Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.15.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.15."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Kam uložit peníze Anotace: Materiál stručně prezentuje studentům proč je žádoucí a přínosné investovat a nabízí možnosti investování peněžních prostředků.

2 KAM ULOŽIT PENÍZE V současné době existuje velké množství produktů na trhu, kam je možné uložit naše peníze. Záleží jen na nás, našich znalostech, zkušenostech a dovednostech, jak dobře s nimi naložíme, zda vložené prostředky zhodnotíme, či nikoliv.

3 Proč investovat? Zajištění bydlení Vzdělání Úspory pro vzdělání dětí Zabezpečení na stáří Finanční start pro dospělé děti Jiné dlouhodobé finanční cíle (auto…) Ochrana úspor před inflací aj.

4 Možnosti investování Investice do akcií Investice do dluhopisů Investice do hypotéčních zástavních listů Investice do drahých kovů Investice nemovitostí Investice do cizí měny Investiční životní pojištění Investice do sběratelských karet (např. NHL, Magic)

5 Jiné možnosti ukládání peněz Bankovní vklady Penzijní připojištění Stavební spoření

6 1. Investice do akcií Akcie je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka, a to: podílet se na zisku (výplata dividend), podílet se na řízení společnosti (hlasovat na valné hromadě akcionářů), podílet se na likvidačním zůstatku společnosti (pokud jde firma do likvidace). Rozlišujeme: - akcie na jméno, na majitele - akcie listinné, zaknihované - akcie zaměstnanecké, speciální

7 2. Investice do dluhopisů Vydává banka, podnik, město, stát a znamenají závazek mezi dlužníkem a věřitelem dlouhodobého charakteru. Dlužník se zavazuje vrátit půjčenou částku navýšenou o stanovený úrok. Rozlišujeme: - na jméno, na majitele - listinné, zaknihované - se zárukou, bez záruky - s pevným úročením, s proměnlivým úročením

8 3. Investice do hypotéčních zástavních listů Vydává je banka, jsou ručeny hypotékou (zástavou nemovitostí). Princip:

9 4. Investice do drahých kovů Investice do zlata, stříbra, platiny, diamantů, briliantů, aj. V dobách nejistoty jsou drahé kovy tím artiklem, kdy jejich cena významně narůstá. Díky nim docílíte omezení kolísání hodnoty majetku, při jakékoli krizi.

10 5. Investice do nemovitostí Koupě domu, bytu, pozemku….s možným následným prodejem…

11 6. Investice do cizí měny Nákup cizí měny a obchodování s ní. Obchodování s měnami vypadá v tak, že „přeléváte“ peníze z jedné měny do druhé. Sledujete a věříte, že se změní kurz a vy na této změně kurzu a nebo na dalších aspektech transakce (např. na vyšším úroku za uložení peněz) vyděláte.

12 7. Investiční životní pojištění Investiční pojištění nabízí vyšší zhodnocení, ale také vyšší investiční riziko. Pojišťovny nabízí několik interních podílových fondů, mezi kterými se můžete rozhodovat, jak a kam své pojistné vložíte. Investiční životní pojištění je určeno odvážným, kteří se sami chtějí rozhodnout, jak své prostředky investovat.

13 8. Investice do sběratelských karet Ceny této investice se pohybují od několika málo korun až po tisíce. Do této komodity může investovat každý, podle svých možností. Jde spíše o zálibu či koníčka, ale i toto je investiční příležitost.

14 Příklad: Investor vložil volné peněžní prostředky ve výši 20 000 Kč do akcií firmy AB. Nominální hodnota jednoho ks akcie je 100 Kč, reálná hodnota 500 Kč. Pokud si investor akcie ponechá, získá výnos z dividend (pokud budou schváleny). V prvním roce to bylo 50 Kč/ks. Jaká byla míra zhodnocení prostředků?

15 Správně – 10%. (míra zhodnocení vložených prostředků byla 10%) – velmi jednoduché výpočty. Je však třeba počítat s poplatky za nákup akcií.

16 Použité zdroje: http://www.dolceta.eu/ceska-republika/Mod7/Holub-v-hrsti-nebo-vrabec- na.html Vlastní tvorba autora


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.15."

Podobné prezentace


Reklamy Google