Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě v době recese či krize je to velmi aktuální otázka. Jak to poznat? Ti, kdo řídí podnik, některé typy znají. Většina manažerů však přivítá mít špičkového.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Základní typografická pravidla
Jak psát tiskovou zprávu?
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
Závěrečná fáze výzkumu
Kvalitativní výzkum.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Základní typografická pravidla
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Word Textový editor.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_06 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Jak napsat odbornou práci?
Kompletace práce.
SFSN 2014 závěrečná konference Podprojekt „So far – so near – Jsme si tak blízko, a přesto se neznáme.“ je realizován v rámci projektu Městské části Praha.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Základní typografická pravidla
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
Setkání koordinátorů ICT Brno 23. ledna Úvod  Konečně!! Norma respektuje použití knižního písma, nepodporuje primárně strojopis  Příprava trvala.
Kompletace práce.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Úprava tabulek Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA2.903.
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Praktické pokyny pro psaní tabulky Hodně štěstí při studiu.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Úvod do studia.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Kompletace práce.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Kompletace práce.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Profesní etické kodexy
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Corel DRAW Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Typografie – hladká sazba Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Obsah, rozsah a kritéria hodnocení prezentace
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Word - základní typografická pravidla
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Kompletace práce.
Jak si připravit prezentaci
Kompletace práce.
Transkript prezentace:

Titulek Tvorba titulků a mezititulků

Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová slova textu

Kriteria pro vytváření titulků Výstižně vyjadřuje téma – poselství, které přináší novou informaci specifický pohled Je srozumitelný - nesmí obsahovat zkratky, je bez závorek, vsuvek, vysvětlivek Upoutává pozornost - je stručný (ne delší než 1 řádek oživující Vede nás v psaní - určuje hlavní směr textu, mezititulek vymezuje dílčí téma

Číslování titulků Název práce: Možnosti využití lidové písně ve výchově Kapitoly a podkapitoly: 1 Tvořivé přístupy ve výchově 1.1 Lidová píseň v pohybové výchově 1.2 Lidová píseň v dramatické výchově Proces generalizace námětu Náměty k improvizaci 2 Píseň jako terapie Tečky se dělají pouze mezi čísly, ne za čísly. Jestliže je nadpis graficky oddělen (tučným písmem, odsazením, následujícím volným řádkem), tečka se za ním nepíše.

Typy titulků Titulky s tématickou informací - o tom, co bude následovat Nové metody práce na linkách důvěry Etické problémy práce s nemocnými Nové otázky sociálního poradenství Titulky s rématickou informací - sdělení týkající se klíčového zjištění Česká společnost stárne Sociální síť má trhliny

Typy titulků Zpřesňující titulky – pomlčky, dvojtečky obecná či poetická charakteristika tématu – konkretizace Linky důvěry: historie a současnost Podivný ráj – současná čínská fotografie S formulační podvojností titulek získá více dynamiky když to samé vyjádříme dvěma způsoby (s typickým aneb) Bez klobouku bos aneb profil krizového pracovníka nebo podobným způsobem vyjádříme dva aspekty téhož Dny výčitek, dny vděčnosti

Typy titulků Titul a podtitul podtitul zužuje problematiku titulu vytvářejí vzájemný kontrast poetického a věcného vyjádření Bez klobouku bos Srdce pod klerikou Profil krizového pracovníka Identita osobnosti kněze v Čech. Syndrom vyhoření Jak vnášet kreativitu do pracovních postupů S citací stručný citát protagonisty textu (zjednodušit, zachovat smysl) v titulku je citace bez uvozovek, někdy se předsadí jméno Milan Machovec: Musíme žít s otázkami

Typy titulků Ve formě otázky či zvolání dodá dynamiku Muž je hlavou ženy? Poslední šance pro menšiny? Šamani stále aktuální! Obsahující hru se slovy, parafrázi, paradox Je pravda, že pravda osvobozuje Mýty o významu mýtů Pomáhat mnoho znamená pomoci málo