2. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, 13. března 2007 Příprava zprávy o plnění Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
ECVET v Programu celoživotního učení
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Koncepce péče o staré občany
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Obsah Evropský.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Stárnutí a strategické dokumenty
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Ministerská konference EHK OSN o stárnutí
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

2. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, 13. března 2007 Příprava zprávy o plnění Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí a nového programu pro stárnutí a starší osoby

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Strategie pro Madridský plán (MIPAA) - zdraví, prostředí, rozvoj Sociální a ekonomický program pro stárnoucí společnost Doporučení pro politiku a společnost Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí (Berlín, 2002)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 1 Integrovat stárnutí do všech politik a uvést společnost a ekonomiku do souladu s demografickými změnami s cílem dosáhnout společnost pro občany v každém věku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 2 Zajistit plnou integraci a účast starších lidí ve společnosti.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 3 V reakci na stárnutí obyvatelstva podporovat spravedlivý a udržitelný ekonomický růst.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 4 Přizpůsobit systémy sociální ochrany demografickým změnám a jejich sociálním a ekonomickým dopadům.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 5 Umožnit trhům práce reagovat na ekonomické a sociální důsledky stárnutí obyvatelstva.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 6 Podporovat celoživotní učení a přizpůsobovat vzdělávací systémy měnícím se ekonomickým, sociálním a demografickým podmínkám.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 7 Usilovat o zajištění kvality života v každém věku a o zachování nezávislého života ve zdraví a v pohodě (well-being).

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 8 Prosazovat genderový přístup ve stárnoucí společnosti.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 9 Podporovat rodiny poskytující péči starším lidem a prosazovat solidaritu mezi generacemi a uvnitř generací v rodinách.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , ZÁVAZEK č. 10 Podporovat provádění a další aktivity v rámci plnění Regionální implementační strategie prostřednictvím regionální spolupráce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Hodnocení RIS/MIPAA „Bottom-up approach“, participativní hodnocení plnění plánu (Jde o starší lidi a jejich vidění problému) Indikátory RIS (demografie, příjem a materiální situace, trh práce, penzijní systém) -

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Od roku 2002 Guidelines – struktura, participativní přístup (MIPAA) 2 až 3 závazky podrobnější hodnocení 1 závazek „bottom-up“ participativní hodnocení Hodnocení RIS/MIPAA

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Systémy sociální ochrany a demografické změny? (4) Kvalita života v každém věku a zachování nezávislého života ve zdraví? (7) Vzdělávání, celoživotní učení a trh práce? (5,6) ….rodina, ženy? (8,9…) Které oblasti RIS prioritou pro Českou republiku?

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Cíle se prolínají a nedají se oddělit! Dvě průřezové a provázané priority – integrace starších osob a ekonomický rozvoj (integrace do společnosti - integrace do rozvoje) Zdraví, zaměstnanost, sociální ochrana (včetně zdravotně sociálních služeb) Které oblasti RIS prioritou pro Českou republiku?

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Zkušenosti a názory lidí v centru zájmu Focus groups, profesionálové, rodina, kvalitativní výzkum atd. NGO, univerzity a výzkumné instituce, sociální partneři atd. „Bottom-up“ přístup

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Kdo by měl rozhodnout, kde použít bottom-up? Starší lidé sami… Co považují za nejdůležitější (sociální vztahy, rodina, zdraví, materiální situace?) Ženy, muži, sociální skupiny, město, venkov….- rozdíly v prioritách? Které oblasti pro „bottom-up“ hodnocení?

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Zkušenosti a problémy starších lidí na trhu práce, Hodnocení zdravotní péče a služeb Které oblasti pro „bottom-up“ hodnocení?

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Konference UNECE o stárnutí listopadu 2007, León (Španělsko) Hodnocení RIS a určení priorit pro další období NGO forum (den před konferencí) Třetí den - účast ministrů, ministerský kulatý stůl (mezegenerační solidarita) Politická deklarace

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Konference UNECE o stárnutí Tematické panely (2 paralelně): –Celoživotní učení, růst, prodloužení pracovního života –Stárnutí a chudoba –Kvalita života, nezávislý život, životní podmínky –Zdraví, pohoda (wellbeing) a aktivní stárnutí –Vyvážená strategie péče ve stárnoucí společnosti –Výzkumné potřeby v oblasti stárnutí

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Hodnocení RIS - konference UNECE o stárnutí Národní zprávy o plnění RIS – podklad pro UNECE konferenci Příležitost pro prezentaci projektů, přístupů! Příležitost pro vymezení problémů a stanovení priorit pro další období!

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Příprava konference Přípravný výbor (zástupci zemí, focal points) – dvě setkání (květen a říjen 2007) Pracovní skupina (Task Force Monitoring RIS), Expertní skupina UNECE (společné setkání 26. až 27. února 2007, Vídeň)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Národní program přípravy na stárnutí na období 2003 až 2007 Usnesení vlády č. 482 (květen 2002) První zpráva o plnění - listopad 2005 Druhá zpráva o plnění – říjen 2007 Návrh nového programu – říjen 2007 Komplexní program,východisko pro ucelený přístup, chyběl mechanismus monitorování Nedůsledná implementace principů v některých oblastech

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Příprava nového programu Pracovní skupina – resorty, experti Rada vlády pro seniory a stárnutí populace

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Harmonogram Květen, popř. červen 2007 – první verze Říjen 2007 – nový program

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Struktura programu Cíle, priority Popis vývoje (pozitiva, negativa), deskriptivní (analytická) část Formulace konkrétních opatření Odpovědnost, termín

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Koncepce v zahraničí „Sure start to later life“ (UK) „National framework for older persons“ (UK) „Programme on Ageing Workers – Finland“ „The New Zealand Positive Ageing Strategy“

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Priority nového programu Soubor priorit v základních oblastech zdraví, zaměstnanosti, vzdělávání, participace, informovanosti, služeb a prostředí Soubor hodnot (cílů) a nejdůležitějších problémů (nedostatků)

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Priority nového programu Zaměření na potřeby starších lidí v –Profesích –Službách –Prostředích

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Témata, problémy pro diskusi Jeden kontakt, Umírání, paliativní péče, Volný čas, sociální kontakty, Dostupnost krizových služeb, Tísňová péče, Rehabilitace, disabilita Zvyšování povědomí společnosti, lidská práva

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb, Na Poříčním právu 1, Praha 2, tel: , Děkuji za pozornost.