Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nerosty Filip Bordovský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nerosty Filip Bordovský."— Transkript prezentace:

1 Nerosty Filip Bordovský

2 Nerosty Nerosty = minerály
jsou neživé přírodniny s určitým chemickým složením a vnitřní stavbou. Věda, která zkoumá stavbu a vlastnosti nerostů se nazývá mineralogie! Nejčastější nerosty v zemské kůře jsou: křemen, křemičitany a uhličitany.

3 Nerosty vznikají krystalizací z roztoků nebo magmatu.
Vznik a tvar nerostů Nerosty vznikají krystalizací z roztoků nebo magmatu. Krystaly mají vnitřní stavbu a určitou souměrnost. Shluky krystalů nazýváme drůzy! nerosty bez vnitřního uspořádání nazýváme beztvaré (amorfní). Prvky souměrnosti krystalů: střed souměrnosti osa souměrnosti rovina souměrnosti

4 Geoda a krystalové drůzy

5 Krystalové soustavy: Každá soustava je určená typem osního kříže
trojklonná – úseky na osách různě dlouhé, všechny úhly kosé jednoklonná - úseky na osách různě dlouhé, svislá osa je kolmá na pravolevou kosočtverečná - úseky na osách různě dlouhé, všechny osy jsou kolmé čtverečná – úseky na vodorovných osách jsou stejné, všechny osy jsou kolmé šesterečná – 4 osy, vodorovné osy jsou stejně dlouhé v úhlu 60° krychlová - úseky na osách stejné, osy jsou vzájemně kolmé. Některé nerosty mohou krystalizovat v různých soustavách např. uhlík vytváří diamant nebo grafit!

6

7 Fyzikální vlastnosti:
Vlastnosti nerostů Fyzikální vlastnosti: hustota, tvrdost, štěpnost, křehkost, kujnost, barva, lesk, vryp, žáruvzdornost, el. vodivost, magnetičnost. Stupnice tvrdosti: Učebnice s . 22 – opsat a naučit!!! Chemické vlastnosti: např. rozpustné ve vodě, rozpustné v kyselinách či louhu, nerozpustné.

8 Drahé kameny Tvrdé nerosty se zvláštními optickými vlastnostmi (leskem, zbarvením, průhledností) Např. diamant, odrůdy korundu – rubín a safír, u nás granáty a acháty. Cena závisí na velikosti, vzhledu a zvyšuje se vybroušením!

9

10 Domácí úkol! Zjistěte, jaké drahé kameny byly použity k osázení Českých korunovačních klenotů a jaká je jejich přibližná cena?


Stáhnout ppt "Nerosty Filip Bordovský."

Podobné prezentace


Reklamy Google