Osobní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Hospodaření s penězi Milena Tichá
Kudy vlastně putují peníze
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Kapitálový trh jako zdroj financování
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Nástroje finančního trhu
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
O FIRMĚ DATALIFE PROFESIONÁLNĚ spolupracujeme s těmi nejlepší finančními společnostmi na trhu jak u nás tak v zahraničí. společnost Datalife nabízí profesionální.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.4.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 27.července 2012 Název: VY_62_INOVACE_
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
5 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ. 2 1) Neorientujte se podle zpětného zrcátka ● Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Ing. Lucie Kratochvílová
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Ekonomika investic.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Finanční plánování Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Praktické cvičení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Finanční gramotnost – klidná cesta rozbouřeným mořem financí Jaké znalosti a dovednosti musíme mít, abychom naplnili vlastní cíle?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Investice.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Začínáme finančně plánovat
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
Ing. Václav Kovalovský JHK-kapitálové trhy a investice
Transkript prezentace:

Osobní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní definice Osobní finance – představují aplikaci principů finanční ekonomie na individuální a rodinná finanční rozhodnutí. Osobní finance – zahrnují všechny finanční aspekty našeho života (rozpočet domácnosti, spoření, pojištění, daňové otázky, úvěry, investování ……). Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní otázky osobních financí Jak vysoké jsou moje (měsíční, roční) příjmy, resp. příjmy mojí rodiny? Z čeho se skládají? Jak se bude měnit jejich výše v budoucnu? Je možné zvýšit moje příjmy? Jakým způsobem, a o kolik? A analogicky: Jak vysoké jsou moje (měsíční, roční) výdaje, resp. výdaje mojí rodiny? Z čeho se skládají? Jak se bude měnit jejich výše v budoucnu? Je možné moje výdaje snížit? Jakým způsobem, a o kolik? Jakým způsobem moje příjmy využiji co nejlépe? Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní otázky osobních financí Kolik jsme schopni ušetřit? A jak nejlépe zhodnocovat ušetřené finanční prostředky? Kolik peněz budeme potřebovat na výchovu a vzdělání svých dětí? Kolik peněz budeme potřebovat na pořízení bydlení? Kolik peněz budeme mít k dispozici při odchodu do důchodu? Jakou životní úroveň si chci v té době zabezpečit? Jak zvládnout současná i budoucí rizika? Jak vysoký je můj majetek a jak vysoké jsou mé závazky? Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Cíl osobních financí Hlavním cílem osobních financí je snaha o maximalizaci tržní hodnoty osobního majetku. Cílem každého jednotlivce je snaha o jeho dlouhodobou prosperitu a zajištění dlouhodobě (přiměřeně) vysoké (zvyšující se) životní úrovně. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Důležitá životní rozhodnutí Investování do správných aktiv. Chraňte svá aktiva! Volba povolání (podnikání x zaměstnání). Volba přiměřeného životního stylu. Zadlužujte se přiměřeně a v „nutných“ případech. Radost z dětí má své finanční vyjádření. Manželství je finanční oříšek. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Dílčí finanční cíle Spoření Investování Optimalizace výnosů Zabezpečení „trvalých“ budoucích příjmů Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Investování versus osobní finance Investování je součástí oboru finance. Jste-li soukromý investor, pak bude součástí vašich osobních financí. Zastupujete-li nějakou společnost, pak bude investování součástí vašich firemních financí Osobní finance je pojem, který zahrnuje všechny finanční aspekty vašeho života. Patří sem rozpočet vaší domácnosti, spoření, různé druhy pojištění, daňové otázky, úvěry a v neposlední řadě i investování. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Co předchází investování Samotnému investování by mělo předcházet zabezpečení základních finančních potřeb: pokrytí běžných výdajů, zajištění úplného a včasného splácení dluhů, pokrytí životních a majetkových rizik, vytvoření finanční rezervy pro nečekané výdaje. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Co předchází investování Jakmile dokážeme pokrýt tyto základní finanční potřeby, přichází na řadu investování: Určíme si vlastní investiční strategii. V ní definujeme, na jak dlouho budeme investovat, jak často budeme investovat, zda pravidelně či jednorázově, a kolik prostředků budeme chtít investovat, případně v budoucnu cílově vytvořit. Zároveň je třeba si odpovědět na otázku, jaké riziko jsme ochotni při investování nést. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Magický trojúhelník investování Kritéria rozhodování Výnos Riziko Likvidita výnos likvidita riziko Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Magický kruh investování Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Výběr aktiv Aktivum je cokoliv, co má nějakou hodnotu plynoucí z významu pro člověka. Aktiva mohou být finanční nebo nefinanční. Aktiva, do kterých investujeme, nazýváme investiční instrumenty nebo investiční nástroje. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Výběr aktiv Finanční aktiva jsou například akcie, dluhopisy, podílové listy či směnky. Finanční jim říkáme proto, že samy o sobě nepřinášejí majiteli užitek. Vyjadřují pouze finanční pohledávku. Nefinanční (reálná) aktiva jsou nemovitosti, umělecké předměty či komodity (jako ropa, pšenice nebo víno). Ty mají reálnou podobu a samy o sobě jsou člověku užitečné. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Individuální možnosti investování Reálná aktiva Nemovitosti Umění, šperky, starožitnosti Komodity (zlato, drahé kovy, ropa, atp.) Víno Finanční aktiva Bankovní vklady Stavební spoření Penzijní připojištění Akcie, Obligace Podílové fondy Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Řiďte se více rozumem, než emocemi. Chtivost, euforie, obavy či panika jsou emoce, které mohou vaší investici ublížit. Pokud se necháte příliš unést náladami trhu, snadno nakoupíte nebo prodáte v nevhodnou dobu. Myslete dlouhodobě. Investování je dlouhodobá záležitost. Nenechte se zneklidnit denními výkyvy v hodnotě vaší investice. Investujte a vytrvejte. Myslete na svůj finanční cíl. Nikdo neví, jakým směrem se pohne akciový trh krátkodobě, ale všichni víme, jakým směrem se bude pohybovat dlouhodobě. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Neinvestujte do něčeho, čemu nerozumíte. Dříve než do něčeho vložíte své peníze, opatřete si co nejvíce informací o nabízeném produktu. Zkuste jej porovnat s ostatními nabídkami. Vyberte si takový, který zní rozumně, nikoliv jen lákavě. Nevíte-li si rady, obraťte se na investiční profesionály. Diverzifikujte. Neukládejte své peníze pouze do jednoho druhu aktiva, natož pak do aktiva jediného emitenta. Vyberte si z celé škály akcií, dluhopisů, podílových fondů, bankovních vkladů i nefinančních aktiv. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Připravte se na chyby. I ti nejzkušenější investoři se dopouštějí chyb. Pokud se chyby dopustíte vy, připusťte si ji, zhodnoťte ji a poučte se z ní. Napříště se takové chyby určitě vyvarujete. Nesázejte na horké tipy. Investiční doporučení analytiků v novinových článcích a televizním zpravodajství nejsou nejlepším vodítkem pro investora. Většinou se totiž o nich dozvídáte se zpožděním. Navíc ti, kdo investiční doporučení dávají, nenesou riziko spojené s vaším investičním rozhodnutím. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Jednejte pouze s firmami, které mají příslušná povolení. Připusťte přiměřené riziko. Pokud máte obavu z jakéhokoliv rizika, budete odkázáni na investice, které sotva překonají inflaci. Nebojte se připustit riziko, které se po důkladné analýze ukáže být přiměřeným. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Nesnažte se rychle zbohatnout. Pokud vidíte investování jako příležitost k rychlému zbohatnutí, pak snadno připustíte nepřiměřené riziko a místo investování se pustíte do spekulace. V takovém případě můžete snadno prodělat. Začněte finanční rezervou. Nezapomeňte na poplatky. Při výběru vhodného investičního nástroje nezapomeňte, že jsou s jeho nákupem spojeny poplatky. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Zapomeňte na to, co bylo. Neohlížejte se příliš na minulou výnosnost cenných papírů či podílových fondů. Ta není pro budoucnost důležitá. Soustřeďte se raději na kvalitu daného aktiva, jeho budoucí potenciál a budoucí rizika. Nesnažte se "časovat trh". Myslíte si, že dokážete určit, kdy je trh takzvaně "nahoře" a kdy "dole"? V určitých případech možná ano. Statistiky ovšem jasně dokazují, že žádný z profesionálních portfolio manažerů není schopen toto předpovídat systematicky a spolehlivě. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Základní investiční zásady Začněte co nejdříve. Čím dříve začnete investovat, tím delší čas bude mít vaše investice pro zhodnocení. Nenechávejte zbytečně peníze ležet ladem na málo úročených bankovních účtech. Pamatujte, že největší chybou je neinvestovat vůbec. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí

Bonus: Buffettova pravidla investování 1. Nikdy neprodělej!!! 2. Nikdy nezapomeň na pravidlo č.1!!! Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí