KOLEM NÁS.
* Sopky v České republice * Typy a druhy vrás * Zvětrávání
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s s jednotlivými geologickými.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
GEOLOGICKÉ VĚDY PRÁCE GEOLOGA (1)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
Krajina a životní prostředí
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Systematická mineralogie Oxidy - nehydratované
Vztahy geografie k ostatním vědám
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
PLANETA ZEMĚ.
Mgr. Josef Havíř, Dr., RNDr. Libor Vejmělek, PhD.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Geologické vědy /po výkladu zapiš do sešitu/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
Znečištěné místa na Slovácku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Geologie a Její vědy

Co je to Geologie.? Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu. Jedná se vlastně o vědu deskriptivní (popisnou), analytickou (poskytuje výklad dějů) a historickou. Také se jedná o vědu časoprostorou, protože zhodnocuje jevy určitého prostoru v určité době.

Geologické vědy.! Mineralogie a Petrologie Paleontologie a Hydrologie Geochemie a Geofyzika Inženýrská geologie a Ložisková geologie

Mineralogie Petrologie -Nejstarší z Geologických věd. Název pochází z latinského slova minera (ruda). Věda je to velmi stará a velmi široká. Mineralogie studuje vlastnosti minerálů (chemické složení, barva, tvrdost, vryp, lesk, štěpnost, lom, hustota, krystalová soustava atd.), jejich vznik, místa výskytu, minerální parageneze atd. Mineralogie má celkem úzké vztahy k chemii, fyzice, geometrii a matematice. Petrologie -pochází z řeckého slova petra (skála). zkoumá horniny ze všech možných hledisek. -má velmi úzký vztah k mineralogii, protože horniny se ve většině případů sestávájí z minerálů - tzv. horninotvorné minerály, které můžeme rozdělit na hlavní, vedlejší a akcesorické (pod 1% obsahu v hornině).

Paleontologie Hydrologie - Z řeckých slov paleo (minulý) a onta (existující věci). - Studuje vývoj života na Zemi. Opírá se přitom především o nálezy zachovalých zbytků organismů v usazených horninách. Ačkoli paleontologii počítáme mezi geologické vědy má také blízko k biologii. Hydrologie -zkoumá původ, výskyt, pohyb a fyzikální a chemické vlastnosti podzemní vody. Hydrogeologické problémy se však řešily od dob před řadou tisíc let, kdy lidé začali budovat sídliště s větším počtem obyvatel a museli zajistit zásobování vodou a závlahy (Egypt, Mezopotámie, Čína, Řecko atd.) Hydrogeologie se vyvíjela paralelně s Vodním hospodářstvím.

Geochemie - studuje distribuci a migraci chemických prvků a jejich sloučenin v přírodních materiálech a procesy, které k tomu vedou. Dříve bylo cílem geochemie přispívat svými průzkumy k vyhledávání ložisek nerostných surovin. Díky těžbě těchto surovin a i jiným aktivitám lidské společnosti došlo ke vzniku mnoha ekologických zátěží. Nyní geochemie řeší problémy jejich sanace. Dnes má tedy geochemie velký význam v oblasti životního prostředí - provádí monitoring znečištění a vyhledává zdroje znečištění a navrhuje způsoby zamezení šíření znečišťujících látek. Geofyzika -zabývá se studiem fyzikálních polí v Zemském tělese a v jeho okolí (na povrchu Země, v dolech, ve vrtech, na dně oceánů, ve vzduchu). Může se jednat o pole přirozená (gravitační pole, magnetické pole, teplené pole, pole přirozené radioaktivity atd.) či o pole uměle vyvolaná (elektrické pole, sezmické vlnění). Fyzikálními parametry se tedy nepřímo měří geologické projevy

Inženýrská geologie Ložisková geologie -Zabývá se především vztahem geologického prostředí se stavbami různého druhu. Její chabé počátky sahají do doby, kdy byly geologové příležitostně přivoláváni ke stavebním nehodám. U nás je za zakladatele inženýrské geologie považován Quido Záruba, který v roce 1954 vydal učebnici inženýrské geologie. K rozvoji této disciplíny vedly různé katastrofy jako např. sesuv v roce 1963 na přehradě Vaiont v Itálii, kde se vlivem výstavby přehrady zavodnili pískovcové horniny, které se do přehrady sesunuly a způsobily mohutný přeliv vody z přehrady, který zabil více než 2000 lidí (přehrada však vydržela). Ložisková geologie -Zabývá se studiem rud, nerud a kaustobiolitů (uhlí, ropa, zemní plyn atd.) v místech, kde jejich akumulace nabývají ekonomického významu - ložiska nerostných surovin. Zabývá se klasifikací ložisek a jejich genezí. Mezi úkoly ložiskové geologie patří také vyhledávání nových ložisek.

Význam geologických věd pro člověka..! Můžeme studovat složení hornin, chemické vzorce minerálů. A dále zjišťovat zda je přítomná nerostná surovina a zdali má význam jí těžit. Zdali můžeme postavit na některém místě budovu aniž by se propadla.Nebo abychom věděli co zde dřív žilo za zvířata.

Vypracoval: Josef Pospíšil 9. tř. Dne: 25.9.2008 Čerpal jsem: - Učebnice Přírodopisu pro 9.ročník - www.gweb.cz