TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jehličkové tiskárny.
Advertisements

Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
Základy informatiky a výpočetní techniky 1
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_153_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Počítačové tiskárny.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Výstupní zařízení počítače
Počítačová grafika.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Jehličková tiskárna
ZÁKLADNÍ ČÁSTI POČÍTAČE 3
Tiskárny 1. část Výstupní zařízení.
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tiskárny (1) Tiskárny jsou výstupní zařízení sloužící pro výstup údajů z počítače v tištěné podobě Prostřednictvím tiskárny je možné data ucho- vaná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
POČÍTAČOVÝ TISK.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Termální tiskárny Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl.
Laserové tiskárny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.5 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Tiskárny Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 1
Počítače XVIII – tiskárny
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.
Tiskárny Josef Maleček učo:
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Podle principu tisku se dělí na:
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Počítačové tiskárny - úvod Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál.
Tiskárny By: Svoradová.
TISKÁRNY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
4.2 tiskárny připojení  paralelní port  USB.
Tiskárny, skener NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Periferie počítače Tiskárny Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Periferní zařízení počítače - opakování
Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna
PC Výstupní periferie.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Tiskárny.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
TISKÁRNY Anna Hošková Máme 3 druhy tiskáren.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk apod.). Tiskárnu se připojuje k počítači, ale může fungovat: samostatně (přímý tisk přes USB nebo Bluetooth, síťová tiskárna apod.) jako součást multifunkčních zařízení (pokladna v obchodě, lékařské přístroje apod.).

TISKÁRNY Podle principu tisku se dělí na jehličkové inkoustové laserové tepelné další typy Důležité parametry tiskáren pořizovací cena hustota tisku (rozlišovací schopnost) – udává se v DPI (Dots Per Inch – bodů na palec) rychlost tisku – znaků za sekundu či stránek za minutu náklady na vytištění jedné strany úderová technologie (umožňuje tisk několika kopií současně) bezúderové technologie

Jehličkové tiskárny znaky na papíře jsou vytvářeny sérií úderů jehliček tiskové hlavy pohybující se přes barvicí pásku jednotlivé jehličky jsou ovládány elektromagnety obvykle tiskárny 9- a 24-jehličkové poměrně velká hlučnost kvalita tisku závisí na opotřebování barvicí pásky hustota tisku obvykle 100 až 300 DPI nízké provozní náklady

Jehličkové tiskárny elektromagnet papír tiskový válec V klidu jehlička V provozu elektromagnet papír tiskový válec jehlička pružina barvicí páska vodicí otvory

Inkoustové tiskárny znak vzniká podobně jako v jehličkové tiskárně, jen místo jehliček tiskové hlavy dopadají na papír kapky rychleschnoucího inkoustu rychlost tisku srovnatelná s jehličkovými tiskárnami kvalita tisku srovnatelná s laserovými tiskárnami téměř bezhlučný provoz kvalita tisku závisí na kvalitě použitého papíru po delší době nepoužívání může inkoustová náplň zaschnout vyšší provozní náklady než u jehličkové tiskárny nízká pořizovací cena

Inkoustové tiskárny Technologie Piezo k vystřelení kapičky inkoustu se používá piezoelektrický měnič („destička, která se po přiložení elektrického napětí deformuje – prohne“) deformací piezoelektrického měniče vznikají v kanálku s inkoustem tlakové vlny, které vystřelují kapičky inkoustu výhoda oproti Bubble Jet: elektrické napětí je přímo převáděno na mechanický pohyb (vyšší rychlost) poprvé v roce 1977 (Siemens – PT 80i)

Inkoustové tiskárny Technologie Bubble Jet tryskové komůrky tiskové hlavy se plní automaticky kapilárními silami inkoustem o objemu přibližně 10 pl má-li se tisknout, zapne se na krátkou dobu (asi 2s) topné tělísko, které zahřeje inkoust na teplotu zhruba 300 °C vznikající parní bublinka vytlačuje inkoust z těla trysky inkoust nakonec opouští trysku ve formě malé kapičky rychlostí přibližně 100 km/h a dopadá na list papíru levnější tisková hlava než u technologie Piezzo poprvé v roce 1985 (Hewlett Packard – Thinkjet)

Tepelné tiskárny teplem vyvolaná chemická reakce způsobí změnu barvy papíru nutnost použití speciálního tzv. teplocitlivého papíru (jako např. u faxu) nízká kvalita, rychlost i trvanlivost tisku téměř bezhlučný provoz použití: tiskárny elektronických pokladen v autobusech, tiskárny laboratorních přístrojů, …